Az okos városok már nem a jövő, hanem a jelen
2017. november 15. írta: smarthome

Az okos városok már nem a jövő, hanem a jelen

A fenntartható fejlődés és a környezettudatosság elve áthatja mindennapjainkat. Egyre több zöld autót látunk az utakon, terjednek az okos otthonok, és persze a különböző okos cikkek. A fejlesztések egyre nagyobb léptékűek, melynek következő szintje a Smart City, vagyis az okos város.

ineals.jpg

Mit jelent a fenntarthatóság?

A környezetvédelmi technológiák egyik hívószava a fenntarthatóság. Ez a szükségleteink kielégítését jelenti olyan módon, ami nem veszélyezteti a jövőbeli generációk életvitelét. Vagyis nem szennyezzük be visszafordíthatatlanul a vizeinket, a földet vagy a levegőt, nem éljük fel a rendelkezésünkre álló nyersanyagkészleteinket. A koncepció lényege, hogy olyan megoldásokat helyezzünk előtérbe, melyekkel a környezet és a társadalom egyaránt jól jár és évtizedek múlva is összhangban élhetünk a minket körülvevő környezettel. Ez az elv beépíthető a mindennapjainkba, legyen szó például az energiafogyasztás vagy a hulladékgazdálkodás optimalizálásáról.

Okos technológia a városok életében

Az okos jelzőt már nem csak az otthonunkra vagy a mindennap használt eszközeinkre használjuk, a technológia által nyújtott előnyök ugyanis már egy egész városra kiterjeszthetőek. Az iNELS Smart City az épületautomatizálásban használt elvet ülteti át a városok vezérlésébe, ezzel javítva az életminőséget az energiahatékonyság, a költségoptimalizálás, illetve a közbiztonság mellett. Ezzel a technikával ugyanolyan hatékonyan üzemeltethető például a tömegközlekedés, de a hulladékgazdálkodás, valamint az energia felhasználás területére szintén átültethető az elképzelés. Lehetőség van a városok infrastruktúrájának összekapcsolására is, amivel emelkedik a szolgáltatások színvonala.

Csehország az élen

Az okos városok koncepció célja, hogy komfortosabbá tegye az életünket, méghozzá az egész település felügyeletével. Az elgondolás nem a jövő, hanem a jelen, aminek bizonyítéka, hogy idén megrendezésre került a „Jövő intelligens város koncepcióinak versenye”. A díjat Csehország nyerte el, annak a hosszú távú elkötelezettségnek elismeréseként, amit az intelligens villanyszerelés és automatizálás területén mutatott. Az eddigi eredmények csak a kezdetet jelentik, a technológiában ugyanis rengeteg további potenciál van, tehát a következő években újabb forradalom vár ránk ezen a területen.

Bevezetésre kerül az iNELS Air

Csehországon kívül Európa-szerte találunk példákat az iOT (Internet of Things) terjedésére, illetve az ehhez kifejlesztett Sigfox vezeték nélküli hálózat alkalmazására. A módszerrel jelentős mennyiségű adat továbbítható nagy távolságra, minimális energiafelhasználással, így összekapcsolva a különböző elektronikus használati eszközöket. Az iNELS Air termékcsaládba tartozó érzékelők bevezetése már a küszöbön van, melyekkel figyelhetjük például az energiafogyasztásunkat vagy a hőmérsékletet.

Hogyan működik a technológia?

A technológia ugyanúgy működik, ahogyan azt az otthonoknál, vagyis távvezérléssel. A PC, tablet vagy okostelefon ebben az esetben is az irányításhoz alkalmas eszközök, ezek segítségével megvilágíthatjuk a közterületet vagy vezérelhetjük a forgalmat időzítés, fényviszonyok, járművek, sőt akár személyek mozgása alapján. A folyamat során a lámpák, parkolás érzékelők, illetve biztonsági kamerák egymással kommunikálnak, ezáltal energiát spórolnak.

Az okos város lakóinak több ideje marad

A takarékos lehetőségek több időt teremtenek a lakóknak, amit a szeretteikre, pihenésre vagy a hobbijukra tudnak fordítani. Hogyan? A jövő városában időhatékony a közlekedés. Az okos forgalomirányítással elkerülhetjük a mindennapjaink szerves részét képező dugókat, és elfelejthetjük a parkolóhelyek utáni hosszas vadászatot. Megszabadulunk az ilyen szituációkban bennünk felmerülő stressztől, ami összességében sokat javít az életminőségünkön.

A rendszer védelmet is biztosít

A védelemről az okos kamerák, valamint az okos közterület világítás gondoskodik. Jelenleg gyakran szembesülhetünk azzal, hogy az utcai világítás nem működik megfelelően, amit több esetben is észrevehetünk. Egyrészt megesik, hogy egy-egy útszakaszon nappal is égnek a lámpák, amivel nagy mennyiségű energia vész kárba. A másik, és talán zavaróbb eset, hogy éjszaka nem elég jó a világítás minősége. Ez különösen bosszantó, amikor egy hosszú, fárasztó napot követően sétálunk haza, és elkerüli a figyelmünket egy előttünk lévő tócsa vagy gödör. Az új tervek gyakorlatba ültetésével elfelejthetjük az említett kellemetlenségeket, a felmerülő hibákat pedig távolról is elháríthatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr6913262577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása