Ilyen egy igazi okos családi ház: testreszabott és minden igényt kielégít
2017. május 04. írta: smarthome

Ilyen egy igazi okos családi ház: testreszabott és minden igényt kielégít

Egy már kész ingatlan esetén gyakran kell kompromisszumokat kötni az automatizálás során, hiszen az épület adottságai meghatározhatják, milyen megoldások használhatóak az adott házban. Teljesen más a helyzet akkor, amikor egy új otthon okossá tétele a cél, ekkor ugyanis minden egyes igényt szem előtt tartva történik a tervezés, így az összes szükséges funkció elérhető lesz a lakók számára.

De milyen is egy igazi okosotthon az iNELS rendszerek használatával? Erre ma már számos példa létezik, többek között egy olyan családi ház, ahol a funkcionalitás és a kényelem kart karba öltve jár.

36052421_l.jpg

Már a kapu és a garázsajtó is önműködő

A szóban forgó ház esetén már maga a bejárati kapu is automatizált, azaz nem kell kiszállni a gépkocsiból, ha a tulajdonos be akar hajtani az udvarba. Természetesen a garázsajtó is magától tárul fel, így a hazaérkezés mindig kényelmes lesz, hiszen nem kell ki- és beugrálni az autóba a bejutáshoz.

Ráadásul a fali vezérlőkön található visszajelző LED-ek azt is megmutatják, ha például a garázsajtó nyitva maradt, amit az előre beprogramozott színkód (zöld vagy piros) alapján az otthon bármely pontján ellenőrizni lehet. Ez a funkció nagyban hozzájárul az egész család biztonságához, ami ma egy igen nagy érték.

Legyen világosság!

Az sokunkkal megtörténik, hogy éjjel valamiért felébredünk, és ki kell mennünk a konyhába vagy a fürdőszobába. Ilyenkor az emberi szem nagyon érzékeny, amit a túl erős fény irritál, ezért a szóban forgó családi házban a kapcsoló egyetlen megnyomásával felkapcsolódik a villany, de nem teljes fényerőn, hanem csak 30% teljesítménnyel.

Így a korai keléskor sem kell a sötétben botorkálniuk a család tagjainak, ugyanakkor a szemüket kíméli a félhomály.

Kellemes a reggeli ébredés

A reggeleket sokan kívánják a hátuk közepére, különösen azt a pillanatot, amikor fel kell húzni a redőnyt, és hirtelen fényár borítja el a szobát. Az ember csak hunyorog, és eltart egy ideig, mire a szem hozzászokik a fényhez.

Éppen azért az automata redőnyök először csak résnyire nyílnak ki, hogy legyen idő akklimatizálódni, és így kellemesebb legyen az ébredés.

Zenehallgatás és filmnézés igény szerint

Mivel az okosotthon tulajdonosa nagy zene- és filmrajongó, és gyakran hallgatja a kedvenc számait, illetve néz filmeket, ezért fontos volt a számára, hogy ezt teljes kényelemben, és a lehető legjobb minőségben tehesse meg.

Ehhez az előre programozott beállításoknak köszönhetően egyetlen gomb megnyomásával megteremthetők az ideális feltételek, ugyanis erre egy jelenetsor indul el – leereszkedik a redőny és a vetítővászon, besötétítenek a függönyök, és bekapcsol a hangulatvilágítás is.

A kikapcsolódást is okos megoldások segítik

Egy nehéz munkanap után mindenkinek szüksége van feltöltődésre, ezért a házban kialakítottak egy sport- és szabadidő szobát is, benne tévével, hifivel, és különféle sporteszközökkel, mint a futópad.

A helyiségbe belépve egyetlen kattintással az egész szoba életre kel, és máris használható valamennyi rekreációs eszköz, vagyis nem kell egyenként bekapcsolni őket, ami nagy könnyebbséget jelent.

Praktikus az eszközök feltöltése is

Az okosotthon funkcióit telefonokkal és táblagépekkel is lehet irányítani, amiknek a feltöltése gyakran problematikus, különösen akkor, ha nincs a közelben konnektor. Éppen ezért a nappaliban található kanapéba egy USB töltő aljzat is beépítésre került, ami egy roppant praktikus megoldás. Emellett még esztétikus is, hiszen a kacskaringózó vezetékek nem rontják az összképet, ráadásul hasra esni sem fognak a kábelekben.

Egyéb „apróságok”

Az okos családi házban ezenkívül a konyhai eszközök egy része is intelligens, azaz irányítható távolról, csakúgy, mint a biztonsági kamerarendszer, ami a védelem egyik alappillére.

Érdemes még a videotelefont is megemlíteni, aminek köszönhetően nem kell találgatni, hogy vajon ki csenget, sőt a látogató akár akkor is beengedhető, ha a tulajdonosok épp nem tartózkodnak otthon.

Az időjárás érzékelő állomás segítségével a kerti öntözőrendszer vagy a redőnyök/sötétítők vezérlése a külső környezeti tényezőkhöz igazítható, amely szintén sok időt szabadít fel a lakóknak.

Az iNELS számára nincsenek megoldhatatlan feladatok, vagyis minden egyes épületautomatizálási funkcióra megoldást kínál. Ékes bizonyítéka ennek ez az intelligens családi ház is, amely – a gondos tervezésnek köszönhetően - az egész család igényeit tökéletesen kielégíti.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr7312473721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása