Csábít a sötét oldal, vagyis ezek az érvek szólnak a redőnyvezérlés mellett
2017. december 11. írta: smarthome

Csábít a sötét oldal, vagyis ezek az érvek szólnak a redőnyvezérlés mellett

Az okos rendszerek közül az automatizált árnyékolástechnika egyre több háztartásban jelenik meg. Először azt gondolnánk, ennek hátterében a kényelem áll, hiszen a technológia fejlődésével az élet minden területén erre törekszünk. Ezek a rendszerek azonban jóval túlmutatnak az egyszerű komforton.

 elko_49.jpg

A kellemes ébredésen túl

A reggelek gördülékenyebben indulnak, ha a fokozatosan, természetesen beszűrődő fényekre ébredünk. A hangsúly a fokozatosságon van, hiszen az egyszerre, hirtelen ránk zúduló fényáradatra reagálva inkább a fejünkre húzzuk a takarót. A motoros redőnyök azonban nemcsak akkor hasznosak, ha az ébresztő óra türelmetlen hangja helyett a megfelelően időzített, lassan beszűrődő fénycsóvákra akarunk ébredni. A beszerelésükkel sokat tehetünk a biztonságunkért, értékeink védelméért, sőt csökkenthetjük a számláinkat is. Lássuk, hogyan képesek minderre!

 

Megvédi otthonunk értékeit

Az otthonunk, értékeink biztonságáért igyekszünk a lehető legtöbbet megtenni. Valljuk be, sokunk félelme, mi lesz az otthon hagyott, nagy értékű tárgyakkal és berendezésekkel, amikor elmegyünk nyaralni.

A riasztókon túl plusz biztosítékot jelent a feltolás elleni védelemmel ellátott redőny. Mivel a betörők szeretik kifigyelni, mennyi mozgás van egy-egy házban, ezért érdemes a hosszabb utazások, munkanapok esetén beállítani az időzítést. Ezzel a redőnyök akkor is mozognak, amikor nem vagyunk otthon, így azt a hatást keltve, hogy az árnyékolókat bentről mozgatják.

 

Így csökkenti a kiadásainkat

Az értékeink védelme nem merül ki ennyiben: a rendszert fényérzékelővel ellátva kiterjed a kedvenc bútorainkra is. Valószínűleg te sem szeretnéd idő előtt lecserélni a gondosan kiválasztott szekrényeket, dohányzóasztalt, foteleket és kanapét csak azért, mert tönkretette a nap.

A kinti hőmérséklettel télen és nyáron egyaránt meggyűlhet a bajunk, de a redőnyöknek köszönhetően nő a komfortérzetünk, mert nem egy felforrósodott vagy kihűlt lakás fogad. A maguktól leereszkedő redőnyök a hideg hónapokban akár 10%-ot faraghatnak le a fűtésszámlánkból, nyáron pedig a klíma használat mértékét csökkentik.

 

Otthon sem kell lennünk az irányításhoz

Az egyik kedvenc funkciónk, hogy a házban az összes redőnyt mozgathatjuk egyszerre, emeltenként vagy külön-külön. Mindezt megtehetjük a számítógépünkről, okostelefonunkról vagy tabletünkről. Nem kell tehát a kapcsoló mellett állnunk vagy az elveszett távirányító után feltúrnunk a fél lakást. Az irányításhoz még csak otthon sem kell tartózkodnunk, mert az egész rendszert távolról, a munkahelyünkről, a boltból, az edzőteremből, sőt akár külföldről is irányíthatjuk.

 

Időt takarít meg

Ennek jelentőségét különösen az olyan otthonokban érezzük, ahol sok a nyílászáró. Ebben az esetben naponta minimum kétszer kell végigszaladnunk az egész lakáson, az aktuális időjáráshoz igazodva fel-, és lehúzogatni a redőnyöket.

Az automatikusan vezérelt redőnnyel tehát időt, valamint pénzt takarítunk meg a hagyományos vezérléshez képest. A korszerű megoldás mellett szól, hogy azokon a helyeken is beszerelhető, ahol a mechanikus kivitelezés nem lenne megoldható vagy gyorsan elkopna. Tipikusan ilyen például, amikor a gurtnit vagy a zsinórt csak nagy szögben megdöntve lehetne befúrni.

 

Tartós megoldás

Mi történik, ha valamibe beakad a redőny? Amikor mechanikusan irányítjuk az árnyékolástechnikát, és közben ezt tapasztaljuk, általában nem kezdjük el rángatni a redőnyt. Igyekszünk rájönni, mi okozhatja a problémát, így elkerülve, hogy tönkremenjen. Az automatikus vezérlésnél viszont nem állunk a berendezés mellett, sok esetben nem is vagyunk a lakásban. A tervezők ezzel pontosan tisztában vannak, ezért olyan motort építenek be, amely automatikusan megáll a redőny akadályba ütközésekor. Ha már itt járunk, a rendszer szintén leáll, ha összefagytak a redőnylécek.

 

Hogyan képzeljük el a rendszert?

A rendszer működésének alapját egy redőnyvezérlő egység adja, ami hő-, és túláram védelemmel rendelkezik. Ezzel megóv a balesetektől, illetve az ezekből adódó anyagi károktól. A motoros redőnyöknek két megvalósítása ismert: a vezetékes, illetve a vezeték nélküli alternatíva. Az utóbbi esetben nincs szükség falvésésre, a berendezés könnyen és gyorsan telepíthető.

A redőny anyagát tekintve elsősorban az alumíniumból készültek mellé szerelik be a vezérlő egységet, de az új típusú műanyag, illetve a fa motorizálása szintén megoldható. Laikusként felmerülhet a karbantartás kérdése. Jó hír, hogy a redőnymotorok a robusztus felépítésüknek köszönhetően ezt nem igénylik, a különböző védőfunkciók (akadályba ütközés, túlmelegedés elleni védelem) pedig hosszú élettartamot biztosítanak.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr8313437295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása