Pénztárcakímélő okos megoldások
2017. november 29. írta: smarthome

Pénztárcakímélő okos megoldások

 Ha megkérdezzük az embereket az okosotthonokról, a többségnek az jut eszébe, hogy jól hangzik, de vagyonokba kerül. Ez a gondolat nem állja meg a helyét, hiszen bizonyos funkciók könnyen elérhetőek, ráadásul az áruk sem szökik az egekbe. Ebbe a kategóriába tartozik például az elektromosan vezérelt garázskapu, redőny, valamint nyílászárók.

60488814_l.jpg

Kapunyitás gombnyomásra: biztonságos és kényelmes

Az elektromos garázs-, és kapuvezérlés nem új találmány, a távirányítós megoldás mellett elterjedt az sms küldésével vagy a telefonhívással nyitható alternatíva is. A technológia ezt a szintet már lényegesen lekörözte, népszerűek a Bluetooth-os kapunyitók, amivel nem kell többet azon aggódnunk, hova tettük a távirányítót. Egy másik irány a wifi adta lehetőségeket használja ki. Az egyszerűen telepíthető megoldást az otthoni internetes rendszerre kell csatlakoztatnunk, majd ráprogramoznunk a kapunyitók távvezérlésére. Könnyű megszokni, hogy reggel nem kell külön kiszállni az autóból csak azért, hogy kinyissuk, vagy éppen becsukjuk a garázskaput. A kényelmen túl időt takarítunk meg, ezen kívül a rendszer biztonságot nyújt, mert a csatlakoztatott okos-eszközeinken le tudjuk ellenőrizni, mindent bezártunk-e. Amennyiben nem, távolról, egy gombnyomással orvosolhatjuk a problémát.

A telefonunk kulcs is lehet

Az okostelefonok egyre nagyobb szerepet töltenek be az életünkben a rendelkezésünkre álló alkalmazásoknak köszönhetően. Ennek segítségével hamarosan elfelejthetjük a hagyományos értelemben vett lakáskulcsokat is, vagyis nem kell többet a táskánk mélyén kutatni az ajtó előtt állva.

A telefonunkban tárolható elektronikus kulccsal (eKey) az ajtó kinyitásához a mobilunkat sem kell elővennünk. Elég kézzel megérintenünk a világító zárat, ami Bluetooth-kapcsolattal ismeri fel a nálunk lévő készüléket. A rendszer akkor enged be, ha megfelelőnek találja az eKey-t. Az egyedileg generált elektronikus kulcsot továbboszthatjuk a szoftverrel, vagyis virtuálisan másolhatjuk.

 

 

Mindenképpen bejutunk a lakásba

Persze felmerülhet a kérdés, mi történik akkor, ha nincs nálunk a telefonunk vagy lemerült. Aggodalomra semmi ok, ebben az esetben a Kevo Fob tokennel jutunk be. A tervezők gondoltak a ceruzaelemekre, melyek mintegy egy éves élettartamot biztosítanak, a lemerülés előtt pedig többször kapunk ’low battery’ jelzéseket. Amennyiben mégis lemerül a szerkezet, akkor a már jól bevált fém kulccsal tudunk bemenni a lakásba.

A rendszer több módon akadályozza meg az illetéktelen behatolást. Egyrészt a telefonunk lopása esetén a Kevo weboldalán törülhetjük magunkat és a kiválasztott eKey-eket. Másrészt megkülönbözteti a kinti, illetve a benti jeleket, így az ajtót nem lehet kívülről kinyitni, ha a szükséges telefon bent van.

Az árnyékolástechnika, ami megvéd

Az épülő családi házaknál alapvető fontosságú az árnyékolástechnika. A redőny vagy a zsaluzia kezelésével már nem kell bajlódnunk, a teljes sötétség vagy a reggel beszűrődő fények mindössze egyetlen gombnyomásra vannak tőlünk. A kényelmen kívül komoly szerepet töltenek be a biztonság és a hőszigetelés tekintetében. A vezérlés okosotthonba illesztéséhez szükség van egy központi vezérlő egységre, amivel a redőnyök, zsaluziák, függönyök automatizálásán túl további hasznos funkció érhető el. Ezek közé tartozik többek között a jelenlét szimuláció, ami olyan hatást kelt, mintha otthon lennénk, miközben nyaralunk. Szintén lehetőségünk van időzített vagy napszakhoz igazított vezérlésre, fogyasztásmérésre vagy az árnyékoló állapotának visszajelzésére.

Komfortos és energiatakarékos

A telefonunkon előre beállított módon az igényeinknek megfelelően megadhatjuk, mikor emelkedjenek fel vagy ereszkedjenek le az árnyékolók. Képzeljük el, hogy reggel a természetesen beszűrődő napfényre ébredünk vagy este a beárnyékolt lakásba érkezünk meg. A komforton kívül a beüzemeléssel energiát spórolhatunk, mert az időjárás érzékelő csatlakoztatásával a rendszer felülírja az automatizmusokat az aktuális kinti hőmérséklet szerint. Ez azt jelenti, hogy hidegben leengedi a redőnyöket, így további szigetelést nyújt a lakásnak, a téli napsütés esetén pedig felhúzza azokat, ezzel melegíti az otthonunkat.

Megvéd a betörésektől

Az ajtó, illetve ablak nyitásával aktiválódó detektort kombinálhatjuk más rendszerekkel, ezáltal lekapcsolhatjuk például a világítást a pincében vagy a garázsban. Ha okoseszközzel kapcsoljuk össze az egységet, értesítés formájában kapunk jelzést a riasztásokról. Hasznos a szabotázs elleni funkció, ami a detektorba való beavatkozáskor aktivizálódik, vagyis a lakásunk folyamatos őrizet alatt van akkor is, ha nem vagyunk otthon. Nem kell többet félnünk attól a képtől, hogy hazaérve feltört ajtó vagy betört ablak fogad minket.

A vezérlő egység lehet díszítő elem

A vezeték nélküli rendszerek telepítésének legnagyobb előnye, hogy nem igényel bontást, az egységek bárhova telepíthetőek. Az iNELS RF Control vezeték nélküli nyomógombjai például felszerelhetőek a falra, de akár az asztalon is tarthatjuk őket, hiszen semmilyen vezetékezést nem igényelnek. Letisztult, elegáns formájukkal pedig a szoba tökéletes kiegészítői. Persze a rádiófrekvenciás rendszert távvezérlőkkel (pl. a kulcskarikára fűzhető RF Key hordozható vezérlő segítségével, vagy az RF Pilot vezeték nélküli távirányítóval), de akár okostelefonnal is vezérelhetjük.

Az egyszerű megoldások tehát külön-külön, nagyobb anyagi vonzat nélkül beszerezhetőek. Nemcsak kényelmesebbé teszik az életünket, hanem védelmet nyújtanak, sőt energiát is takaríthatunk meg velük. Az már csak rajtunk múlik, hány eszközt telepítünk be. Persze azt mindenképpen meg kell jegyeznünk, hogy egy-egy funkció telepítésével még nem lesz okosotthonunk. Ez ugyanis röviden a fenti funkciókat és az egyéb alrendszereket, mint a fűtést, a világítást, vagy pl. az egyes áramköröket, audio-video rendszereket, stb. hozza egy közös felületre és teszi központilag vezérelhetővé.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr1913403455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása