Ezt a 3 technológiai újítást imádtuk a 2018-as CES-en
2018. január 31. írta: smarthome

Ezt a 3 technológiai újítást imádtuk a 2018-as CES-en

 A Las Vegasban megrendezésre kerülő CES minden évben sok izgalmat tartogat a technológia rajongóinak. Megmutatjuk az eseményen megjelenő három kedvencünket – bár a választás nem volt egyszerű

Az intelligens otthonok egyre nagyobb teret kapnak, így érthető módon a kiállításon is több, okosotthonba integrálható megoldással találkozhattunk. Míg néhány évvel ezelőtt ritkaság számba ment egy-egy távolról is irányítható háztartási okoseszköz, addig napjainkban már alapkövetelménynek számít.

 elko_0131.jpg

 

Bemutatkozott az Asisstant és Alexa technológiája

 

Az idei évben nagy figyelmet kapott az okos hangvezérlés. Az egyik kiemelkedő újítás a Google Assistant és az Amazon Alexa által bemutatott technológia.  Ez a lépés nemcsak a technikai előrelépést jelenti, hanem azt is, hogy az asszisztensek átlépték a saját világuk határait. Így akarják elérni, hogy mindenhol jelen legyenek – ezzel egyébként a szegmens integrációjának legalacsonyabb fokán állnak.

 

A Google képes összekapcsolódni az olyan újonnan megjelenő hangszórókkal, mint a JBL Link View, a Lenovo Smart Display vagy az LG WK9 vezeték nélküli hangszóró – ezeket szintén most mutatták be. Alexa pedig már több intelligens otthoni készülékben megtalálható, pl. a világítás kapcsolására használt iDevices vagy  OneLink SafeSound füst és szén-monoxid riasztó. Ezen túllépve egy teljesen eltérő termékkategóriát megcélozva bekerült az Acer és Asus laptopjaiba.

 

A közeli jövő: autók és otthonok

 

Mind az Alexa, mind az Assistant az autópiacban látja a jövőjét, a hangvezérléssel működő rendszerüket a 2018-as és 2019-es modellekbe akarják integrálni. A következő lépcsőfokot pedig az otthonok jelentik. Az iNELS épületautomatizálási rendszer esetén is zajlanak erre irányuló fejlesztések, így jó esély van rá, hogy ezt a két rendszert hamarosan összekötik.

 

2018 a hangasszisztensek éve, a Google és az Amazon mellett a Samsung okostévékben és hűtőkben megtalálható Bixby-je is itt van. A több lehetőség nem jelenti azt, hogy szigorúan le kell tennünk a voksunkat egy alternatíva mellett, hiszen a termékek nagy része nem csak egyet tud támogatni ezek közül.

 

A konyhában a hűtők vannak a középpontban

A CES-en évek óta vitaindító téma, milyen irányba fognak fejlődni a konyhai készülékek és hogyan fognak kommunikálni egymással. A jelek szerint néhány cégnek ez jelenti majd a fő csapásirányt. Az LG bemutatta az okoshűtőjét, ami az ajtaján lévő képernyőre teszi ki a recepteket, ha elkezdünk főzni és a sütőt, amely automatikusan bekapcsol és előmelegít a megfelelő hőfokra.

A Samsung az intelligens konyhai berendezések széles kínálatával van jelen a piacon. Ennek egyik jelentős képviselője a letisztult felületről vezérelhető Family Hub hűtőszekrény, amely az iparág vezető terméke. Bejelentették, hogy ez kapcsolódni fog a Gear S3-hoz, tehát az okosóráról is irányítható lesz – mivel a Samsungról van szó, így a korábban említett Bixby segíti a műveletet.

Ez az újítás azt jelenti, hogy tényleg elérkezett az idő, amikor a boltban sétálva meg tudjuk kérdezni a hűtőnket, elfogyott-e a tej.

 

A gyors karbantartás kulcsa

Tény, hogy mindez nagy előrelépés, ugyanakkor a technológia a hozzájuk illeszkedő készülékeknél gyorsabban elavul. Vagyis, ha a telefonunkat például évente cseréljük, akkor már nem fog illeszkedni a rendszerhez – ez persze nem a világ vége.

Gondot jelent például, ha a sütő négy éven belül tönkre megy. Nemcsak az anyagiakról van szó, hanem a hozzá társuló telepítésről is, ami nagyobb probléma, mint a zsebben elférő eszköz cseréje.

Erre az egyik megoldás a termékek modularizálása. Ebben az esetben egy szabványos sütőnél elég például csak az ajtót kicserélni, nem kell az egészet, ami a költségek mellett a művelettel járó kényelmetlenséget is minimalizálja. Ugyanez a helyzet az intelligens hűtőnél, amikor egy képernyőt és hangszórót tartalmazó panelt kell helyettesíteni.

 

Root, a gyerekek tanára

 

Ha technológiáról van szó, akkor nem hiányozhatnak a robotok sem. A szegmens egyik legújabb fejlesztése Root, aki a totyogóktól a tinédzserekig tanítja kódolni a gyerekeket. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az az elgondolás nem újdonság.

Az idén megjelenő Root abban szárnyalja túl az eddigieket, hogy sokkal egyszerűbb módon mutatja be a kódolás folyamatát, ezzel könnyen elsajátítható módon tanít. Bizonyos részek után megáll, és figyelembe veszi a gyerekek aktuális életkorát – tehát tényleg olyan, mint egy jó tanár. Az ismeretek három szintjét különíti el, amelyek az iOS és az Android rendszereken egyaránt elérhetőek lesznek.

 

Persze a felsoroltakon túl rengeteg újdonságot mutattak be CES-en az egészségtől kezdve az autókon át egészen a nyomtatók világáig. Ha kíváncsi vagy ezekre, több információt találsz itt.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr7313620356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása