Mi a helyzet az okos városokkal?
2019. január 14. írta: Kiss Olivér, ELKO EP

Mi a helyzet az okos városokkal?

(Interjú Jiří Konečný-vel)


Napjaink "smart" trendje, úgy igazán érzékelhetően körülbelül 6 éve kezdett el ugrásszerűen terjedni a Cseh Köztársaságban. Azóta a települések is elkezdték létrehozni a "smart city" témájáért és megvalósulásáért felelős intézményrendszert...

okosvaros1.jpg

1-forrás:https://www.differentnow.tech/jaky-je-stav-ceskeho-smart-city/?fbclid=IwAR22lzgg6VqXxFUS5z4ZxK7-RnKlz8522j1eVX3Gzd_Hf1UvMFyDNUrj2eQ

Nagyon úgy festett, hogy az új technológia hamarosan megváltoztatja a városok- és így a lakosaik mindennapjait, ezáltal kényelmesebb és még hatékonyabb életet biztosítva nekik. Az eufóriát azonban sajnos gyorsan követte a józanító valóság...

A módszer és a technológia már megvan, de a cseh bürokrácia még mindig helyeben fut... A teljes "okos" projektek és munkák mellett egy olyan napirendi pontok is fontolóra kerültek, amelyeknek igazából nincs is köze magához a technológiához. Ezért, hat év elteltével, igazából több a nyitott kérdés, mint a konkrét válasz ebben az ügyben. Ez is volt az egyik meghatározó indoka annak, hogy Jiří Konečný, az ELKO EP (az európai "smart" villamosipari piac egyik vezető cége) alapító-tulajdonosa 3 éve úgy határozott, hogy politikai szinten is az okos városok mellé áll. „3 éve, amikor belevágtam, az egész még csak egy komoly PR-felhajtásnak tűnt, amit sokan szerettek volna meglovagolni, a minisztériumnak volt egy sor terve, de az egész mégsem működött igazán. Azonban mostanra konkrét projektek és a tényleges kivitelezés irányába tartunk, aminek most már tényleg örülök.” – mesélte az interjú kezdetén.

Mi volt az oka, hogy elhatározta, hogy beszáll a projektbe és államigazgatási szintre viszi azt?

„Szerintem a két dolog szorosan kapcsolódik. Na persze nem beszélhetek politikai ambíciókról, de úgy gondolom, a "smart city" területéről folyó vita a csúcsról indul. Állami szintről a regionális, helyi-önkörmányzati (települések) szintig.”

Ön milyen konkrét szerepet vállal ebben a projektben? 

„Műszaki beállítottságú vállalkozóként nyilván legfőképp technikai oldalról szemlélem a területet. Az első tanácsaim egyike az volt, hogy minden - a településeken található - "smart" eszközt egy közös felületre (alkalmazás, portál) integráljuk és jelenítsük meg. Ez a gyakorlatban úgy működne, hogy amennyiben pl. Csehország nyugati végéből, Karlovy Varyból az ország keleti végében található Vsetín felé tartunk, valamennyi útba eső település, valamennyi érzékelőjétől begyűjtött információt egyetlen felületen láthatunk. Ezért megpihenhetünk például Jihlavaban egy könnyű sétára, hiszen az itt elhelyezett szenzorok értékeiből tudjuk, hogy elsőosztályú a levegő minősége. Ez csak egy felhasználási módja az "okos" szenzoroknak, de természetesen egy smart city sokkal többet is tud ennél. Az a fontos, hogy egy egységes platformot alkossunk, szabványosított protokollokkal, illetve a települések partnereit is az itt használt „nemzeti” protokoll alkalmazása felé tereljük.”

okosvaros2.jpg

2- forrás: https://www.differentnow.tech/jaky-je-stav-ceskeho-smart-city/?fbclid=IwAR22lzgg6VqXxFUS5z4ZxK7-RnKlz8522j1eVX3Gzd_Hf1UvMFyDNUrj2eQ

 

Mit gondol, sikerre viszik ezt a projektet?

„Én szentül hiszek benne. Amiben én segítek az a módszertan kidolgozása, mert nagyon fontosnak tartom, hogy az elkészült installáció ne kontár munka, hanem mérnöki pontossággal tervezett projekt eredménye legyen.”


Mi szabhat gátat az „okos” projektek gyorsabb ütemű szétterjedésének?


„A magam részéről, őszintén szólva úgy látom: a demokrácia mértéke. Az nem kérdés, hogy elengedhetetlen, hogy a politikai érdekek több szinten is jelen legyenek, de ezeknek véleményem szerint összhangban kell lenniük a települések "egyéni" érdekeivel is. Egy demokratikus országban ezek összefésülése nem a legegyszerűbb feladat. Nem csak a technológiai szabványosítása nélkülözhetetlen - amely papíron már kivitelezhető lenne - hanem jó pár jogi módosítás is, hogy a városokból származó adatok is nyilvánosan használhatók legyenek. Ennek az e-kormányzathoz és Csehország digitális teendőihez is egyaránt köze van. Egy jogszabálymódosítás, amely lehetővé teszi, hogy az állampolgárok is használhassák az államigazgatási vagy önkormányzati informatikát és szabályozza azt, hogy milyen mértékben tehetik meg ezt. Az elmúlt tíz éveben azonban ezt nem koordinálták megfelelően, ezért jelenleg még nincs egységes szabályozás.”


Melyik város halad a legjobban Csehországban a "smart city"-vá válást illetően?

„A Cseh Köztársaságban még nincs egy olyan, okos eszközökkel "felvértezett", igazi smart city, mint például Dubaj és egy ideig még nem is valószínű, hogy lesz. Nálunk az első telepített IoT okos eszközök a píseki parkoló érzékelők voltak, ennek ellenére természetesen a legnagyobb számban Prágában találhatók. Itt most dolgoznak rajta, hogy egy egységes – az egész várost összekapcsoló – felületre integrálják ezeket az eszközöket. Brno városra már kidolgoztuk a metódust és itt is üzemel már pár smart city eszköz, de a ez módszertan még mindig csak elméleti síkon létezik. A Regionális Fejlesztési Minisztériummal épp egy olyan szabványosított, "nemzeti"  módszertanon dolgozunk, amely segíthet a legapróbb településeknek, hogy ne saját maguknak kelljen ezzel kapcsolatban lépniük. Én eldöntöttem, hogy csak olyan munkacsoportokban és feladatokban vállalok szerepet, amelyek konkrét lépéseket valósítanak meg.”

Rendelkezésre áll olyan (akár nemzetközi) példa, minta, melyet mi, csehek követhetünk?

„Az e-kormányzással kapcsolatban például Észtország, itt nagyon sokat hallani erről. Mondjuk nekik van két nem kicsi előnyük: az ország kis mérete és egy miniszterelnök, aki nagyon tett ezügyben. A nagyobb európai települések közül követendő példa lehet: Amsterdam, Bécs vagy éppen Bristol. A magam részéről Spanyolországban is óriási potenciált látok. Nagyon inspirálólag hat rám az IoT technológia megjelenését- és térhódítását megfigyelni ezekben a városokban."

okosvaros3.jpg

3-forrás:https://www.differentnow.tech/jaky-je-stav-ceskeho-smart-city/?fbclid=IwAR22lzgg6VqXxFUS5z4ZxK7-RnKlz8522j1eVX3Gzd_Hf1UvMFyDNUrj2eQ

 

Vannak olyan hazai  települések, ahol már üzemelnek az Önök által gyártott smart eszközök?

„Természetesen vannak. Vegyük Hranice város közterület világítását. Például ennek  fejlesztésére használtuk fel ezeket az eszközöket. Azonban sajnos - ha bár több, mint a semmi - egyelőre csak részmegoldásokról van szó, nem pedig teljes, egy-egy egész települést átfogó rendszerekről. A vállalat és én inkább a hardveres részekre koncentrálunk. Az első felszerelt eszközök a kültéri világítás korszerűbb irányítását tették lehetővé, amihez már megvan a kezelő felületünk is, ahol vezérelhetjük a világítást, nyomon követhetjük a hibás állapotokat, sőt akár a villamos fogyasztást is megjeleníthetjük. Ez a platform egyben az egyike az egész várost átfogó okos város kezelőfelületeknek is.”

Mi az a„Smart Housing Association” (kb. Okosotthon Szövetség) és milyen szerepe van?

„Megalapításának célja a lakosság nem reklám-célú oktatása volt. Pár éve már a piacon vagyunk és nem egy közvélemény kutatást készíttettünk a kérdésben, melyek alapján kimutattuk, hogy 2018-ra a Csehországban üzemelő lakossági villamossági hálózatoknak csupán 5%-a intelligens villanyszerelési rendszer. Ehhez képest pl. Németországban az arány már 47%-os. Látható, hogy ez már nem elhanyagolható eltérés. Az ilyen mértékű különbségek redukálásának egyik lehetséges megoldása a lakosság és a potenciális vevők edukálása. Éppen ezért hoztuk létre "Smart Home Association"-t olyan szakemberekkel közösen, akik a területhez kapcsolódó, pl. smart eszközöket vagy intelligens villanyszerelési rendszereket gyártanak. Az is kulcskérdés szerintem, hogy ők nem csak el akarják adni a termékeiket, legyen az egy biztonsági kamera, szabályozható fényforrás, háztartási elektronikai cikk, stb... Immáron 4 éve minden évben két alkalommal publikálunk a területhez kapcsolódó jelentést, rendszeresen szólítjuk meg az érdeklődőket hírlevelekkel és több konferenciát is szerveztünk már. Muszáj volt ehhez a módszerhez nyúlnunk a népszerűsítés érdekében, hiszen ez a szegmens nagyon óvatos és kritikus a hirdetésekkel szemben, szinte már azt mondhatni, allergiások rájuk. Nem akarok álszent lenni, nyilván a termékek értékesítése is cél, de inkább előadunk és oktatunk. Én valóban igyekszem töviről-hegyire átellenőrizni valamennyi  prezentációnkat, annak érdekében, hogy ne legyen "reklám-szagú" és minél kevesebb konkrét termék jelenjen meg bennük. Ezeknél inkább az elvre és az általános elméletre koncentrálunk.”

Köszönjük szépen és kíváncsian várjuk, milyen előrelépések lesznek az okos városo kterületén a 2019-es évben!

forrás: https://www.differentnow.tech/jaky-je-stav-ceskeho-smart-city/?fbclid=IwAR22lzgg6VqXxFUS5z4ZxK7-RnKlz8522j1eVX3Gzd_Hf1UvMFyDNUrj2eQ

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr8814561184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása