Aggódjunk vagy ne? Mennyire biztonságos egy intelligens otthon?
2016. április 01. írta: smarthome

Aggódjunk vagy ne? Mennyire biztonságos egy intelligens otthon?

Ha megkérdeznénk száz embert, valószínűleg száz válaszolná azt, hogy aggódna az okosotthona biztonsági kockázatai miatt. Ez a tény sokak számára riasztó lehet.

De ha egy kicsit is belegondolunk, akkor hamar rájövünk, hogy nincs olyan rendszer, ami sebezhetetlen. A hagyományos riasztóknak éppúgy vannak hátulütői, mint egy online biztonsági rendszernek, de a számítógépünket is bármikor feltörhetik, ha nem vagyunk elég körültekintőek.

A biztonság fontos tényező

Mindannyian szeretnénk biztonságban tudni a családunkat, az értékeinket, valamint az otthonunkat is. Ennek érdekében számtalan lépést teszünk – biztonsági ajtót és zárat szereltetünk föl, kamerákkal vesszük körbe a házunkat, riasztót helyezünk el a lakásban.

Ennek ellenére mégis előfordulhat, hogy rés keletkezik a pajzson, és kirabolják a házat, vagy az udvaron hagyott biciklinek kél lába.

A legtöbb, amit tehetünk, hogy a legnagyobb körültekintéssel járunk el a biztonsági eszközök kiválasztásánál és beszerelésénél. Ugyanez igaz az intelligens otthonokra is – egy kis utánajárással, az interneten történő kutakodással, illetve szakemberek véleményének kikérésével megtalálhatjuk a legbiztonságosabb berendezéseket és megoldásokat.

31760213_m.jpg

Mi rejti a legnagyobb kockázatokat?

Az okosotthonok fő építőelemei az egymással összekapcsolt eszközök – a tévétől egészen a garázskapuig –, amiket többek között okostelefonra letöltött applikációk segítségével irányíthatunk akár a nyaralásunk alatt is, mégpedig Wi-Fi rendszeren keresztül.

És máris itt az első gyenge pont, ha ugyanis egy hekker bejut a vezeték nélküli hálózatunkba, akkor könnyen átveheti a kontrollt akár az egész lakásunk fölött is. Ilyet pedig a rémálmaiban sem kíván magának az ember!

Ugyancsak oda kell figyelnünk azokra a mobileszközökre – telefonok, táblagépek –, amikről az otthonunkat vezéreljük, mert egy rosszindulatú program letöltése nagy galibákat okozhat.

Ezen kívül még az is rejthet biztonsági és adatvédelmi kockázatokat, ha a felhőben tárolunk adatokat, leginkább a megfelelő ismeretek hiánya miatt.

A gyártók célja is a biztonság

Talán túl sok információ volt ez egyszerre, de az őszinteség mindennél fontosabb, hiszen nem szeretnénk senkit hamis illúziókba ringatni. Igen, egy okosotthonnak vannak bizonyos kockázatai, de rögtön hozzá is tesszük, hogy az Internet of Things (IoT) eszközök gyártói számára is kiemelten fontos a biztonság, amire az általuk fejlesztett készülékeknél egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek.

Az okoseszközök gyártói mellett a vezérlőrendszereket kiépítő cégek is tisztában vannak a felelősségükkel – pontosan tudják, hogy a megrendelő számára mik az elsődleges szempontok, és azokat maximálisan figyelembe is veszik.

A biztonság az iNELS rendszer esetén is előkelő helyen szerepel, hogy az Ön okosotthona a lehető legkevésbé legyen sebezhető.

Mit tehet Ön az okosotthona biztonsága érdekében?

Bár sok múlik az intelligens otthonokba beépített eszközökön, illetve azon a vezérlési rendszeren, amelyen keresztül irányíthatja a lakását, van néhány dolog, amit Ön is megtehet annak érdekében, hogy növelje a biztonságot.

A teljesség igénye nélkül nézzünk ezek közül néhányat:

Mielőtt megvenne egy okoskészüléket, keressen rá az interneten, hogy a szakértők szerint mennyire biztonságos az adott eszköz, és ennek fényében hozza meg a döntését.

A sebezhetőségnek gyakran az emberi „mulasztás” az oka, vagyis az, hogy a rendelkezésre álló automatikus frissítések nem kerülnek letöltésre. A probléma megoldása nagyon egyszerű: figyeljen rá, hogy mindig a legújabb verziószámú szoftvereket használja, így kevésbé lesz sérülékeny a rendszer.

A megfelelő titkosítás ugyancsak fontos szempont – ennek hiánya szintén komoly biztonsági réseket jelenthet az intelligens otthonra nézve. Ha nem tudja, hogy pontosan mi a teendő, akkor ehhez bátran kérjen segítséget egy szakembertől!

Ne mondjon le a kényelemről, hiszen egy jól kiépített, és megfelelően karbantartott rendszerrel az intelligens otthonok az újabb fejlesztéseknek, valamint szoftvereknek köszönhetően ma már sokkal biztonságosabbak!

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr18551024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Köldök_szösz 2016.04.01. 21:54:36

De most komolyan alapból miért kell "intelligens otthon"?
Annyira nagyon muszáj és/vagy klassz hogy most kinyílik a hűtőajtó ha elé állok hogy ennyi pénzt meg sebezhetőséget kell belenyomni?

Ez tipikus példája annak hogy kínjukban nem tudnak már mit kitalálni, meg mit fejlesztgetni azért elmennek egy ilyen szükségtelen és ráadásul még rosszul működő dolog irányába.

Sirály12 2016.04.01. 22:40:48

@Túrós: Ha neked csak ennyit jelent, akkor neked nem kell ilyen és kész!
Egy intelligens otthon nagyon kényelmes tud lenni, amelett, hogy még energiatakarékosabb is, mint egy normál ház. Én is ezért építgetem a saját rendszerem, ami így hobbinak sem utolsó dolog.

galaxiscsirke 2016.04.01. 23:10:29

A biztonsági oldalt nézve az azért érdekes (és talán nem véletlen), hogy a riasztók nagyon lassan állnak át az "okos" kategóriára, talán azért is, mert a jobb gyártók azt az elvet vallják, hogy minél kevesebb a hozzáférési lehetőség, annál biztonságosabb a rendszer. Az csak a filmekben van, hogy leszedik a kezelő elejét, belekötnek pár vezetéket, és 2 perc alatt kitalálják a kódot, főleg azért, mert már 20 évnél régebbi típusoknál is alap az, hogy x mennyiségű hibás kód után x percre letilt, jobb esetben kezelői szabotázsriasztást ad, emellett a régebbi típusok egész egyszerűen lassan dolgozzák fel a kezelőről jövő adatot, tehát nem lehet gyorsan végigpörgetni a kódokat.

HgGina 2016.04.02. 00:21:34

Azért az megnyugtató egy kicsit, hogy a világ végén is bármikor rá tudok nézni a lakásra, házra egy IP-kamerán keresztül. Vagy épp a telefon csicsereg, ha gázszivárgás vagy vízcsőtörés van. És ezer más hasznos dolog is lehet, ami kényelmesebbé teheti.

Jega 2016.04.02. 13:38:15

Hát??? Lehet, hogy ez a jövő, de mennél bonyolultabb valami, annál nagyobb a hibalehetőség. Na, és itt már a hiba, nagy hiba. Szeretem magam kinyitni a hűtőt, egy ilyen ház elkényelmesíti az amúgy is mozgásszegény embert.

fordulo_bogyo 2016.04.02. 14:15:02

A legnagyobb kockazat szerintem a hibas mukodes, lefagyas, vagy hogy az okos rendszer teves utasitasokat ad es hajt vegre. Akkor be kell csukni az osszes ablakot, es ujrainditani...

Rocky2 2016.04.02. 16:17:29

@Túrós: Ez a magától nyíló hűtő honnan jön? Az intelligens otthon nem erről szól. Lehet éppen ilyen a hűtő, de annak megint semmi köze az intelligens otthonhoz. Ez a funkció nem igényel egymással összekötettésben lévő, távolról vezérelhető egységeket.
Ami szintén hűtővel kapcsolatos, újabban sokszor emlegetett újítás: az "okoshűtő", ami magától rendel élelmiszert, amikor az fogytán van. Ez is elég értelmetlen dolog. Nem biztos, hogy ha az előző héten ettem valamit, és az elfogy, akkor a következő hétre ugyanazt szeretném majd megint. Hogy egy rendelési listát összeállít, ami alapján én vagy veszek valamiből vagy nem, az OK, de nekem ne rendelgessen magától semmit.
süti beállítások módosítása