Tényleg mindenünk okos lesz 2020-ra?
2017. október 27. írta: smarthome

Tényleg mindenünk okos lesz 2020-ra?

A hi-tech szegmens vállalatai folyamatosan arra törekednek, hogy az otthonunk egyre „intelligensebb” legyen. A terveik szerint néhány éven belül egy átlagos házban gyakorlatilag az összes eszköz kommunikál majd egymással. A cél természetesen változatlan marad:

  • minél nagyobb kényelem megteremtése otthonunkban
  • a felhasználók részére minél több idő megspórolása a rutin-szerű feladatok automatizálásával
  • az épület üzemeltetési- és fenntartási költségeinek optimalizálása a lehető legnagyobb mértékben (az energiafelhasználás minimalizálásán keresztül)

elko_2020.jpg

2020 a nyakunkon van

Az egymással interakcióban lévő berendezések valóban dömping-jellegű megjelenését 2020-ra prognosztizálták, ami a közli jövőt jelenti. Az elgondolás korántsem lehetetlen, hiszen a piacon már jelenleg is szép számmal találunk távolról irányítható termosztátot, megfigyelő rendszereket vagy háztartási eszközöket, illetve komplex smart home rendszereket. 2-3 éven belül az okos technológia még nagyobb mértékben költözik be az otthonunkba, és szinte mindent okostelefonról vagy egy érintőképernyőről vezérelhetünk.

Ma már szól a hűtő, ha megromlott a tej

Képzeljük el, hogy nem kell többet ellenőriznünk a tejes dobozon feltüntetett szavatossági időt, mert a hűtő szól, mielőtt megromlik. Sőt, küld egy üzenetet, amikor elindulunk a munkahelyről, hogy hazafelé ugorjunk be a boltba. Persze vannak olyan dolgok, melyek jelenleg is elérhetőek, a szavatossági időt pedig – ahogyan egy előző cikkünkben már bemutattuk – számon tarthatjuk okos kamerákkal. Ezek a technológiák azért jelenleg viszonylag kevés otthonban vannak jelen. Egy kutatás eredményei szerint* 2022-re a tendencia megváltozik, egy átlagos családi házban több száz okos kütyü lesz, ami becslések szerint 20 milliárd eszközt jelent világszerte. A folyamat megvalósulásához még szükség van néhány évre, elég arra gondolunk, az emberek mennyire ritkán vásárolnak új készülékeket. Napjainkban a gyártók termékeinek azonban már szerves részét képezi az okos technológia, vagyis, csak idő kérdése a széles körben való elterjedés.

A szokásaink alapján fognak tervezni a rendszerek

Jelenleg az okosotthonokra sokan elsősorban a gazdagok kiváltságaként tekintenek, pedig a különböző gépek és kütyük egyre több ember számára érhetőek el. Ezt a felmérések ugyancsak alátámasztják, melyek alapján elmondható, hogy napi szinten több millió, egymással kommunikáló tárgyat kapcsolunk az internetre. A számok pedig folyamatosan emelkednek, mert a legtöbb ember számára fontos célt jelent a mindennapok kényelmesebbé, biztonságosabbá és energiatakarékosabbá tétele. Így nem meglepő, hogy a startupok mellett a multik szintén az internetre csatlakoztatható termékek gyártását helyezik előtérbe. Eközben néhány eszközzel már egy teljesen átlagos háztartás okosabbá alakítható, ahol az elektronikus háztartási berendezések a telefonnal, tablettel vagy az okostévével kommunikálnak. Természetesen itt nem állnak meg a fejlesztések, a következő lépcsőben az automatizált rendszerek képesek lesznek feltérképezni a lakók szokásait, ezáltal az igényeinek megfelelően tudnak majd tervezni.

Friss sütemény illat fogadhat minket

A piskótát megsüthetjük akár a munkából hazafelé tartva, így az ajtón belépve finom illatok fogadhatnak. A végeredmény tökéletes lesz, mert távolról szabályozhatjuk a hőfokot, páratartalmat, és folyamatosan ellenőrizhetjük az aktuális állapotot. A mosással is végezhetünk, mire hazaérkezünk, ha előtte elindítjuk az okosmosógépet az okoseszközünkre telepített alkalmazással. Persze bepakolni, mosószert adagolni még nekünk kell, viszont hazaérve csak annyi dolgunk marad, hogy kiteregessünk. Ennek elsősorban akkor vesszük nagy hasznát, ha nincs időnk megvárni, míg végez a beállított program, a kimosott ruhákat viszont nem akarjuk órákig a gépben hagyni.

Hol tartunk jelenleg?

Az otthonautomatizálás fejlődési üteme nagyon is érezhető, ennek egy újabb mérföldköve a németországi otthon-, és épületautomatizálási piacon vezető ABB Amazonnal és Sonosszal kötött megállapodása. Ennek köszönhetően a felhasználók egy táblagéppel vagy okostelefonnal maximum 65 funkciót szabályozhatnak az ABB-free@home vezérlőpaneljéről, akár távoli üzemmódban. Hangparanccsal kapcsolhatjuk be például a világítást, kiválaszthatjuk a hangulatunkhoz illeszkedő zenét vagy gondoskodhatunk az energiahatékonyságról a világítási, fűtési, árnyékolási beállításokkal. Az is megfigyelhető, hogy a legtöbb ismert gyártó (Apple, Samsung, stb) is fokozatosan bekapcsolódik, és saját rendszereket fejleszt, vagy másét vásárolja fel (pl. Google). Azonban az korántsem biztos, hogy a sok éves PC/telefon/stb... gyártási tapasztalatra építve az épületautomatizálásban is hasonló színvonalú és népszerűségű termékeket állítanak elő.

Hazánkban is egyre több okosotthon gyártó jelenik meg, azonban érdemes olyan márkát választani, ami mögött sok éves tapasztalt, fokozatos komoly fejlesztések és megfelelő háttértámogatás áll. Ha emellett az ár-érték arány és a személyre-szabhatóság is fontos, akkor mi az iNELS épületautomatizálási rendszer mellett tesszük le a voksunkat. Budapesti bemutatótermükben, időpont-egyeztetést követően, ingyenesen és készségesen egyeztetnek bármilyen részletről a Te okosotthonoddal kapcsolatban is!

Egyelőre élményként kezeljük a technológiát

Tudjuk, hogy az okos háztartási gépek megjelenése nem újdonság, pl. a bluetooth-szal vezérelhető kávéfőző a kapszulákon kívül nyilvántartja a víz mennyiségét is. A robotporszívók mellett a telefonunkról irányítható biztonságtechnika, vagy az intelligens konnektor sem idegen fogalom. Az említett esetekben ma még elsősorban az élményfaktor játszik szerepet, ezért az igazi előnyüket nem tudjuk értékelni, idővel viszont ez megváltozik. Amint megtanuljuk a működésüket, használatukat, a minket körülvevő világ tovább fog gyorsulni. Egyre magasabb minőséget képviselő hálózatra lesz szükségünk, nagyobb jelentősége lesz az applikációk és az érzékelők által gyűjtött információk miatt a tárhelynek (a legújabb irány az úgynevezett Cloud vagy „felhő”), a vezérlőrendszerek biztonságának, valamint a megbízható routernek.

*http://mashable.com/2015/01/15/watch-how-your-smart-home/#w3mf1jZMUiqf

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr8913158482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása