Hallottál már a tükörről, ami segít főzni? És a kapcsolónyi helyet foglaló zenelejátszóról?
2018. június 12. írta: smarthome

Hallottál már a tükörről, ami segít főzni? És a kapcsolónyi helyet foglaló zenelejátszóról?

Az már nem újdonság, hogy reggel az automatikusan felemelkedő redőnyön beszűrődő fényre nyithatjuk ki a szemünket, egy applikációnak hála a konyhában a friss kávé illata fogadhat minket, a hűtő pedig egy bevásárló listával indít útnak. De mi lenne, ha a tükörben sem csak a külsőnket tudnánk ellenőrizni és a zenelejátszó központunk elférne egy kapcsolónyi helyen?

 lara_bathroom_en.jpg

Hello, Lara vagyok, többfunkciós

A tükör a filmeseknek hála talán eddig sem volt elképzelhetetlen. De mit szólnál, ha a házitelefonod videotelefon és audiozóna is lenne? Képzeld el a következőket. Éppen nyakig benne vagy a vacsorakészítésben, amikor csengetnek. Neked nem kell lemenned és beengedned a vendéget, hiszen van egy portásod.

Aztán azt, hogy a reggeli készülődés közben a kedvenc tracklistedet egy kapcsolónyi felületről irányítod. Vagy azt, hogy a családdal egy videotelefonon kommunikálsz, és nem kell átkiabálnod a fél házon, hogy üljenek asztalhoz, mert készen van az ebéd.

Az egyes funkciók külön-külön talán nem tűnnek nagy dolognak. De mi lenne, ha mindehhez elegendő lenne egyetlen eszköz?

Larának köszönhetően ez lehetséges – csak rajtad múlik, a felsoroltak közül mennyi feladatot bízol rá. Természetesen nemcsak a funkcióival, hanem a megjelenésével is hívogat, mert a tervezők a LOGUS 90 kapcsolókkal azonos dizájnnal ruházták fel. Hiszen mint tudjuk, a lakás összhangja a részletekben rejlik – pontosan úgy, ahogy a nők megjelenésénél.

A zenelejátszás kényes kérdése maga a hangzás. Fellélegezhetnek azok, akiknél ez a szempont kiemelt hangsúlyt kap, mert Larába egy 2x10 W-os erősítőt építettek be, vagyis egy 20 W-os hangfalat is képes megszólaltatni. Nincs mit szépíteni, egy ilyen eszközzel – főleg eleinte – képtelenség nem felvágni egy kicsit. Ez érthető, hiszen egyszerűen büszkeséggel fog eltölteni a vendégeid elismerő pillantása, amikor elmondod nekik, mit látnak a falon.

Az okoseszközök nagy részéhez hasonlóan ebben az esetben sem kell kihívásokkal szembenézned, amikor a telepítésre kerül a sor. Mindössze a LAN hálózathoz és a hangszórókhoz kell csatlakoztatnod. Utóbbiakat elhelyezheted vízszintesen vagy függőlegesen – ahogy neked kényelmes –, a különböző anyagokból készült sorolókeretekbe. Ezután pedig csak egy lépés van hátra: elindítani a kedvenc rádióállomásod vagy tracklisted.

 

Mesterséges intelligencia – a tükörben

A szuperhősök világában természetes, hogy egy mesterséges intelligencia kíséri végig a mindennapjaikat: emlékezteti őket a programjaikra, szól a várost fenyegető veszélyekről és persze válaszol a felmerülő kérdéseikre – legyen az bármilyen jellegű.

Neked is eszedbe jutott már, hogy jó lenne így élni?

Egy amerikai fejlesztésnek köszönhetően ehhez egyre közelebb kerülünk, tavaly ugyanis piacra dobták az érintőképernyős tükröt. Ez önmagában még nem lenne nagy szám, ami igazán különlegessé teszi, az a benne lévő, személyre szabható mesterséges intelligencia, Albert.

Akit csak akkor kell így szólítanod, ha neked tetszik, ugyanis kedved szerint megváltoztathatod a nevét, sőt a nemét, az akcentusát és a humorát is. Valljuk be őszintén, egy rossz nap után igazán felemelő érzés lenne, ha olyan várna otthon, aki számodra értékelhető poénokat oszt meg veled.

 

Albert végigkíséri a napod

Az okostükör ellátja a küllemének megfelelő klasszikus feladatot, vagyis belepillantva ellenőrizheted a külsődet. A hagyományos társaival ellentétben azonban összekötheted a többi okoseszközöddel, így a lakásod irányító központja, egyben szórakoztató egysége lehet.

Egy teljesen az otthonodra tervezett számítógépről van tehát szó, ami beszél hozzád, lejátssza a kedvenc zenéidet és videóidat, segít irányítani a világítást, de akár játszhatsz is rajta. Az utasításokat kiadhatod neki a panelen vagy aktiválhatod a hangoddal az egyes funkcióit.

Albert gyakorlatilag a jobbkezed lehet attól a pillanattól kezdve, hogy reggel kinyitod a szemed, egészen addig, hogy este lefekszel. Reggel a kedvenc zenéddel ébreszthet, készülődés közben elolvashatod rajta a híreket, és elmondja, milyen időjárásra számíthatsz aznap.

Egy igazi asszisztenshez hasonlóan ismerteti a napi programod, így biztosan felköszöntöd a szülinapjukon a közeli ismerőseidet és időben odaérsz a meetingekre. Mielőtt becsukod magad mögött az ajtót, megkérheted, hogy kapcsolja le a világítást és beállíthatod a paneljén a fűtést – ezzel segíthet lefaragni a számláidból is.

Vacsorát főznél a barátnődnek vagy a családodnak, de nem tudod, mit? Nem vagy egyedül, Albert ebben is segít. Csak mondd meg, milyen ételt szeretnél. A legnagyobb oldalakról válogatja össze a legnépszerűbb csirkés recepteket vagy egytálételeket, de akár egy szuflé elkészítésében is segíthet.

Ha pedig az elkészült fogás nem úgy sikerült, ahogyan eltervezted, akkor sincs probléma, mert a közelben lévő, Google-on legjobbra értékelt éttermeket ajánlja, annak függvényében, melyik nemzeti konyha ízeire vágytok éppen. És persze útba is igazít.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr9614040770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása