Mert egy vezérlő is lehet izgalmas
2016. december 27. írta: smarthome

Mert egy vezérlő is lehet izgalmas

Egy okosotthonban többféle eszközről is irányíthatod az intelligens funkciókat: az okostelefonodról, táblagépről, vagy választhatsz a dizájnos vezérlők közül is, amik számos kiegészítő funkciót is kínálnak neked.

A praktikus dizájnelem

Mielőtt bemutatnánk neked, hogy az egyes vezérlők mit is tudnak, közelítsünk a dizájn oldaláról. A belsőépítészet ugyanis ma már legalább olyan fontos, mint egy épület szerkezetének, vagy villamossági hálózatának megtervezése, azaz egyáltalán nem mindegy, hogy milyen kiegészítők kerülnek a lakásba.

15114944_l.jpg

Legyen szó akár a bútorokról, textíliákról, vagy éppen a villanykapcsolókról, többnyire törekszünk rá, hogy ezek egységes stílust alkossanak. Az általunk forgalmazott vezérlők egytől-egyig remekül illenek egy modern enteriőrbe – az elegáns, fekete és fehér üveg fali vezérlőktől a hagyományos nyomógombokig.

Mert egy otthonban igenis számítanak a részletek, még a legkisebbek is!

Vezeték nélküli nyomógombok az összes eszközhöz

Habár elképzelhető, hogy a két, és a négynyomógombos vezeték nélküli fali vezérlők neve nem mindenki számára hangzik túl izgalmasan – RFWB-20/G és RFWB-40G –, viszont amit tudnak, az már biztosan annál inkább.

A LOGUS90 kivitelben készült RFWB-20/G vezeték nélküli nyomógomb 2 csatornás, míg az RFWB-40/G 4 csatornás. A két vezérlő közös jellemzője, hogy az iNELS RF Control egységeinek irányítására szolgálnak, ráadásul az RF (rádiófrekvenciás) jel hatósugarán belül található összes eszköz vezérelhető a segítségükkel.

Azt viszont nem árt szem előtt tartanod, hogy a hatósugár több tényezőtől is függ: attól, hová telepíted a vezérlőt, de az épület anyaga is meghatározó, mert egyes anyagok blokkolhatják a jelet. Ilyen például a vasbeton födém, amely jelentősen korlátozza a jel terjedését. Azonban erre is van praktikus megoldásunk pl. az RFRP-20 jeltovábbító „személyében”.

A vezérlők lapos kivitele miatt az sem jelent majd problémát, hogy hová tedd föl őket, ugyanis minden síkfelületre felszerelhetőek. Kerülhetnek a falra, de az sem gond, ha fa, vagy üveg a felület, ugyanis azokra is tökéletesen felhelyezhetőek. Sőt akár az asztalodon is tarthatod őket…

A praktikus tudnivalók után térjünk ki a technikai részletekre, hiszen nem csupán a külsőségek számítanak, sőt, egy vezérlő esetén ennél jóval fontosabb paraméterek is vannak. Közülük az egyik a biztonságos kommunikáció, mert senki nem szeretné, ha illetéktelenek vennék át az irányítást az okos eszközeink fölött: pl., ha a kamerarendszer, vagy a fűtés visszakapcsolásával „zsarolnák meg”. Persze ennél jóval komolyabb visszaéléseket is el lehetne képzelni.

Szerencsére azonban, ahogy az iNELS épületautomatizálási rendszer minden egysége, úgy ez a két vezérlő is biztonságos kommunikációt tesz lehetővé a rendszer eszközei között, így nem kell külső támadásoktól tartanod. Ennek záloga a saját belső kommunikációs protokoll használata.

Kényelmes kezelés, helytakarékos kivitel

A vezérlők egy másik családja a WSB3, ami készülhet 2 (WSB3-20 és WSB3-20H) vagy 4 (WSB3-40 és WSB3-40H) nyomógombos kivitelben. A H jelzés arra utal, hogy ezekben a modellekben – a hőérzékelőn kívül - egy extra érzékelő is található, amely a méri a helyiség páratartalmát.

A WSB3 vezérlőkkel kapcsolatban három tulajdonságot érdemes kiemelni. Az egyik ilyen paraméter, hogy multifunkciósak, vagyis egy nyomógombhoz több folyamatot is hozzárendelhetünk, másodszor, hogy rendkívül kényelmes a kezelésük, végül pedig a helytakarékos kivitel, hiszen a hagyományos fali kapcsolóknál is alkalmazott méretben, Logus90 kivitelben készülnek.

A vezérlőkkel tetszőleges számú készüléket lehet irányítani, ezen kívül bármely gomb alkalmas az egyes funkciók, illetve funkciócsoportok működtetésére. Itt álljunk meg egy kicsit, mert nem árt tisztában lenni azzal, hogy mik azok a funkciócsoportok, vagy más néven „Jelenetek”. A „Jelenet” egy olyan cselekvés sorozat, amikor a rendszer több parancsot is végrehajt, egyetlen gombnyomásra. Ha például tévét akarsz nézni, akkor elég egy gombnyomás és a rendszer bekapcsolja a készüléket, leengedi a redőnyt, és – programozástól függően – pl. 50%-ra mérsékli a fényforrások fényerejét. Ugyanilyen lehet pl. a „Távozás” jelenet. Ha sietve távoznánk otthonunkból, akkor egyetlen gombnyomással utasíthatjuk a rendszert pl. a TV és a DVD lejátszó, a konnektor, és a lámpák lekapcsolására. Ezzel egyidejűleg a rendszer leengedi az összes redőnyt és élesíti a riasztó rendszert is. Persze ez csak egy példa, hiszen egy-egy jelenetet saját igényeinkhez igazíthatunk, minden csak programozás kérdése. 

A WSB3 vezérlőkkel nem csak a különféle eszközöket, de a világítást is irányíthatod. Használhatod őket klasszikus kapcsolóként vagy időzítőként, de világítási képeket is kedved szerint állíthatsz be, hogy csak néhány lehetőséget említsünk.

A vezérlőkhöz tartozó szoftverben elvégezheted a szükséges beállításokat, mint pl. az érzékelők, a készülékek és a vezérlők működésének ellenőrzése, visszajelzése, hogy az okosotthonod hiba nélkül, a te kényelmedet szolgálva üzemeljen.

A fent bemutatott típusokon kívül további vezérlők közül válogathatsz honlapunkon, hogy megtaláld a hozzád és az otthonodhoz legjobban illő modellt.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr7412063127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása