Egyedi igényekre szabva: középpontban a tulajdonos
2017. június 12. írta: smarthome

Egyedi igényekre szabva: középpontban a tulajdonos

Nem vagyunk egyformák, ezért mindannyian mást várunk el egy okosotthontól. Az alapnak számító funkciók mellett, mint amilyen a világítás és a fűtés, a tulajdonos egyedi igényei sem jelentenek kihívást egy intelligens ház számára. Mert van, aki például a zenehallgatást szeretné egy magasabb szintre emelni, míg másnak a biztonság a legfontosabb.

elkoep_22_k_p.jpg

 

Lakva ismerszik meg…

Azt, hogy az okosotthon mennyire praktikus, és milyen szinten könnyíti meg a lakók hétköznapjait, csak akkor lehet igazán megérteni, ha egy ilyen lakásban él az ember. Vagyis tökéletesen passzol ide is a mondás, miszerint lakva ismerszik meg az... intelligens ház.

Természetesen az embernek lehetnek előzetes elképzelései arról, hogy mit nyújtanak az okos funkciók, de egészen más az elmélet, és teljesen más a gyakorlatban is megtapasztalni egy ilyen épület előnyeit. Ezúttal egy érdekes iNELS referencia-projekttel készültünk, amit igyekszünk nagyvonalakban bemutatni.

A rendszer másfél évvel ezelőtt került átadásra, és azóta is nagy megelégedéssel használja a tulajdonosa. Habár még manapság is sokan – tévesen – azt gondolják, hogy egy intelligens otthon rendszer előnyeit főként a fiatalabb korosztály, de legalábbis a high-tech megoldások kedvelői képesek csak kihasználni, ezt a rendszert egy idős hölgynek építették be, kifejezetten az ő egyedi igényeihez igazítva.

A néni igencsak rácáfol erre a sztereotípiára, hiszen tinédzsereket megszégyenítő lendülettel nyomkodja az okostelefonját, kihasználva pl. a távoli elérés funkciót. Iskolapéldája annak, hogy egy smart home rendszer valóban képes bármely korosztály számára kényelmet és praktikumot csempészni a mindennapokba.

A rendszer érdekessége még, hogy egy tipikus, régimódi belvárosi gangos társasház egyik lakásában „bújik meg”. Kívülről szemlélve az épületet, nem is gondolnánk, hogy az egyik lakásban napjaink legkorszerűbb villanyszerelési megoldása „lapul”.

Minden szinten szinte minden

Az alapnak számító funkciók ebben a lakásban is megtalálhatóak, és ezeket minden bizonnyal a legtöbben, akik követik a blogot, már kitéve-betéve tudják.

Ennek ellenére újra és újra érdemes felidézni, hogy milyen megoldások valósíthatók meg az iNELS épületautomatizálási rendszer segítségével, hiszen tulajdonképpen minden funkciót tekinthetünk egyedinek a maga módján. De nézzük, mit is tud ez az okosotthon!

Először is, a világítás vezérlését, a klíma indítását és leállítását, valamint az árnyékolástechnikát, vagyis a redőnyök le- és felhúzását is az iNELS vezérli. Ezek mindegyike igen praktikus, és nem csak azért, mert kényelmes, hanem azért is, mert általuk rengeteg energiát lehet megspórolni. Például azzal, ha nem égnek a lámpák feleslegesen.

A fűtési rendszer vezérlése ugyancsak az iNELS feladatai közé tartozik. Az itt alkalmazott megoldásnak köszönhetően a hőmérséklet szabályozására helyiségenként külön-külön nyílik lehetőség, így valamennyi szobában az ott tartózkodók igényeinek megfelelő hőfok állítható be. Érdemes még kiemelni, hogy mind a radiátorok, mind pedig a padlófűtési kör hőszabályozásáért is az iNELS „felel”.

A biztonságtechnika a mozgás-, a nyitás/zárás- és füstérzékelést is magában fogalja, így a riasztó bármilyen rendkívüli esemény hatására bekapcsol és erről a tulajdonos minden esetben értesítést is kap a telefonjára.

A vízellátás esetén egy mágneskapcsoló zárja a vizet a vízóránál, ami a nagyobb üzembiztonsághoz járul hozzá, míg áramszünet esetén bekapcsol a vészvilágítás, hogy ne maradjon sötétben a lakás.

A csengő szintén intelligens a házban, ami a LARA Intercom, illetve egy 2N Helios típusú IP kaputelefon használatával valósult meg, így a tulajdonos rögtön látja, ki csengetett be hozzá, sőt, okostelefonja segítségével akkor is beszélhet a látogatóval, ha épp házon kívül tartózkodik.

Amitől egyedi lesz az okosotthon

A fenti általános funkciókon kívül a tulajdonosnak természetesen egyedi igényei is voltak.

Ezek közül az egyik a „Hello” és „Viszlát” „jelenetek”. Jeleneteknek nevezzük azt, amikor a rendszer egyidejűleg több, előre beprogramozott parancsot hajt végre ,egyetlen gombnyomásra”.

Az egyik érkezéskor, a másik pedig távozáskor vezérli a világítást, az áramellátást, a biztonságtechnika elemeit, a vízellátást, valamint kísérőfényeket is biztosít. Távozáskor értelemszerűen mindent lekapcsol, míg hazaérkezéskor működésbe hozza a felsorolt rendszereket.

Mivel a házban az egyedi design miatt több világítási kör is található, ezért fontos volt, hogy csoportosan is lehessen vezérelni ezeket a köröket. Például tévézéshez, amikor is a Sophy-nak adott utasítások alapján vezérli a rendszer a redőnyöket, vagy vegyük azt a praktikus funkciót, amivel akár az ágyból, vagy akár a konyhából le lehet kapcsolni az összes fényt.

Az „éjszakai fények” funkció ugyancsak praktikus, hiszen segítségével a rendszer éjjel egy fényfolyosó segítségével mutatja az utat a fürdőszobába. Pont úgy, mint egy repülőgépen, ahol a vészkijárathoz vezető utat világítják meg ily módon. Egy gombnyomással „elővarázsolható” a fény, ami automatikusan kapcsol le a tulajdonos mögött, ahogy az elhagyja az adott helyiséget.

És ha ez még nem lenne elég, akkor egy távirányítóval - valójában a hölgy okostelefonjával - irányítható a televízió mellett, a nappali összes funkciója. Érdekesség még, hogy a gardróbban és a WC-ben egyáltalán nincs villanykapcsoló.

Eszközök széles skálája

Ahhoz, hogy ez a rengeteg funkció megvalósuljon, számtalan eszközt telepítettek a lakáson belül. Az irányításhoz 3 darab EST érintőképernyős vezérlő került fel a falra, valamit több WSB2-40 fali vezérlő is elhelyezésre került a lakás helyiségeiben.

Ezenkívül még mozgásérzékelők, kapcsoló aktorok, mágneskapcsolók, illetve fali szerelvények is felhasználásra kerültek, hogy minden igényt kiszolgáljon ez az okos otthon.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr2012581607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása