5 tipp, amivel kényelmesebbé teheted az okosotthonban a házimozizást
2017. október 06. írta: smarthome

5 tipp, amivel kényelmesebbé teheted az okosotthonban a házimozizást

Moziba járni jó: az ember kimozdul egy kicsit, és élvezheti a hatalmas vászon és az élethű hangzás nyújtotta élményeket. Vannak azonban napok, amikor nincs kedvünk elhagyni a lakást, mert egy nyugis délutánra vágyunk, és hanyagolnánk a tömeget. Sőt, arra sem vagyunk kíváncsiak, ahogy a mellettünk ülő jóízűen ropogtatja a pattogatott kukoricát.

Ilyenkor inkább otthon nézünk filmet a házimozinkon, ami sokkal kényelmesebb, mint egy szűk fotelben ülni – gondoljunk csak a hatalmas kanapéra és a lábtartóra, arról nem is beszélve, hogy bármikor megszakíthatjuk a filmet, ha úgy tartja kedvünk. Egy okosotthonban ezenkívül számtalan egyéb funkciót is használhatunk, amik szintén gondtalanabbá teszik a mozizást.

elko_szept_3.jpg

  1. Találd mag a távirányítót azonnal!

Bár már létezik arra megoldás, hogyan redukáljuk a távirányítók számát csupán egyetlen egyre, de mi van akkor, ha pont az az egy tűnik el? Ami eléggé gyakran megesik egy lakásban, ezt már bizonyára mindenki tapasztalta.

Képzeljük el, hogy már ott ülünk a tévé előtt, bekészítettük az italokat, a nasikat, és csak el kellene indítani a filmet. Meg is tennénk, de a táviránytónak nyoma veszett. Mit lehet tenni, az egész család nekiáll keresni, közben persze vitatkozni is, hogy ki kavarta el a távirányítót.

Egy okosotthonban végre nem kell egymást hibáztatni, elég csupán a „távirányító-kereső” funkciót használni: háromszor megnyomni a villanykapcsolót, mire az eszköz azonnal hangjelzést ad, és máris tudjuk, hogy hol van. Ezt persze előre programozni kell, mint ahogy az összes többi funkciót is.

  1. Vigyázat, az ajtók záródnak!

A filmnézésbe – különösen akkor, ha egy szuper hangrendszerünk van – nagyon könnyű belefeledkezni, márpedig ilyenkor azt se vesszük észre, ha valaki ki-be járkál a házunkba. Ezért nem árt bezárni az ajtókat, hogy illetéktelenek ne jöhessenek be hozzánk a tudtunk nélkül.

De mi történik akkor, ha kiment a dolog a fejünkből? Egy intelligens házban ez sem lehet probléma, hisz a megfelelő beállítások után mind a bejárati, mind pedig a hátsó ajtó bezáródik, amint elindítjuk a filmet. Az ajtók zárását elég csak felvenni az adott, pl. „mozi” elnevezésű „jelenetbe”. (A jelenet egy olyan előre beállított parancssor, amelynek során az intelligens otthon-rendszer egyetlen gombnyomásra több feladatot is végrehajt. Jelen esetben pl. a „mozi-jelenetünk” így nézne ki: gombnyomásra az iNELS rendszer leereszti a vetítővásznat és a redőnyöket, a fényforrások fényerejének pl. 20%-os szintre szabályzásával kellemes félhomályt alakít ki a helyiségben, ezzel párhuzamosan zárja a bejárati ajtót, indítja a projektort és kedvenc filmünket)

  1. A „mozi-jelenet” része: Legyen sötétség!

A filmnézéshez nem csak a remek kép és hang tartozik hozzá, hanem a megfelelő fényviszonyok is. Éppen ezért a „jelenet” elindítva a szobában a fény, a redőnyök mozgatásának és a fényerőszabályzásnak köszönhetően, fokozatosan – egy előre megadott idő alatt – elhalványul, vagy a fényerő, a beállításoktól függően pl. 20%-os szintre csökken, hogy semmi se zavarja a tökéletes élményt.

  1. Fel a fényekkel!

Amint már említettük, az otthoni mozizásnak megvan az az előnye, hogy bármikor megállíthatjuk a filmet. Elfogyott az üdítő? Jó lenne még egy kis harapnivaló? A természet hív? Semmi gond, csak egy gombnyomás, és máris intézhetjük, amire szükségünk van.

Ehhez mindössze meg kell nyomni a távirányítón a „Szünet” gombot, és a világítás máris felkapcsol, vagy ha úgy állítottuk be, akkor a fényerő változik, például 30%-kal erősebb lesz. Ez már elég ahhoz, hogy ne a sötétben tapogatózzunk.

  1. Szezám, tárulj!

Az elektronikai eszközök – televízió, hangszórók – „elrejtése” lehet belsőépítészeti koncepció. Ha ezek a berendezések valamiért nem illeszkednek a szakember által megálmodott koncepcióba, és nem illenek a bútorokhoz, akkor gyakran teszik őket láthatatlan szekrényekbe, vagy alkalmaznak egyéb kreatív megoldásokat, hogy ne zavarjanak be az összképbe.

Amikor a tulajdonos tévét akar nézni, akkor persze nyitogathatja ki a szekrényajtókat, és varázsolhatja elő a hangszórókat, ami meglehetősen körülményes. Az embernek el is megy a kedve a mozizástól, mire mindennel végez, vagy egyszerűen bele se kezd az egészbe.

Egy okosotthonban viszont nincs szükség a fenti lépésekre, ugyanis, ha erre van igény, egyetlen gomb megnyomásával elvégeztethető valamennyi feladat. Láttunk már olyan példát, ahol egy motor kiemeli a televízót a szekrényből, a mennyezetről leereszkednek, majd irányba állnak a hangszórók, a hangrendszer aktiválódik, a lámpák lekapcsolnak, a redőny automatikusan besötétít, egyszóval a rendszer előkészíti helyettünk a terepet a zavartalan filmnézéshez.

Már nincs is más hátra, csak a tökéletes házimozi-rendszert kell összeállítani, és kezdődhet a film!

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr8712953539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása