Feszültségfigyelő relék: kis szerkezetek, nagy spórolás
2016. december 19. írta: smarthome

Feszültségfigyelő relék: kis szerkezetek, nagy spórolás

Nem egy olyan eszköz létezik, aminek nem csak egy intelligens otthonban vehetjük hasznát, hanem akkor is, ha mindössze oda akarunk figyelni az értékeinkre. Ilyenek többek között a feszültségfigyelő relék is, amikkel az elektromos árammal működő háztartási berendezéseinket óvhatjuk meg.

61256353_l.jpg

A feszültségingadozás káros hatásai

A hálózati feszültségingadozás két alapvető okra vezethető vissza. Ezek közül az egyik a hálózati hiba, ami eredményezhet a szükségesnél valamivel magasabb, de akár alacsonyabb feszültséget is. Ezek a hibák bárhol, bármikor előfordulhatnak, és ha csak nem védekezünk ellenük, tönkretehetik a drága készülékeinket.

A túlfeszültség másik oka a villámlás, ami különösen a nyári időszakban okozhat jelentős károkat az elektromos eszközökben. Ráadásul egy villám nem csupán a közvetlen környezetében képes túlfeszültséget előidézni, ugyanis az általa generált mágneses mező hatótávolsága akár 1 kilométer is lehet.

Ez azt is jelenti, hogy nem szükséges a villámcsapás közelében lenni ahhoz, hogy a televízió vagy a számítógép egy feszültséglöket hatására elromoljon. Ráadásul a villámhárító az ilyen esetekben mit sem ér, azaz egészen más megoldásokra lesz szükség helyette ahhoz, hogy megelőzzük az elektromos készülékek elromlását.

Hogyan védekezhetünk a túlfeszültség ellen?

Ha meg akarjuk védeni az érzékeny háztartási berendezéseinket, akkor azt néhány ezer forintos kiegészítőkkel is megtehetjük, mint pl. egy elosztó vagy szünetmentes táp, de tehetünk számos további óvintézkedést is. Például lekapcsolhatjuk az elektromos eszközöket, ha hosszabb ideig nem vagyunk otthon, de az igazi megoldást mégis a többlépcsős védelem jelenti.

Ennek a többlépcsős védelemnek lehetnek a részei a feszültségfigyelő relék is, amik nem igényelnek nagy befektetést, mégis képesek arra, hogy megakadályozzák egy-egy értékes elektronikai berendezés elromlását.

Fontos megjegyezni, hogy a feszültségfigyelő relék nem azonosak a fent már említett túlfeszültség ellen védő elosztókkal, ugyanis teljesen más elven működnek.

Mire is jók a feszültségfigyelő relék?

A feszültségfigyelő relék úgy működnek, hogy az adott hálózaton érzékelik, ha a feszültség a megadott határértékeken kívül kerül, és ha ez bekövetkezik, akkor a szóban forgó áramkörön lekapcsolják a feszültséget, ezzel pedig megmentik az arra kapcsolt berendezéseket.

A feszültségfigyelő relék egyik nagy előnye, hogy nem csak a túlfeszültség (több mint 250 V) esetén lépnek működésbe, hanem akkor is, ha nem elegendő a feszültség a készülék működéséhez. Hiszen mindkét esetben előfordulhat, hogy a berendezések sérülnek, azt bizonyítani pedig, hogy ez a szolgáltató hibájából következett be, nem is olyan egyszerű.

Ahelyett tehát, hogy az így keletkezett kárt felelős hiányában mi magunk viselnénk, érdemes már jó előre gondolkodni, és beszerezni egy-egy feszültségfigyelő relét az összes áramkörre.

A feszültségingadozásról akár értesülhet is

Az intelligens otthonok esetén már megszokhattuk, hogy az okostelefonoknak nagy szerepük van a készülékek irányítása kapcsán, hiszen számos eszköz vezérelhető a segítségükkel.

A feszültségfigyelő relék esetén szintén lehetőség van arra, hogy értesüljünk az „eseményről”, amihez csak egy GSM kommunikátorra van szükség, a rendszer pedig SMS-t küld a telefonunkra, ha a feszültség túl magas, vagy túlságosan alacsony, és ezért lekapcsolt az áramkör. Ez azért praktikus, mert senki nem szeretne arra a rémálomra hazaérni, hogy leengedett a hűtő, ha az is az érintett áramkörön volt.

Hogyan telepíthetőek a feszültségfigyelő relék?

Bár a feszültségfigyelő relék telepítése nem bonyolult, ha biztosra akarunk menni, akkor mindenképpen érdemes egy szakember segítségét kérni, aki szakszerűen végzi majd el a munkát.

A reléket egyébként a kapcsolószekrénybe, a DIN sínre kell telepíteni, és több modell közül is választhatunk. Ilyenek például az iNELS épületautomatizálási rendszert fejlesztő ELKO EP kínálatában megtalálható HRN-33, HRN-54 (N), vagy a HRN-57 (N).

A feszültségfigyelő relék alkalmazásával pár ezer forintért óvhatjuk meg a drága elektromos berendezéseinket, ezért aki teheti, mindenképpen fontolja meg a beszerelésüket.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr7612058345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása