Az intelligens szállodáké a jövő
2016. november 25. írta: smarthome

Az intelligens szállodáké a jövő

Néhány éve még elég volt, ha egy szállodában tiszta szobák és rendezett környezet fogadta a vendégeket. Ma azonban ennél már sokkal többre vágynak azok, akik egy hotelben szállnak meg: tökéletes kényelemre és gyors megoldásokra.

A szállodákban alkalmazott épületautomatizálási megoldások alapvetően két célt szolgálnak. Az egyik kétségkívül a költséghatékony üzemeltetés, csakúgy, mint az okosotthonok esetében, a másik pedig a vendégek kényelme.

A vendégek kényelme a prioritás

7_gsb_rgb.jpg

Mindenkinek megvannak a saját elvárásai, amikor megérkezik egy hotelbe. Persze, a többségünk nem áll elő olyan extra kívánságokkal, mint a világsztárok, akiknek még az se mindegy, hogy milyen WC-papír található a lakosztályukban, de azért kisebb-nagyobb igényei mindenkinek lehetnek.

Például, hogy milyen hőmérséklet legyen a szobában, vagy a redőny automatikusan besötétítsen, amikor betűz a nap. Ezek mind-mind olyan funkciók, amik az intelligens házakban már hosszú évek óta elérhetőek, érthető tehát, hogy a szállodák esetében is törekszenek ezek beépítésére.

Képzeljük el, hogy még mielőtt megérkezünk a kiválasztott szálláshelyre, megadjuk a fenti paramétereket a szolgáltatónak. Amikor bejelentkezünk a szállóba, a rendszer automatikusan társítja a kéréseinket a szobával, amit kapunk, és nekünk már nincs is semmi dolgunk, csak élvezni azt a maximális kényelmet, amit az okosszobánk nyújt nekünk.

Az iNELS épületautomatizálási-rendszerének további előnye, hogy olyan, üvegből készült, elegáns vezérlők szerelhetőek a szobákba, amik nem csak praktikusak, hanem stílust is kölcsönöznek a helyiségeknek. A nyomógombokhoz különféle funkciók programozhatóak a világítástól a redőnyök vezérléséig, de úgynevezett jelenetek is beállíthatóak, amikor a rendszer egyetlen gombnyomásra, egy komplett cselekvéssort hajt végre.

Vegyük például azt az esetet, amikor a vendégek elhagyják a szobájukat. Ekkor elég csak a „távozás” gombot megnyomni, és lekapcsolódik a világítás, a rendszer leereszti a redőnyt, stb. De ami ennél is jobb, hogy a gombok a vendég igényeinek megfelelően újraprogramozhatóak.

Az egyedileg gravírozott, érintéssel irányítható vezérlőkön mindenki könnyedén eligazodhat, hiszen a rajta található ikonok egyértelműek. Sőt, nem csak a szobában elérhető funkciókat vezérelhetjük, hanem a folyosón a szobaajtó mellett található kijelző felületén jeleztethetjük ki az olyan üzeneteket, hogy „Ne zavarjanak!”, vagy „Takarítást kérek!” 

8_ghr3-11.png

9_hotel_card_reader.jpg

 

Mindezek a megoldások együttesen gondoskodnak a szállodák vendégeinek kényelméről, hogy az ott töltött idő alatt valóban jól érezzék magukat, és csak a pihenéssel kelljen törődniük.

A költséghatékony üzemeltetés kulcsa is az épületautomatizálás

Az okos megoldásokkal egy lakásban is sokat spórolhatunk, hát még egy több ezer négyzetméteres szállodában mennyi energiát takaríthatunk meg, ha odafigyelünk a részletekre.

A közösségi helyiségekben, mint az étterem, a lobbi vagy éppen a bár, a világítás vezérlését nyugodtan bízhatjuk az iNELS rendszerre. Az előre beprogramozott lehetőségek közül a rendszer valós idő -, az adott fényviszonyok-, vagy egyéb feltételek alapján, automatikusan mindig a legmegfelelőbb világítási beállításokat kapcsolja be. Természetesen ugyanezt a személyzet tagjai is megtehetik, és egy táblagépről akár egyetlen mozdulattal hangulatvilágítást varázsolhatnak az étteremben, vagy éjszakára levehetik a fényeket az előtérben.

A fűtés szabályozása szintén egy sarkalatos pont, hiszen azokban a helyiségekben, amelyek kiürülnek éjszakára, fölösleges fűteni – példának okáért az étteremben bőven elég bekapcsolni fél órával a reggeliztetés megkezdése előtt. A fűtés vezérlése jellemzően előre beállított időpontokban, napi rezsim alapján történik, azonban a személyzet igény szerint akár kézi vezérléssel is beállíthatja a kívánt hőmérsékletet. 

Ha tudjuk, hogy az étterem reggel 7 órakor nyit, akkor elég, ha a radiátorok 6:30-kor kapcsolnak be normál fűtési módra, és egész éjszaka, amikor az étterem egyébként zárva van, csak takarékos üzemmódban üzemelnek.

Érdemes még egy területet kiemelni, ez pedig a biztonság.  Ennek a funkciónak két aspektusa is van: egyrészt a vendégek épségének és értékeinek őrzése, másrészt a szálloda felszerelésének a védelme. Az iNELS épületautomatizálási rendszer opcionális részét képező biztonsági kamera-vezérlésnek köszönhetően lehetővé válik a hotelek közösségi tereinek folyamatos megfigyelése akár távolról is, ami még biztonságosabbá teszi a vendégek számára a szállodákat.

A lehetőségek tárháza persze nem merül ki ennyiben, hiszen egyéb funkciók is hozzáadhatóak a listához attól függően, hogy mik a vendégek elvárásai, illetve a tulajdonosok elképzelései.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr6711748739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása