Tetszik vagy sem, a mesterséges intelligencia már velünk van
2018. június 19. írta: smarthome

Tetszik vagy sem, a mesterséges intelligencia már velünk van

Egyre többet hallunk a mesterséges intelligenciáról. Sőt, már régóta velünk „élnek” a mindennapokban – még ha ezzel nem is vagyunk tisztában. De mit jelent pontosan a fogalom és vannak-e hátulütői? Egyáltalán hol tart jelenleg a technológia?

 elko_mester.jpg

A gépek nem fordulnak ellenünk

A mesterséges intelligencia kifejezést hallva egyesek lelki szemei előtt önálló gondolkodásra és tanulásra képes gépek jelennek meg, amelyek végül átveszik felettünk az irányítást. Pedig nem erről van szó.

Mindössze egy olyan processzorról, ami képes megfigyelni például a zenehallgatási szokásainkat, és ez alapján igyekszik az ízlésünkhöz igazódó zeneszámot lejátszani. Vagy éppen egy online ügyfélszolgálatos szerepét betöltve segít egyeztetni egy találkozót.

Persze ez nem azt jelenti, hogy teljesen alaptalan az állítás és hogy a technológia sehol sem jár. Épp ellenkezőleg, már több olyan terület is van, ahol képes túlszárnyalni az emberi teljesítményt. Vannak, akik egyre hangosabban hívják fel a figyelmet az ebben rejlő veszélyekre. Stephen Hawking például azon az állásponton volt, hogy mindez akár az emberiség végét jelentheti, bár valószínűleg ez nem az elkövetkezendő 10 éveben fog megtörténni.

Manapság a nagyobb gyártók egészen komoly erőfeszítéseket, beruházásokat eszközölnek a robotika terén is, olyannyira, hogy már mesterséges intelligenciával ellátott, „emberszabású” robotokat is készítenek. Bár ebben a bejegyzésben nem foglalkozunk velük részletesen, azért érdekességként egy facebook videót mutatunk, ami a közelmúltban készült Szlovákiában. A Pozsonyban megrendezett „TechSummit 2018” konferencián a különböző „smart” vagy „okos” technológiák, okos városok, okosotthonok, okos közlekedés, stb… jövőjéről és lehetőségeiről értekeztek. Itt mutatták be például a videóban szereplő táncoló robotot is, akivel 5 nyelven beszélhettek az érdeklődők.

 

Egy mobil, ami rekordot dönt

Az ellenhangok nem zavarják a szakmában dolgozókat, ezeket mellőzve gőzerővel munkálkodnak a fejlesztéseken. A közelmúltban megjelentek például azzal a mobillal, amely képes vezetni egy autót. Ugyanez az eszköz elsajátította egy retrójáték szabályait, sőt idővel rájött a gyenge pontjaira.

Már ez is figyelemre méltó eredmény, de a program ezt is túlszárnyalta: a hibás részekből kinyert adatok alapján kidolgozta a saját, nyerő stratégiáját. Ez annyira bevált, hogy egymás után állította fel az újabb és újabb rekordokat. Egészen addig, amíg el nem érte a korábban elképzelhetetlennek tartott, egymillió pontos határt.

A kritikusok szerint ez egyértelműen veszélyes, a technooptimisták szemében azonban egy kiváló lehetőség arra, hogy a jövőben segítsen kiküszöbölni az ehhez hasonló programozói hibákat.

 

Évek óta velünk élnek

Ezeket a fejlesztéseket a hétköznapjainkba is igyekeznek átültetni. Egy februári bemutatón pedig kiderült, hogyan fog hamarosan minden mindennel összekapcsolódni. Ennek szemléltetésére egy lakásdíszletben mutatta meg egy fiatalember, milyen egy napja, amikor a ház segít a teendők elvégzésében.

Pontosabban a Google személyi asszisztense.

Ebben az otthonban az okos hangsugárzó nemcsak kommunikációs átjáróként működött, hanem a korábbi kéréseknek megfelelően beállított zenéket is lejátszotta. A tévé távirányító helyett hangvezérléssel váltott csatornát, a hűtő ajtaját pedig elég volt megkopogtatnia, és máris megjelent előtte, milyen alapanyagokból gazdálkodhat a főzés során.

Ihlet híján ugyanez a rész monitorrá változott, amin megjelentek az ezekből elkészíthető ételek receptjei. A lakás berendezéseinek összehangolt működése egyébként nem új keletű, hiszen a piacon már évek óta elérhető az okosotthon koncepció, amellyel tévéről, okostelefonról vagy tabletről - de akár okosóráról is - vezérelhetjük a rendszerhez tartozó elemeket (pl. fűtés, világítás, árnyékolástechnika, biztonsági kamerák). A több mint egy évtizede fejlesztett iNELS okosotthon - rendszer esetén például még az öntözőrendszert, a kamerás IP kaputelefonokat és egyéb multimédia eszközöket, sőt akár a kávéfőzőnket is bevonhatjuk…

Többet tudhat rólunk, mint kellene?

A szakértők szerint ez még mindig csak a kezdet, a későbbiekben a technológia odáig fejlődhet, hogy teljesen elhagyhatjuk a napjainkban megszokott érintőképernyős navigációt. Helyette a párbeszéd nyerhet teret – azaz pontosan úgy kommunikálhatunk majd az asszisztenssel, mint egy ismerősünkkel.

Ahogyan a cikk elején említettük, nemcsak napos oldala van az innovációnak. Bár kétségtelen, hogy megkönnyíti az életünket, de meg kell említenünk, hogy veszélyeztetheti például a magánszféránkat.

Előálltak ugyanis egy olyan rendszerrel, ami képes beszkennelni az arcunkat, és ez alapján megállapítani a személyazonosságunkat, az intelligenciaszintünket, sőt a szexuális orientációnkat és az egészségügyi állapotunkat is. A kérdés, hogy valóban szükségünk van-e erre.

 

Ki az a Norman?

Nemrég létrehozták a világ első pszichopata mesterséges intelligenciáját, Normant. A mesterséges intelligenciát ráeresztették a Reddit sötét oldalára, pontosabban a felületen posztolt erőszakos képeket mutogattak neki, majd elvégeztettek vele egy Rorschach-tesztet.

Az eredmény megdöbbentő volt. A kontrollcsoportban lévő mesterséges intelligenciák szerelmespárt, esernyőt tartó embert és virágokkal teli vázát láttak. Ezzel szemben Norman a pacákban olyanokat fedezett fel, mint egy épületről lezuhanó terhes nő vagy egy agyonlőtt férfi.

A kísérlettel nem pánikot akartak kelteni, csupán azt akarták bebizonyítani, hogy sokat számít a betanítás módja, illetve az ennek során felhasznált adatok. Vagyis nem maga az algoritmus rossz, hanem a képzésük során alkalmazott adatok szubjektívek – ez azt jelenti, hogy az emberi elfogultságot nem szűrhetjük ki azzal, hogy a döntéseket a gépekre bízzuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr914043508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása