iNELS nem csak szárazon, de vízen is
2017. március 22. írta: smarthome

iNELS nem csak szárazon, de vízen is

Okosotthonokról már mindenki hallott, de intelligens yachtokról? Pedig nem csak a szárazföldön lehet egy épület okos, de a habokat szelő hajók is automatizálhatóak, legyenek azok hatalmas óceánjárók, vagy a mozgékonyabb és kecsesebb yachtok.

Ráadásul ilyenre már akadt példa az iNELS – így már mondhatni, nem csak – épületautomatizálási rendszer történetében is, ugyanis a Sunseeker névre hallgató yachton a fűtésszabályozástól a beléptető-rendszeren át számtalan funkciót vezérel a rendszer, ezzel is segítve a tulajdonos életét.

43391762_l_1.jpg

Okos yachttal is szelhetjük a habokat

A tengerek szerelemeseinek sem kell ma már lemondaniuk az okosotthon nyújtotta kényelemről, hiszen akár egy yacht is intelligenssé tehető, és így a hullámok hátán is élvezhető az a nagyfokú kényelem, amit az épületautomatizálás, vagyis ebben az esetben a hajóautomatizálás jelent.

A Sunseeker nevű yacht tulajdonosának a saját, iNELS rendszer vezérelte otthona adta az ötletet ahhoz, hogy a hajóját is automatizálttá tegye. A jót ugyanis könnyű megszokni, ha pedig valami beválik, akkor azt vétek lecserélni.

Így született meg az okos yacht ötlete, amit a megvalósítás követett, a Sunseeker pedig azóta is rendíthetetlenül szeli a habokat.

Milyen okos funkciókkal rendelkezik a Sunseeker?

Bár a kényelem fontos szempont, de kezdjük a praktikus elemekkel, vagyis azokkal a funkciókkal, amikre egy intelligens yachton szükség lehet.

Először is vegyük a klímaviszonyokat: ahhoz, hogy a hajózás biztonságos legyen, a kapitánynak mindig tisztában kell lennie a várható időjárási körülményekkel. Az iNELS rendszerének köszönhetően minden fontos információ rendelkezésre áll: a szélirány és annak változása, a páratartalom, a víz és a levegő hőmérséklete stb.

Ezen adatok birtokában minden döntés körültekintően hozható meg, így a hajó és az utasok elkerülhetik a veszélyes helyzeteket.

A világítás vezérlése ugyancsak az iNELS-re hárul a yachton: a konyhától a hálóig az összes helyiségben irányíthatóak a lámpatestek, ezenkívül a hűtés és a fűtés is automatizált a hajón. A meleg nyári hónapokban a légkondicionáló szabályozza a hőmérsékletet, ha pedig hidegebb az idő, akkor a kellemes hőfokról gondoskodik a rendszer.

Az okosotthonokhoz hasonlóan egy yacht esetén is fontos a biztonság, ami ebben az esetben két elemből áll: a mozgásérzékelőkből, valamint a beléptetőrendszerből, így illetéktelenek nem léphetnek a hajó fedélzetére.

És hogy hogyan vezérelhető mindez? Nos, a módszer ismerős lesz: okostelefonról vagy táblagépről az iHC alkalmazással, csakúgy, mint az intelligens házak esetén. A rendszer mellett szól továbbá, hogy minden igényhez remekül igazodik, és tetszés szerint bővíthető a moduláris felépítésének köszönhetően.

 

Érdekesség, hogy az iNELS intelligens otthon-rendszert gyártó és fejlesztő ELKO EP Holding életében nem ez az első „nedves” projekt, hiszen a vállalat szupermultifunkciós reléi működnek a Harmony of The Seas óceánjárón is.

Harmony of the Seas: fényerő-szabályozás egy úszó faluban

A Harmony of the Seas-t, azaz a „tengerek harmóniáját” joggal nevezhetjük úszó falunak, ugyanis a 16 emelet magas és 362 méter hosszú monstrum, ami a világ legnagyobb óceánjárója, közel 6000 ember befogadására képes. Őket a nap 24 órájában számos étterem, bár és sportlétesítmény, valamint rengeteg egyéb szolgáltatás várja, de itt található a legnagyobb vízi csúszda is, ami hajón üzemel.

A vendégek kényelmét olyan extrák szolgálják, mint például a fényerő-szabályozóval ellátott prémium szobák, de a különféle közösségi helyiségekbe is az ELKO EP SMR-M típusú egységeit telepítették, így mindig a vendégek igényeihez igazítható a világítás.

Az SMR-M fényerőszabályzó egyik nagy előnye, hogy mind a LED fényforrásokhoz, mind pedig a kompakt fénycsövekhez használható, a memóriája pedig megjegyzi az utolsó beállításokat, és automatikusan azt kapcsolja vissza.

Az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve, az automatizálás nem csak az épületekre korlátozódik, szép lassan a lakó célú járműveket is beszippantja a piac. Kiváló példái ennek; a Harmony of The Seas, valamint a Sunseeker, de további projektek is zajlanak a háttérben. A közelmúltban elérhetővé vált, lakókocsikban történő használatot is lehetővé tévő, 24V-os iNELS RF Control aktorok az ékes bizonyítékai annak, hogy az ELKO EP vállalat maximálisan figyelembe veszi a fogyasztói igényeket és visszajelzéseket az iNELS rendszer fejlesztése során.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr2612359249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása