A virtuális asszisztensek kiszorítják az alkalmazásokat?
2017. február 10. írta: smarthome

A virtuális asszisztensek kiszorítják az alkalmazásokat?

Az elektronikai szakkiállításokon ma már nem a számítástechnikai eszközök – pécék, laptopok – viszik el a show-t. Az, hogy pár gigányi memóriával több kerül egy gépbe, vagy az, hogy új típusú kijelzőt kap egy notebook, természetesen érdekes, de van, ami még ennél is izgalmasabb: az okos eszközök.

A háztartások 15%-ában van valamilyen okos eszköz

37671825_l.jpg

A január elején hagyományosan megrendezett CES-en (Consumer Electronics Show) már senki nem lepődött meg azon, hogy az okos eszközök egy külön szekciót kaptak. Ennek az egyik oka, hogy egyre inkább nő a lakosság körében a kereslet az okos berendezések iránt – egy friss adat szerint ugyanis a háztartások közel 15%-ában van valamilyen intelligens kütyü.

Ez lehet egy kamerarendszer, okos világítás, árnyékolástechnika, azaz a lakás szinte valamennyi funkcióját irányíthatjuk akár távolról is az olyan vezérlőrendszerekkel, mint az iNELS.

A hangvezérlésé a jövő

Biztosan neked is van olyan filmélményed, ahol a főhős belép az otthonába, ám ahelyett, hogy az okostelefonjával vezérelne egy-egy eszközt, egyszerűen utasítást ad például a tévének, hogy kapcsoljon be.

Ami annak idején még fantasztikumnak tűnt, az ma már csak egy karnyújtásnyira van, a hangvezérlés ugyanis nem sci-fi többé, hanem a mindennapok része.

Ezzel együtt sokan csak egy újabb hóbortnak tartják ezt a megoldást, pedig könnyű belátni, hogy nem csak szimpla flancolásról van szó. Képzeld el, hogy az egyszerű parancsokkal irányítható berendezések mennyivel megkönnyíthetik a fogyatékkal élők – mozgás- és látássérültek –, vagy éppen az idős emberek életét.

A gyártók valószínűleg nem rájuk gondolnak elsősorban, amikor hangvezérléssel irányítható eszközöket fejlesztenek, sokkal inkább a kényelmet tartják szem előtt, amit ezek az eszközök jelentenek a mindennapokban. A kérdés már csak az, hogy nem lustulunk-e el túlságosan, ha már semmit nem kell megjegyeznünk, mert az intelligens készülékek mindent „észben” tartanak helyettünk?

Az mindenesetre tény, hogy az idei CES az Amazon Alexáról, az Apple Siriről és a Google Home-ról szólt. Számtalan gyártó igyekezett az eszközeit ezekre az ismert virtuális asszisztensekre szabni, de azt sem szabad elfelejteni, hogy van élet rajtuk kívül is.

Kell nekünk a virtuális asszisztens?

Már eddig is megoldható volt, hogy amikor hazaértél a lakásba, akkor egy egész sor funkció induljon el automatikusan. Erre többféle megoldás is létezett, mint például a mozgásérzékelő, vagy egy előre beprogramozott cselekvéssor, amit egy adott lépés indított el.

Akkor mégis, mi ez a nagy felhajtás a virtuális asszisztensek körül? Miért jobb azt mondani, hogy „Helló, Sophy, hazaértem!”, mint benyomni egy gombot a mobilon, amivel lényegében ugyanazt a hatást érjük el? Sophy mellesleg az iNELS saját, hanggal is vezérelhető multifunkciós egysége, amibe 64 különféle parancsot lehet előre beprogramozni.

Szóval, marad a kérdés, hogy miért is jó egy virtuális asszisztens? Nos, legyünk őszinték: elsősorban a kényelem miatt. Mert így elfelejthetjük a fali vezérlőn vagy adott esetben az okostelefonon a gombok nyomogatását, vagyis eggyel kevesebb teendőnk lesz.

A másik ok, ami miatt egy virtuális asszisztens érdekes lehet az, hogy emlékeztet minket egy-egy teendőnkre, sőt, alternatív javaslattal is előáll, ha mi nem figyelünk oda a részletekre. Ugyancsak hangutasítással rákereshetünk a segítségükkel azokra a dolgokra az interneten, amik érdekelnek minket, de akár tanulásra is képesek a felhasználói szokásokról, hogy aztán alkalmazkodjanak azokhoz.

Az applikációk vége jöhet?

A legtöbb okos eszköz esetében egy külön applikációra van szükség ahhoz, hogy a készüléket irányítani tudjuk. De alkalmazásokat használunk a netes szolgáltatások igénybevételéhez is, és mindegyikhez mást. Márpedig ez rengeteg program, amit le kell töltened a telefonodra, kezelni kell őket, frissíteni, vagyis miközben könnyebbé teszik az életet, extra gondot is okoznak.

Egy virtuális asszisztens, a megfelelően kiépített szolgáltatói háttérrel, mindezektől megkímélhet minket. Nem kell majd külön alkalmazás a virágrendeléshez – mint ahogy azt a Siri készítői által fejlesztett Viv tavalyi bemutatóján demonstrálták is a készítők –, és az okosotthonok vezérlése is leegyszerűsödik, ha csupán egyetlen szoftverrel kezelhetünk minden funkciót.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr1612245016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása