Miért érdemes automatizálni az otthonod?
2017. május 02. írta: smarthome

Miért érdemes automatizálni az otthonod?

Rohanó világban élünk: sietünk a munkába, a gyerekért az iskolába, egy régóta halogatott találkozóra, a szüleinkhez a vasárnapi ebédre, egyszóval a napjaink zsúfoltak és mozgalmasak. Éppen ezért igyekszünk minden lehető módon megkönnyíteni az életünket, amihez egy okosotthon rengeteg lehetőséget nyújt.

Egy intelligens ház nem csak kényelemes és energiatakarékos, de biztonságos is, és sok gondot és aggódást vesz le a vállunkról. De nézzük, miért érdemes automatizálni az otthonod!

Mert egy intelligens lakással elfelejtheted az aggódást, és spórolhatsz is egyben

41392890_l.jpg

Te naponta hányszor teszed fel magadnak a kérdést: elzártam? Lekapcsoltam? Kihúztam? Beállítottam? A reggeli rohanásban gyakran elfelejtjük a rutin részét képező feladatokat, és később egyszerűen képtelenek vagyunk felidézni, hogy megcsináltunk-e valamit, vagy a nagy sietségben kiment a fejünkből.

Lássuk be, nincs is annál idegesítőbb, mint amikor egy fontos munka közben azon jár az eszünk, hogy vajon ég-e a villany a hálószobában, vagy hogy nem maradt-e bekapcsolva a tévé.

Ha egy okosotthonban élsz, akkor elfelejtheted az aggódást, hiszen a telefonodon bármikor ránézhetsz a lakásodra, és ellenőrizheted, mi a helyzet. Így nem lesznek többé bekapcsolva hagyott berendezések, hiszen távolról egyszerűen leállíthatsz mindent, és a fölösleges aggódásnak is búcsút inthetsz. Ráadásul így energiát sem pazarolsz, vagyis a környezetet is véded.

Mert egy okosotthon segít, hogy energiát takaríts meg

Sok kicsi sokra megy, tartja a mondás, ami az energiafogyasztásra is igaz, bár talán nem is gondolnál rá. Vegyük az egész nap működő fűtést, amikor senki nincs otthon, vagy a lámpákat, amik akkor is égnek, ha senki nem tartózkodik a helyiségben. Ha ezeket összeadnád, akkor te is meglepődnél, hogy mennyi energiát pazarolsz, ami nem csak a természetvédelem miatt lényeges, de a pénztárcádnak sem mindegy.

Egy intelligens lakásban számtalan módon takarékoskodhatsz az energiával. Például azzal, ha a fűtés csak egy órával a család megérkezése előtt kapcsol be. Így kellemes meleg fogad, de nem fűtöd fölöslegesen az üres lakást, jelentős megtakarításokat érve el ezzel.

A fűtés távoli vezérlése akkor is hasznos lehet, ha a sítúráról térsz haza télen, hiszen nem a jéghideg lakás vár rád, míg a nyaralás végeztével a légkondicionálót állíthatod be akár a világ másik végéről, így közvetlenül érkezés után is teljes komfortban lesz részed.

Ugyanide sorolhatjuk a fényerőszabályzást is. Olvasáshoz például, az esetek döntő többségében nincs szükség az adott fényforrás 100%-os fényerejére, elegendő, ha mondjuk csak 30%-át használjuk ki. Ugyanez a helyzet, ha éjszaka a mosdót keresnénk fel. Előre beállíthatjuk, hogy a mellékhelyiségre vezető „fényfolyosó” fényforrásai, csak 10%-os fényerővel világítsanak, hiszen ez éppen elegendő, hogy kibotorkáljunk, viszont az erős fény nem veri ki a szemünkből az álmot sem.

Mindez csak egy kis ízelítő volt azzal kapcsolatban, hogy egy okosotthon hányféle módon segíthet neked a spórolásban, a kezdeti nagyobb befektetés ugyanis már közép-hosszú távon megtérül, hogy utána már hasznot hajtson a lakásod.

Mert a kénylem alapfeleszereltség egy okosotthonban

Biztosan te is érezted már úgy, amikor egy húzós nap után lehuppantál a kanapéra, hogy nincs energiád felállni többé. Pedig le kellene engedni a redőnyt, bekapcsolni a légkondit, és a kedvenc sorozatod is kezdődik, de a távirányító sehol. Ha a lakásod automatizált, akkor nyugodtan hátradőlhetsz, mert ezeket mind elintézheted egy ültő helyedben.

A megfelelő applikációkkal és az okostelefonoddal könnyedén be- és kikapcsolhatod a lakásod berendezéseit, legyen az a klíma, a televízió vagy az árnyékolók, de akár a kinti öntözőrendszert is irányíthatod, és ehhez fel sem kell állnod a foteledből. A kényelem tehát garantált, amit maradéktalanul élvezhetsz egy okosotthonban.

Mert nem kell aggódnod a lakás biztonsága miatt

Sokan aggódnak az otthonuk biztonsága miatt, különösen akkor, ha hosszabb időre elutazik a család. Egy „hagyományos” ház esetén maximum a szomszédot, vagy a rokonságot hívhatod fel, hogy minden rendben van-e, de egy okosotthonnál bármikor és bárhonnan ellenőrizheted, hogy mi folyik az épületben.

Az okostelefonod segítségével távolról is megnézheted a biztonsági kamerák által készített felvételeket, és értesítést is kaphatsz, ha a mozgásérzékelők működésbe lépnek. Abban az esetben is riaszthat a rendszer, ha csőtörés történik a lakásban, így azonnal intézkedhetsz, ha beüt a krach.

Ha még ezek után is kétségeid vannak, hogy érdemes-e automatizálni az otthonod, akkor bátran kérj tanácsot az iNELS szakértőitől!

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr1112473667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása