Milyen panelről irányítható az intelligens otthon?
2016. május 09. írta: smarthome

Milyen panelről irányítható az intelligens otthon?

Az intelligens otthon abban is igen nagy szabadságot biztosít a lakás tulajdonosának, hogy milyen módokon irányíthatja a házat, vagyis az okosotthon különféle funkcióit.

Az okostelefonok nyújtotta kényelem és praktikum talán semmivel nem pótolható, hiszen így nincs szükség külön eszközökre, csupán egy lakásvezérlő applikációra, de ezenkívül is számtalan lehetőség közül választhatunk. Az egyik ilyen megoldás a fali panel, ami tulajdonképpen egy táblagép a falra szerelve.

Ezen a panelen keresztül a szükséges konfigurálás elvégzése után az intelligens otthonban található összes berendezés és eszköz vezérelhető, aminek nagy előnye, hogy a lakásunk biztonságából tehetjük mindezt.

Fali panelek az extra biztonságért

Az intelligens otthonok távoli vezérlésével kapcsolatban felmerülő – gyakran eltúlzott, más esetekben jogos – biztonsági kockázatok miatt vannak, akik tartanak attól, hogy a házukat egy kávézóból, Wi-Fi hálózaton keresztül irányítsák az okostelefonjukkal.

Nos, számukra egy falra szerelhető panel ideális megoldás lehet, hiszen ezek az eszközök a lakáson belül találhatóak. Viszont azt rögtön érdemes hozzátenni, hogy ha ezt a megoldást választjuk, sok funkció rögtön értelmét is veszíti – nem tudjuk például a biztonsági kamerákon keresztül megnézni, hogy a távollétünkben mi zajlik a lakásunkban.

A fali panelek alkalmazása ugyanakkor lehet egy hibrid megoldás része is, amikor inkább kényelmi szempontokat szolgál. Vagyis vezérelhetjük távolról az intelligens ház különböző funkcióit, amikor pedig otthon tartózkodunk, akkor a fali panelen is elvégezhetjük a szükséges beállításokat.

Olyan, mint egy táblagép

A falra szerelhető vezérlőpanelek leginkább egy táblagépre hasonlítanak. Ugyanúgy érintőképernyővel rendelkeznek, mint a tabletek, és a méretük is nagyjából hasonló. A különbség csak annyi, hogy ezek az eszközök egy konkrét célra készülnek, mégpedig az okosotthon vezérlésére, és az ehhez szorosan kapcsolódó egyéb feladatok ellátására.

elko-footer-pics.jpg

A kezelése ebből adódóan csöppet sem bonyolult. Annyi csak a teendőnk, hogy az egyes eszközökhöz, mint amilyen az okostévé, illetve funkciókhoz, mint például a fűtési rendszer, tartozó ikont megérintjük a kijelzőn, és máris utasítást adhatunk a háznak, vagy módosíthatunk a meglévő beállításokon.

Minden funkció elérhető

Egy falra szerelt panelen keresztül az intelligens otthon minden egyes funkciója elérhető és irányítható, és az iNELS épületautomatizálási rendszerével együtt is kiválóan alkalmazható.

Egy okosotthont a vezérlés szempontjából egységekre osztunk – ezek az egységek az egyes helyiségek, vagyis a nappali, a konyha, hálószoba, gyerekszoba és a többi. Az érintőpanelen kiválaszthatjuk, hogy melyik szobát szeretnénk irányítani, illetve azt is, hogy annak mely funkcióját.

Megtehetjük például, hogy felkapcsoljuk a gyerekszobában a világítást, és egyúttal a redőnyt is lehúzzuk a helyiségben – a lehetőségek tárháza végtelen. Ha, mondjuk, az időjárás megváltozik, akkor az előre beállított fűtési opciók közül választhatunk egy, az aktuális körülményeknek jobban megfelelő lehetőséget.

Ha szeretnénk tudni, hogy ki áll az ajtónk előtt, az sem jelent akadályt. A fali kijelzőn a csengetéssel egy időben – a beállításoktól függően – megjelenhet a külső kamera képe, így rögtön láthatjuk, hogy a postás jött hozzánk, vagy csak a szomszéd.

Sorolhatnánk még hosszasan a példákat, de talán ez a rövid ízelítő is elég volt annak bemutatására, hogy egy fali panel mennyi lehetőséget rejt.

Fali panel: nem csak okos, esztétikus is

Egy fali panel tényleg mindent tud, amit tudnia kell. Sőt, hogy ne legyen olyan unalmas, még fel is dobhatjuk egy kicsit.

Hogy mivel? Példának okáért azzal, hogy a családi fotóalbumot állítjuk be rajta képernyővédőnek, így amikor éppen nem használjuk az eszközt, akkor digitális képkeretként funkcionálhat.

Egy fali érintőpanel ezen kívül esztétikus is, vagyis egy modern otthonból biztosan nem fog kilógni. Diszkrét kivitel ízléses keretek között – talán így jellemezhetjük a legjobban a falra szerelhető érintőpaneleket.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr48638762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.