Nyaralni mész? A házad tud vigyázni magára, ha okos…
2017. március 06. írta: smarthome

Nyaralni mész? A házad tud vigyázni magára, ha okos…

Bár a nyaralás a kikapcsolódásról szól, valljuk be, időről időre az eszünkbe jut még a legnyugodtabb pillanatokban is, hogy vajon mi lehet otthon. Megvannak még a féltve őrzött értékeink, vagy az üres lakás látványa fogad majd minket, amikor hazaérünk?

A jó hír az, hogy egy intelligens otthonnal a nyaralás is gondtalan, mert akkor nézel rá a lakásodra, amikor csak szeretnél, sőt, bizonyos eseményekről akár értesítést is kaphatsz az okostelefonodra, hogy egy percig se kelljen aggódnod.

39637208_l.jpg

Nézz be magadhoz, amikor csak akarsz!

A legszívesebben mindenki bekukucskálna magához akár a világ másik végéről is, amikor nincs otthon. Ugye, te is szeretnéd tudni, hogy mi történik a távollétedben a lakásodban? Nos, ha egy okosotthonban élsz, akkor könnyedén megteheted ezt is, és bármikor ellenőrizheted, hogy minden rendben van-e a házadban.

Ehhez csak néhány kamerára van szükséged a lakáson belül és kívül, amiket gond nélkül elérhetsz távolról is az okostelefonodon vagy a táblagépeden, és mindig rajta tarthatod a szemed az értékeiden. Így nem kell a nyaralás alatt amiatt izgulnod, hogy betörtek-e hozzád, ez az érzés pedig tényleg megfizethetetlen.

Légy a megtévesztés mestere, és hitesd el, hogy otthon vagy!

A tolvajok gyakran folyamodnak ahhoz a jól bevett módszerhez, hogy megfigyelik a kiszemelt házat, amit ki akarnak rabolni. Ha úgy tapasztalják, hogy napokon át nincs semmiféle mozgás a lakásban, akkor lépnek akcióba.

Az okosotthonok egyik hasznos funkciója az úgynevezett jelenlét szimuláció. Ezzel a megoldással elhitetheted a külső szemlélőkkel, hogy otthon vagy. A rendszer úgy működik, hogy te előre beállítod, mikor kezdődjön el a szimuláció, és a megadott időben elindul a beállított cselekvéssor: felkapcsolódnak a lámpák, lehúzódnak a redőnyök, bekapcsol a tévé, elindul a kerti locsoló és így tovább.

Ezekkel pedig könnyen elhitetheted bárkivel, hogy nem üres a ház vagy a lakás, ami már elég ahhoz, hogy távol tartsd a hívatlan látogatókat.

Nincs beázott lakás, sem kiszáradt pázsit

Sajnos, a csőtörés nincs tekintettel arra, hogy otthon vagy-e, vagy a jól megérdemelt szabadságodat töltöd a tengerparton. A legtöbbször már az egész lakás úszik, mire valaki – általában az alsó szomszéd – észreveszi, hogy beütött a krach. Ha azonban van folyadékszint érzékelő az otthonodban, akkor a rendszer azonnal elzárhatja a szelepeket és értesítést küld a telefonodra, hogy akár külföldről is késlekedés nélkül tudj intézkedni.

És ha már víz, akkor vegyünk egy másik esetet, a pázsit öntözését. Ahhoz, hogy zöldebb legyen, mint a szomszédé, rendszeres locsolásra van szüksége még a távollétedben is. A smart home erre is megoldást jelenthet, hiszen előre megadott program alapján az öntözőrendszer naponta bekapcsol, és ha még az időjárás figyelésére is képes a rendszer, akkor az esős napokon nem lép fölöslegesen működésbe.

A távoli elérés további lehetőséget biztosít a számodra, hogy akkor indítsd el a kerti szórófejeket, amikor csak szeretnéd – ehhez mindössze internetkapcsolatra és a megfelelő applikációra van szükséged. De a szobai növényeid se száradnak ki egy hosszabb utazás alatt sem, hála az okos cserepeknek, így nem kell a szomszédot vagy a barátaidat megkérni arra, hogy ugorjanak be hozzád virágokat locsolni.

Egy barátod nálad lakna pár napig? Semmi gond, engedd be távolról!

Képzeld el, hogy te épp a jól megérdemelt nyaralásodon lazítasz, amikor egy barátod megkér, hadd lakjon nálad pár napig. Mi mást tehetnél, megírod neki, hogy bocs, de nem fog menni. Hacsak…

Hacsak nem okos zárral nyílik a bejárati ajtód, mert akkor bárkit beengedhetsz az okostelefonod segítségével az otthonodba. Ez sok esetben praktikus lehet, például akkor is, ha a vízszerelőt kell beengedned az időben észlelt csőtörés miatt. Egyes zárak arról is értesítenek, ha valaki becsönget hozzád, de ezt a funkciót az okos kaputelefonok is képesek ellátni, így a távollétedben a postással is beszélhetsz.

A fenti példák is jól mutatják, hogy egy okosotthon nem csak akkor kényelmes, amikor benne tartózkodsz, de a nyaralásodat is felhőtlenné teszi, hiszen szinte mindig teljes ellenőrzést gyakorolhatsz fölötte.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr5912307601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása