Az okosotthonok és a jelenlétszimuláció
2017. július 14. írta: MySmartHome

Az okosotthonok és a jelenlétszimuláció

Ha azt a kifejezést halljuk, hogy jelenlétszimuláció, akkor sokunknak ugrik be a „Reszkessetek, betörők!” rosszcsont Kevinje, aki megpróbálja elhitetni a rablókkal, hogy a családja nem utazott el, és hogy ő nem egyedül van otthon. Ehhez trükkök egész sorát veti be: életnagyságú papíralakot, próbababákat, és mindent, amit a házban talál.

elko_27_k_p.jpg

A jelenlétszimulációnak azonban létezik egy sokkal egyszerűbb módja, amit az intelligens lakások tulajdonosai elsőkézből is megtapasztalhatnak. Nem kellenek hozzá műanyag figurák, sem a régi lemezjátszó, „csak” egy okosotthon.

Jelenlétszimuláció a nagyobb biztonságért

Akik most kétkedve csóválják a fejüket, mert azt gondolják, hogy a jelenlétszimuláció egy teljesen haszontalan funkció, azok nagyot tévednek. Otthonunk biztonsága az esetek többségében ugyanis nem egyetlen lábon áll – nem csupán a legjobb zárat szereljük a bejárati ajtóra, de veszünk riasztót, kamerákat, vagyis minden lehetséges módon próbáljuk megvédeni a tulajdonunkat.

A jelenlétszimuláció éppen ezért a biztonsági rendszer egyik speciális eleme lehet, ami azt a célt szolgálja, hogy elhitesse a betörőkkel, vannak az épületben. Ez különösen akkor bizonyulhat hasznosnak, amikor hosszabb időre utazik el a család, és nincs olyan barátunk vagy rokonunk, aki erre az időre beköltözne hozzánk.

Egy olyan okos „trükkről” beszélünk tehát, ami elriaszthatja a rossz szándékú behatolókat, így nagyobb biztonságban tudhatjuk lakásunkat a távollétünkben is.

Hogyan szimulálja az okosotthon a jelenlétet?

A jelenlétszimulációnak több módja is létezik. Amikor elhagyjuk a házunkat, és távozáskor megnyomjuk a „Távozás” gombot, az otthonunk nemcsak takarékos üzemmódba kapcsol, de az előre beprogramozott jeleneteket a beavatkozásunk nélkül indítja el az előre meghatározott időpontokban.

A lakás funkciói közül a világítás, valamint a redőnyök le- és felhúzása számítanak az alapnak, de ezeken kívül is rengeteg lehetőségünk van még.

Kezdjük a sort a világítással. Ha esténként egy házban sötét van, abból nem nehéz kitalálni, hogy senki nincs otthon. Ha azonban a lámpák felgyulladnak, ahogy leszáll az este, az elhitetheti a külső szemlélővel, hogy valaki hazaért. Érdemes azonban úgy programozni a rendszert, hogy ne csak találomra gyúljanak ki a fények, hanem olyan sorrendben, ahogy mi használnánk a helyiségeket.

Vagyis először a folyosón, majd a nappaliban vagy a konyhában, és végezetül a hálóban. Emlékezz csak vissza: pont ez a természetesség hiányzott Kevinék lakásából, és pont ezért fulladt végül kudarcba az ő próbálkozása.

A redőnyök mozgatása szintén nagyobb biztonságot jelenthet. Sokan hagyják leengedve a rolókat, amikor nyaralni mennek, és ez szintén feltűnhet a tolvajoknak. Ha azonban a redőnyöket reggel felhúzza a rendszer, és ha az a fények változását is követi napközben, akkor, az szintén szimulálja a jelenlétet.

De ennél akár tovább is mehetünk. Ugyanúgy, ahogy Kevin karácsonyi partit szervezett a próbababákkal, mi is megtehetjük, hogy bulit imitálunk. Elindul a kedvenc lejátszási listánk, színes LED fények villódznak, és máris indulhat a banzáj! Ezenkívül a televízió is bekapcsolhat esténként, hiszen a legtöbben ilyenkor tévézni szoktak otthon. Az öntözőrendszerről se feledkezzünk meg, hiszen az is segíthet e játékban.

Az öntözés persze nem csak a jelenlét szimulálása miatt fontos, hiszen így a fű sem ég ki, ha mi éppen a megérdemelt szabadságunkat töltjük.

Kimeríthetetlen lehetőségek a jelenlét szimulálására

Egy okosotthonban rengeteg lehetőség van a jelenlét szimulálására, vagyis egészen pontosan arra, hogy milyen funkciók kapcsoljanak be, illetve mikor, sőt, még a sorrendjük is meghatározható.

Itt elsősorban olyasmikre kell gondolni, hogy a redőny mikor ereszkedjen le, illetve hogyan „működjön együtt” a világítás és az árnyékolás. Fontos, hogy ezek az előre beállított funkciók természetesnek tűnjenek, vagyis olyannak, mintha tényleg egy ember irányítaná őket, és nem csak véletlenszerűen indulnának el. Persze arra is érdemes figyelni, hogy – például egy egyhetes időintervallumot vizsgálva – ne mindennap ugyanabban az időpontban, ugyanolyan sorrendben történjenek ezek az időzítések, mert a rutinosabb gazfickóknak ez is feltűnhet. Sokkal jobb, ha megvariáljuk, hiszen gondoljunk csak bele, hogy mi sem percre pontosan ugyanakkor végezzük ezeket a tevékenységeket. Így még hitelesebb lesz a „trükk”.

A biztonság több elemből áll

A jelenlét szimuláció önmagában nem elég, hogy abszolút biztonságban legyen az okosotthon, de hozzájárul ahhoz, hogy nyugodtabban nyaraljunk.

Szerencsére egy intelligens házban más lehetőségeink is vannak: okostelefonunk segítségével bármikor ránézhetünk a lakásra akár a világ másik végéből is, legyen az egy általunk kiválasztott időpont vagy a mozgásérzékelők és a riasztó jelzése miatti ellenőrzés.

A fenti elemek együtt biztosítják, hogy mi nyugodt szívvel hagyjuk el az okosotthont akár hosszabb időre is és élvezzük az értékes szabadságunk gondtalan pillanatait.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr1312661055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása