Intelligens otthon: jövő a jelenben
2016. május 17. írta: smarthome

Intelligens otthon: jövő a jelenben

Talán sokakat meglep, de az okosházak története sokkal régebbre nyúlik vissza, mint képzelnénk. Egyrészt hosszú ideje jelen van a tudományos fantasztikumban – elég csak a kedvenc sci-finkre gondolni –, másrészt a szakembereket igen régóta foglalkoztatja az a koncepció, hogy az otthonunk a lehető legtöbb feladatot elvégezze helyettünk.

Bár az első próbálkozások még meglehetősen sutára sikerültek, mint az 1966-os monstrum, az ECHO IV, ami képes volt többek között a lakás hőmérsékletének szabályozására, napjainkra az elektronika, illetve az informatika fejlődése lehetővé tette az intelligens otthonok széles körű elterjedését.

27707643_m.jpg

Okosotthon, ahol minden összefügg mindennel

Ha meg szeretnénk határozni, hogy mi is az az intelligens otthon, illetve, hogy mitől is okos egy ház, akkor a minden összefügg mindennel elv egy jó kiindulási alapnak tekinthető.

Az okosotthonok jellemzője, hogy a bennük található rendszerek és funkciók, így a világítás, a fűtés, a biztonsági berendezések, a különféle elektronikai eszközök stb. egy központi egységről vezérelve, egymással összehangolva működnek, úgy, hogy közben a hatékonyság áll a középpontban.

Az intelligens házak szentháromsága: kényelem, biztonság, spórolás

Az okosotthonok funkcióit három kulcsszó köré csoportosíthatjuk, ezek a kényelem, a biztonság, valamint az energiatakarékosság, amiket azonban nem választhatunk el egymástól. 

Hiszen ugyanaz a feladat, ami adott esetben a kényelmünket szolgálja, egyúttal abban is segít nekünk, hogy energiát spóroljunk, vagyis az okosotthont mint egy egységes egészet érdemes nézni.

Első helyen a kényelem

Már az elején érdemes leszögezni, hogy az okosotthont nem lustaság ellen találták ki. Nem készíti el helyettünk az ebédet, nem megy el vizsgázni vagy dolgozni, és a kutyát sem viszi le sétálni. (Egyelőre.) Igaz viszont, hogy a takarítás egy részét már rábízhatjuk, de ez csak hab a tortán!

Az intelligens házak célja elsődlegesen az, hogy megkönnyítsék a mindennapi életünket, és levegyenek olyan feladatokat a vállunkról, amiket rutinszerűen kellene ismételünk – a redőny lehúzását, az öntözőrendszer elindítását, a hűtés vagy épp a fűtés paramétereinek a beállítását. Mindezeket automatikusan, azaz olyan módon, hogy az előre beprogramozott feltételek teljesülése esetén bárhogyan is be kellene avatkoznunk a rendszerbe.

Jelenetek egy okosház életéből

A külön-külön irányítható funkciók mellett úgynevezett „jeleneteket” is beállíthatunk az okosházak esetén: cselekvések olyan sorát, amiket egy adott történés indít el, például az, hogy hazaérkezünk, vagy az, hogy bekapcsoljuk a tévét a nappaliban.

A reggeli ébredéskor megadhatjuk a lakásunkat vezérlő iNELS rendszernek, hogy húzza fel a redőnyt, indítsa el a kedvenc zenénket, és fűtse föl a szobát kellemes hőfokúra, hogy könnyebb legyen a felkelés.

Okosan a biztonságért

A privát szféra ez egyik legnagyobb értékünk, mi sem természetesebb hát, hogy szeretnénk mindenáron megóvni. Nem csak a lakásunkban található értékeket, de ami még ennél is fontosabb, a családunk biztonságát, amihez egy intelligens otthon számtalan eszközt kínál a felhasználóknak.

Könnyen megtehetjük, hogy akkor is ránézzünk az otthonunkra, amikor a lakásunktól távol tartózkodunk. Legyünk a rokonoknál, vagy a jól megérdemelt szabadságon, egy okostelefon, és a házban felszerelt kamerarendszer segítségével bármikor vethetünk egy pillantást arra, hogy mi történik odahaza.

Spóroljon intelligensen!

Bár itt most az utolsó helyre került, de az okosotthonok talán legnagyobb előnye az energiatakarékosság, illetve a lakásban található valamennyi fogyasztó hatékonyabb működtetése. A valós tapasztalatok azt mutatják, hogy az iNELS rendszerrel felszerelt otthonok akár 30%-ot is megspórolhatnak energiafogyasztásból, ami már szép kis summa. 

Búcsút inthet a fölöslegesen fűtött vagy hűtött helyiségeknek, a locsolásra elpazarolt víznek és az égve felejtett lámpáknak, miközben élvezheti mindazt a kényelmet, azt az egyszerű irányíthatóságot, valamint biztonságot, amit csak egy intelligens otthon nyújthat Önnek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr428701564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása