Macska a kapuk előtt, avagy egy intelligens otthonban a macskaajtó is okos
2017. április 21. írta: smarthome

Macska a kapuk előtt, avagy egy intelligens otthonban a macskaajtó is okos

Az intelligens lakások rengeteg hasznos funkciót kínálnak a ház lakói számára, ami igazán remek, hiszen így az élet kényelmesebb és könnyebb. De mi van az otthon többi lakójával? Hogy pontosan kikre is gondolunk? Nem másokra, mint a négylábú barátainkra, akik egy okos házban is szeretnék élvezni azt a szabadságot, amit egy „buta” lakásban megszoktak.

36463630_l.jpg

Ki- és bejárni a házból, amikor a kedvük tartja, akkor is friss vizet és ételt kapni, amikor senki nincs otthon, és még sorolhatnánk. Csakhogy egy intelligens lakásban a biztonság olyan fontos tényező, amit nem szabad szem elől téveszteni, de mégis, hogyan lehet akkor a kis kedvencünknek maximális szabadságot biztosítani úgy, hogy a biztonság se sérüljön?

Macskaajtó egy okosotthonba? Igen, lehetséges!

Ha nem akarjuk állandóan a macskánk kívánságait lesni – amit ők egyébként természetesnek vesznek, mármint azt, hogy folyton a rendelkezésükre álljunk –, akkor érdemes egy macskaajtót szerelni a kertbe vezető ajtóra. Ezt a megoldást egyébként már hosszú ideje alkalmazzák, de egy intelligens otthon esetében számtalan olyan körülmény van, amit figyelembe kell venni.

Fontos például, hogy csak a saját kis kedvencünk juthasson be a házba, de az sem utolsó szempont, hogy a tolvajok ne tudják kihasználni ezt a pontot az esetleges gyengesége miatt.

Amikor egy nyaraló tulajdonosa azzal keresett meg minket, hogy okos macskaajtót szeretne, a feladatot mi is izgalmasnak és érdekesnek találtuk, és olyan megoldást dolgoztunk ki, ami minden szempontnak maradéktalanul megfelelt.

A megrendelő kérései

A hétvégi ház tulajdonosa tehát egy olyan okos macskaajtót szeretett volna, amin csak az ő cicája mehet be, de nem ez volt az egyedüli kérése. Arra is gondolnunk kellett, hogy mi történik akkor, amikor a macsek egyedül van otthon, és a lakás különféle helyiségeiben bóklászik.

Azt ugyanis el kellett kerülni, hogy a riasztó mindig működésbe lépjen, amikor a cica bemegy egy-egy szobába, így korlátozni kellett a mozgását. A gazdi ezenkívül azt is tudni szerette volna, mikor van otthon a macska, és távolról is szeretett volna olykor rápillantani az állatra az okostelefonja segítségével.

A feladat tehát adott volt, nekünk már „csak” a megfelelő műszaki megoldásokat kellett megtalálnunk hozzá.

Hogyan néz ki az okos macskaajtó iNELS módra?

Azért, hogy ne lehessen macskabulit csapni a házban – vagyis csak az erre jogosult cica léphessen be a lakásba –, az állat kapott egy RFID chipet a nyakörvébe, míg az ajtóra egy microchippel vezérelt, műanyagból készült macskaajtó került. Ezt az ajtót kapcsoltuk össze a saját épületautomatizálási rendszerünkkel, és máris elkészült az okos cicabejárat.

Egy kiegészítés: ha biztosra akarsz menni, akkor érdemes a chipet az állat bőre alá beültetni, így nem fordulhat elő, hogy valaki leveszi a macskáról a nyakörvet, és azt felhasználva próbál meg bejutni az épületbe.

Szóval, amikor a macsek a megfelelő távolságba ér a csapóajtótól, akkor a rendszer érzékeli őt, és beengedi a házba, a többi próbálkozót pedig kívül tartja. Ha pedig bent akarja a gazdi tartani az állatot mondjuk éjszakára, vagy ha odakint ítéletidő tombol, akkor a SA3-XX kapcsoló aktorok segítségével lekapcsolhatja az áramot, így a cica nem juthat ki a házból.

Itt a macska, hol a macska?

A tulaj számára az is lényeges volt, hogy tudja, hol van épp a cicája: hazaért-e már, vagy még odakint kóborol. Ehhez az épületen belül mozgásérzékelőket helyeztünk el, amik jelzést küldenek a gazdi telefonjára, ha az állat megérkezett – ilyenkor az iHC applikációban zöldre vált egy ikon, és a gazdi megnyugodhat, hogy minden rendben a macsekkal.

A mozgás- és jelenlét érzékelők infrasorompókkal is helyettesíthetők, amik azt is megmutatják, hogy az állat kiment vagy bejött, így pontosabb képet kaphatunk a macska tartózkodási helyéről.

A megfigyelés további elemét képezhetik még a kamerák, amik lehetnek IP kamerák is, így bármikor rá lehet nézni a kis kedvencre akár este is – ekkor a SA3-XX aktorok segítségével felkapcsolhatjuk a világítást, hogy lássuk, mit csinál a cica odabent.

Hogy ne maradjon étlen-szomjan a jószág, csak egy automata etető kell, ami a nap folyamán adagolja a táplálékot a cicának. Az etetőt jelenlét érzékelő és időprogram segítségével lehet irányítani, hogy az állat mindig a megfelelő mennyiségben, illetve időben kapjon enni.

A rendszer természetesen tovább finomítható és újabb funkciókkal is kiegészíthető, hogy a gazdi egy percig se aggódjon a kis kedvence miatt akkor sem, ha távol van.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr9012443709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása