„Árammentes” családi ház? Ettől a megoldástól leesik az állad!
2017. augusztus 28. írta: smarthome

„Árammentes” családi ház? Ettől a megoldástól leesik az állad!

Áram – csak akkor, amikor azt a tulajdonos is szeretné.

Mindenki tudja, hogy az áramütéses balesetek milyen veszélyesek is lehetnek, de csak kevesen ismerik az elektroszmog fogalmát.

56359178_l.jpg

Hogy mit takar ez a furcsa elnevezés? Az elektromos és mágneses terek, illetve a rádiófrekvenciás sugárzások által minket érő terheléseket nevezzük így. Bizony, az elektromos áram vagy a nagyfeszültség élettani hatásairól régóta megy a diskurzus, akár tudunk róla, akár nem, és a kutatók folyamatosan keresik a választ a kérdésre:

Mekkora veszélynek vagyunk kitéve?”

Az elektroszmog nem játék

– Fiam, kapcsold ki a tévét éjszakára, ne világítson az a kis piros fény! – mondja az aggódó édesanya, és ezen a tanácson azért érdemes elgondolkodni.

A legtöbb ember természetesnek veszi, hogy otthonában elektronikus eszközök sokasága működik, gyakran egymással párhuzamosan: asztali számítógép, laptop, televízió, konyhai gépek, ventilátor, rádió, okostelefon, és még sorolhatnánk tovább. Akaratunkon kívül is ki vagyunk téve a mesterségesen generált elektromágneses hatásoknak, de még mindig nem tudni biztosan, hogy ezek mennyire károsak.

Az elektroszmog élettani hatásait több kutatás is taglalja, és a vizsgálatok megállapították, hogy a tartós behatás alvászavarokat, ingerlékenységet, valamint szív- és érrendszeri betegségeket is okozhat.

Van, aki komolyan veszi a dolgot

Most képzeljünk el egy olyan családi házat, ahol a tulajdonos komolyan veszi ezeket a félelmeket, és mindent megtesz azért, hogy őt és családját a lehető legkevesebb (felesleges) elektromos sugárzás érje.

Hogy ez lehetséges-e?

Persze, gondolja az ember, csak ki kell iktatni minden modern kütyüt. Ne használjunk tévét, telefont, számítógépet, hűtőt… jó, a hűtő azért kell, és nem árt, ha elér minket a család telefonon. A munkához meg szükség van a számítógépre, és nyári melegben azért jó, ha működik a klíma/ventilátor. Ott vagyunk, ahol a part szakad.

Ezek szerint lehetetlen megvédeni magunkat az elektroszmogból? Tényleg reménytelen a helyzet?

Nem! A szóban forgó családi ház tulajdonosa ugyanis úgy döntött, hogy ő akarja uralni az áramot, mégpedig egyetlen gombnyomással. Azt szerette volna, hogy otthonában a hűtő- és a fagyasztógépet leszámítva egyáltalán ne legyen áram, csak akkor, ha ő ezt engedélyezi.

Hogy miképp?

Egyetlen gombnyomással

Lehetetlennek tűnt, de az iNELS rendszerével és egy kis tervezéssel végül meg tudtuk oldani ezt a feladatot. Szakmázzunk egy kicsit, és nézzük meg, hogyan!

Az „árammentes” okosotthon villamos elosztószekrényét először is épületen kívül szereltük fel (a kukatárolóba), és a potenciálmentes nyomógombfunkciók megvalósításához speciális bemeneti modulokat használtunk.

A modul bemeneteire hagyományos fali nyomógombok kapcsolják a rendszer testpontját (GND). A nyomógombok így kétfajta funkciót is betölthetnek:

  • röviden megnyomva a szokásos funkciókat végzik,
  • hosszú megnyomás esetén (<1,5 mp) viszont a központi egység parancsot ad a kapcsolóegységeknek a megfelelő konnektorok, konnektor csoportok, illetve a világítás, vagy az árnyékolók mozgató motorjainak, stb… áram alá helyezésére.

Volt áram, nincs áram

Alapból feszültség alatt tehát csak az épületen kívüli elosztószekrény van, a különleges fali nyomógombok pedig intelligensen vezérlik az okosotthon falai között az elektromos áram elérhetőségét.

Az iNELS rendszer alkalmazásával tehát el tudtuk kerülni a hagyományos megoldásokat, és megoldottuk a dugaljak és más fogyasztók vezetékeinek feszültségmentesítését is.

A végeredmény? Egyetlen hosszú gombnyomással akár az egész ház feszültségmentesíthető, tehát nincs felesleges elektroszmog, csak nyugodt családfő.

Ha többet szeretnél erről a megoldásról olvasni, akkor kattints ide.

Link: http://www.elkoep.hu/rolunk/detail-aktuality/egy-arammentes-csaladi-haz/

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr8612785164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása