Mennyi időt spórol nekünk az okosotthon?
2017. november 09. írta: smarthome

Mennyi időt spórol nekünk az okosotthon?

Az okosotthonok mellett szóló egyik legnagyobb érv a kényelem, ennél azonban jóval több szempont szól mellette. A rendszer kialakításával tényleg az az érzésünk, hogy az otthonunk van értünk, nem pedig fordítva, hiszen az összehangolt rendszerrel időt takarítunk meg.

mennyi_idot.jpg

Így néz ki ma egy átlagos reggelünk

Képzeljünk el egy átlagos reggelt. Az ébresztő sürgető hangjára kinyitjuk a szemünket, ami sokszor olyan, mintha egy nagyon távoli helyről szűrődne be a tudatunkba. Lassan felülünk az ágy szélén, álmosan kutatunk a villanykapcsolók után, majd az ablakhoz sétálunk és hunyorgások közepette felhúzzuk a redőnyt. Ezután kimegyünk a konyhába, megfőzzük a kávénkat, elkészítjük a reggelinket. Elvégezzük a rutin feladatainkat, számba vesszük a napi teendőinket. Amikor bezárjuk magunk mögött az ajtót, gyorsan végig gondoljuk, ki-, illetve lekapcsoltunk-e mindent. Mivel sokszor bizonytalankodunk, visszafordulunk egy gyors ellenőrzés erejéig. Nyugtázzuk, hogy minden rendben, majd bezárjuk az ajtót és indulunk a garázshoz, kinyitjuk a garázskaput. A kiállást követően kiszállunk a kocsiból és becsukjuk az ajtót.

És így folytatódik a napunk munka után

A munkaidő végeztével beugrunk a boltba, ahol fejtörést okozhat a bevásárló lista, amennyiben elfelejtettük megnézni reggel a hűtő tartalmát. A nap végén fáradtan hazaérve bekapcsoljuk a klímát vagy a fűtést, majd várjuk, amíg a hőmérséklet eléri a számunkra komfortos értéket. Kipakolunk, majd elkezdjünk összekészíteni a vacsorát, amikor hirtelen csengetnek. Persze, meg kell szakítanunk az aktuális tevékenységünket, kezet mosunk, majd az ajtóhoz lépve beengedjük az érkezőt. Miután távozik, kezdődhet az esti rutin: megengedjük a kádat vízzel, esetleg elindítjuk a kedvenc zenéinket. Ha gondolatban végig vezetjük a napunkat, láthatjuk, hogy mennyi felesleges mozdulatot végzünk, vagy milyen gyakran szakítjuk meg az aktuális tevékenységünket egy nem várt dolog miatt.

Az okosotthonban a kávé illata ébreszt

Az okosotthonokkal életünk új szakaszba lép, lássuk, miben változik így egy napunk. Reggel a redőnyök automatikus felhúzásával a természetesen beszűrődő fényekre ébredünk, nem bukdácsolunk a kapcsolók után kutatva. Emellett ne felejtsük, hogy az épületben található összes redőnyt automatizálhatjuk, ami legyen csak 10 perc napi szinten a fel/lehúzásokkal számolva, így éves szinten több mint 60 órát spórolunk. Télen persze gyakran sötét van a reggeli órákban, ilyenkor a lakásunk lámpái maguktól, fokozatosan nyújtanak fényt. Eközben már készül a feketénk, ami a konyhába érve frissen, forrón vár a kedvenc bögrénkben – akár a legújabb zenék kíséretében. Nem feledkezhetünk meg a friss levegő beengedéséről sem, egy okosotthonban az ablak nyitogatásával sem kell vesződnünk, elég, ha egyszerűen „szólunk” az okos asszisztensünknek. Ezzel a néhány aprósággal máris értékes perceket takarítottunk meg.

A munkahelyükről is becsukhatjuk az ablakot

Előfordulhat, hogy napközben felmerül bennünk a kétely, vajon becsuktuk-e az ablakot. Persze nem tudunk hazaszaladni, hogy ellenőrizzük. Az okos rendszerekkel elég ránéznünk a tabletünkre vagy a telefonunkra, így megállapíthatjuk, fennáll-e ez a probléma. Amennyiben igen, egyetlen gombnyomással orvosolhatjuk. Amikor bevásárlás közben kapunk ihletet a vacsorához, benézhetünk a hűtőnkbe, van-e otthon minden ehhez szükséges alapanyag, amennyiben a napjainkra egyre divatosabb okoshűtővel rendelkezünk. A főzést sem kell megszakítanunk egy váratlan vendég érkezése miatt, hiszen egy gomb érintéssel kinyithatjuk az ajtót. A nap végén ráadásul a fürdőszobába lépve a kedvenc zenénk és hangulatvilágítás fogadhat. Mindehhez szintén egy gombnyomásra van szükségünk.

Mennyi időt spórolunk a gombnyomásokkal?

A felsoroltak mind nagyon csábítóan hangzanak, elsősorban a komfort miatt, viszont ennél sokkal többet, nevezetesen időt nyerhetünk a használatukkal. Vegyük végig, mennyi az annyi! Ha a reggeli procedúrát vesszük figyelembe, nagyjából 10-15 percről beszélhetünk. Ez nem tűnik soknak, azonban a rohanás közepette úgy érezhetjük, a világunkat menti meg. Ha vissza kell fordulnunk egy ellenőrzés miatt újabb 5-10 perc hátrányba kerülünk, a kapu kinyitása, majd becsukása ugyancsak ennyit jelent. A bevásárlás során az időhatékonyságon túl a praktikusságot is meg kell említenünk. Amikor szó szerint okosan vásárolunk be, kevesebb eséllyel kerülnek felesleges áruk a kosarunkba, illetve nem kell visszafordulnunk, mert elfelejtettünk valamit. A főzésnél említett példával újabb 5-10 percet spórolhatunk meg.

Természetesen nem mindenki használná ki az okosotthonok valamennyi felsorolt funkcióját, viszont előfordulhat, hogy más területen pl. egy-egy „jelenettel” további perceket spórol. Vegyük például a „mozi jelenetet”. Az iNELS rendszer egyetlen gombnyomásra több parancsot is végrehajt; kellemes félhomályt hoz létre a helyiségben, optimális pozícióba állítja a redőnyöket, leereszteni a vetítővásznat és elindítja a kedvenc filmünket.

Sok kicsi pedig sokra megy, tartja a mondás, ami ebben az esetben is érvényesül (Itt öt perc, ott két perc, stb…). Így tehát látható, hogy napi szinten (és itt szándékosan kisebb időre becsüljük!), mindannyian minimum 20 percet spórolhatunk egy okosotthonban. Ez éves szinten több mint 120 óra, ami meghaladja az 5 napot. Hátborzongató, ha így utána számolunk, hogy jelenleg mennyi időt „elpazarolunk”, nem igaz? De szerencsére van megoldás…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr913145658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása