Ezzel az 5 tippel vihetsz nagyobb biztonságot az okosotthonodba
2017. április 12. írta: smarthome

Ezzel az 5 tippel vihetsz nagyobb biztonságot az okosotthonodba

Biztonsági kamerák, értesítés a telefonodra, ha valami baj történik a házban, beléptetőrendszer – ezekről bizonyára már mind hallottál az okosotthonokkal kapcsolatban, hiszen szinte alaptartozéknak és -funkciónak számítanak, ha intelligens a lakásod.

A biztonságot azonban néhány praktikus „trükkel” tovább is fokozhatod, hogy maradéktalanul megóvd az értékeidet és a családod tagjait.

38785012_l.jpg

  1. Értesülj róla, ha valaki becsönget hozzád – a fürdőszobától a hálóig

Bizonyára veled is megesett már, hogy éppen a fürdőszobában voltál, amikor valaki becsöngetett hozzád. A helyzet az, hogy ilyenkor jó lenne tudni, ki érkezett, hogy el lehessen dönteni, kiugorjunk-e a zuhany alól, vagy folytassuk a tusolást. Ugyanez igaz akkor is, ha korán reggel érkezik látogató, és még szívesen lustálkodnánk, vagy ha a főzés közepén tartunk, és nem akarjuk odaégetni az ebédet.

Egy okosotthonban szerencsére az ilyen esetekre is van megoldás, és egyszerűbb, mint gondolnád.

Ha a fürdőben vagy a hálóban található érintőpanelt megfelelően programozod, akkor azonnal láthatod, hogy ki áll az ajtóban, amikor csöngetnek, így pedig már könnyű eldönteni, mit csinálj. Ehhez, persze, egy okos kaputelefon is kell, vagy kamerák a bejárat környékére, de ha ez megvan, már nincs több dilemma, ajtót nyiss-e vagy sem. És így az idegenekkel sem kell beszélned, ha nem akarsz.

  1. Hangos a tévé? Egy mozi közepén tartasz? A csengőnek ez sem lehet akadály egy intelligens lakásban

A lakásban számtalan olyan zajforrás lehet, amitől nem hallod a csengőt. Amikor a kedvenc akciófilmedet teljes hangerőn nézed, akkor nem is csoda, hogy elnyomja a kellemes csilingelést, és így elmulasztod a futárt, aki a várva várt csomagot hozza, vagy a legjobb barátodat nem engeded be.

Ha azonban okos az otthonod, akkor a csengő megnyomásakor automatikusan leáll a film, a bejáratnál található biztonsági kamera képe pedig megjelenik a képernyőn. De ez még nem minden, hiszen a kinti fények is magasabb fokozatra kapcsolnak a megfelelő beállítások után, és a hangszórók is figyelmeztethetnek az érkezőre.

  1. Nincs többé nyitva felejtett ajtó!

A feledékenység nagy úr, és néha mindenkivel megesik, hogy elfelejti bezárni az ajtót vagy becsukni a garázskaput. Okostelefonodra érkező jelzés figyelmeztet rá, ha az ajtó nem lett bezárva, vagy a kapu maradt nyitva, így a házad nem kínál lehetőséget a rossz szándékú betolakodók számára.

Hogy biztosan ne maradjon nyitva egyetlen ajtó sem, akár azt is beprogramozhatod, hogy egy bizonyos idő után automatikusan becsukódjanak vagy bezáródjanak – ez elsősorban a bejárati ajtóra vonatkozik –, a mozgásérzékelő pedig abban segíthet, hogy ne csukódjon be, ha például a garázsban ténykedsz.

További lehetőség, hogy a lámpák villogással jelzik a bejárati ajtó nyitását, így nincs meglepetés, hiszen mindig tudni fogod, hogy valaki bejött az otthonodba.

  1. Kapj értesítést minden gyanús mozgásról!

Mindenki szeretné tudni, ha a háza környékén gyanús mozgás tapasztalható. Ezzel kapcsolatban több dolgot is tehetsz: értesítést kérhetsz róla, ha a lakás körül elhelyezett mozgásérzékelők bekapcsolnak, de akár távolról rá is nézhetsz az otthonodra, amikor csak akarsz.

Ráadásul a biztonsági kamerák felvételeit is megnézheted, ha biztos akarsz lenni benne, hogy minden rendben van otthon, így soha nem marad felügylet nélkül az otthonod.

  1. Tudj mindenről, ami a lakásodban történik!

Nos, az senkinek sincs ellenére, hogy tisztában legyen az összes történéssel a lakásában. Például azzal, ha a gyerekek kinyitják a bárszekrényt, ami tiltott a számukra, vagy ha a tűzhely maradt bekapcsolva, amiből akár nagyobb baj is lehet.

Egy intelligens ház számára ez sem akadály, mert néhány egyszerű beállítással megelőzhető a lakástűz, és az is, hogy a kölykök tilosban járjanak.

Ezek az egyszerű – legalábbis az okosotthonok számára egyszerű – megoldások mind segíthetnek Neked abban, hogy a lakásod valóban biztonságos legyen, és soha ne kelljen fölöslegesen aggódnod olyasmi miatt, ami talán meg sem történt.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr6012419555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása