Takarítórobotok az okosotthon kényeleméért
2016. június 25. írta: smarthome

Takarítórobotok az okosotthon kényeleméért

Amikor évekkel ezelőtt az első takarítórobotok méregdrága áron megjelentek a piacon, sokan irigykedve nézték őket, és arra gondoltak, milyen jó is lenne a fotelben ücsörögni porszívózás helyett, amíg az okos kis eszköz elvégzi helyettünk a munkát. Ma a takarítórobotoknak már számtalan modellje kapható az üzletekben, köztük olyanok is, amiket okostelefonnal vezérelhetünk.

Ez azt is jelenti, hogy a többi IoT eszközhöz hasonlóan akár távolról is elindíthatjuk a takarítórobotot, ha nem tartózkodunk otthon, így mire hazaérünk, a makulátlan lakás vár majd minket. Ráadásul a takarítórobotok már specializálódtak is, így találhatunk köztük olyat, ami kifejezetten a parketta tisztítására készült, és olyat is, amit kisállat-tulajdonosoknak ajánlanak a gyártók.

37100590_m.jpg

Árban igen nagy a különbség a takarítórobotok között

Ha megnézzük a takarítórobotok árait, akkor azt találjuk, hogy igen nagy közöttük a különbség. Már harmincezer forintért is vehetünk magunknak ilyen eszközt, de akár a háromszázezer forintot is elérheti egyes modellek ára.

Természetesen az, hogy mennyit kell fizetnünk egy takarítórobotért, sok mindentől függ, leginkább attól, hogy mit is tud a készülék. Ha egy okosotthonunk van, akkor valószínűleg szeretnénk élvezni a „dolgok internete” eszközök előnyeit, vagyis egy olyan takarítórobotot szeretnénk a háztartásba, amit bármikor és bárhonnan üzembe helyezhetünk.

Ennek azonban megvan az ára, hiszen az ilyen takarítógépek kicsit többe kerülnek, mint a hagyományos társaik. Ugyanez igaz az UV fénnyel fertőtlenítő – igen, már ilyen is létezik! –, illetve a lézeres szenzorral ellátott berendezésekre is, aki viszont nem akar ennyi pénzt kiadni egy takarítórobotra, az kedvére válogathat az olcsóbb modellek között.

Mi alapján válasszunk takarítórobotot?

Egy takarítórobot beszerzése előtt is van néhány kérdés, amit meg kell válaszolni, mielőtt megvesszük az eszközt. Például, hogy milyen célra is kell a készülék, vagy hogy mekkora a portartály, ami azért fontos, mert ha nagyobb, akkor nem kell majd olyan sűrűn üríteni.

Az sem mindegy továbbá, hogy milyen felületen akarjuk használni a gépet, mert léteznek olyan takarítórobotok, amik nem mozognak jól szőnyegen, illetve nem tudják leküzdeni még a kisebb szintkülönbségeket sem.

És hogy ezek után melyik modell lesz a legmegfelelőbb a lakásba? Erről készítettünk egy kis összeállítást a teljesség igénye nélkül, inkább csak útmutatónak a döntéshez.

Ahány lakás, annyi takarítórobot

Kezdjük is a sort a kisállat-tulajdonosokkal, ugyanis akár kutyát, akár macskát tart valaki a lakásban, a kis kedvencek által elhullatott szőr sok problémát okozhat. A Neato Botvac 85 névre keresztelt takarítórobotot kifejezetten arra tervezték, hogy az állatszőrt felszippantsa, így téve tisztábbá az otthonát. 

A Neato Botvac 85 három szűrőt is kapott, hogy megbirkózzon a kihívással, a nagyobb keféknek köszönhetően pedig nem csak a szilárd felületekről, de a szőnyegről is képes eltávolítani a szennyeződéseket.

A Roomba 980 leginkább azoknak ajánlott, akik a felhőtechnológia előnyeit is élvezni szeretnék, ez a készülék ugyanis iOS alkalmazással érkezik, aminek a segítségével kiválaszthatjuk a takarítási módot, és el is indíthatjuk az eszközt. Mindezek mellett a Roomba 980 közel kétórás folyamatos működésre képes, és amint a töltöttségi szintje egy bizonyos szintre csökken, automatikusan visszatér a töltőállomásra.

A Roomba 980 érzékelőkkel is rendelkezik, amik jelzik, ha valamilyen akadály áll a takarítórobot útjában, ami így lelassít, hogy tompítsa az ütközés erejét.

A Neato Botvac Connected, mint ahogy a neve is mutatja, ugyancsak egy, a világhálóra csatlakoztatható eszköz. Ellentétben a Roomba 980-nal, a Neato Botvac Connected Androidra és iOS-re is rendelkezik applikációval, ezért szélesebb körű felhasználást tesz lehetővé.

Az alkalmazás segítségével előre beprogramozható az eszköz, de akár távirányítóként is használható az okostelefon, és oda küldhetjük a lakásban a takarítórobotot, ahová csak akarjuk.

A fenti példák is jól mutatják, hogy ma a takarítórobotoknak már széles köre áll a felhasználók rendelkezésére, így mindenki találhat kedvére valót, akármilyen igények is merülnek fel velük szemben.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr538828102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása