Evolúció
2015. április 03. írta: smarthome

Evolúció

A két ujjas falikapcsolótól az iNELS-ig

Mint mindennek széles-e világon a villanykapcsolónak is megvan a maga története, ha úgy tetszik az evolúciója. Hosszú volt az út, az első korántsem biztonságos kapcsolóktól az iNELS megoldásáig, ahol is akár már okostelefonról is vezérelhetjük a világítást a lakás bármely pontján.

shutterstock_237698590_kicsi.jpg

 

Az 1900-as években került bevezetésre a gyakorlatilag csak fekete színben elérhető, két ujjal elforgatható kapcsoló, melyet ma is lehet talán még látni régi házakban. A fény felgyulladásával éles kattanást éreztük az ujjbegyünkben, tovább nem lehetett fordítani a pici szerkezetet, és ebben a hangban, valamint a kapcsoló megmerevedésben volt is valami finom romantika.

A 40’-es években már a fehér, mélyedéssel kialakított kör alakú kapcsoló volt a divat, ami retró formában még napjainkban is megjelenik. A nagy újítás, hogy felfele illetőleg lefele lehetett kapcsolni, vagyis többé nem az elforgatással lehetett fényt gyújtani. Innentől datálható a mai napig érvényben lévő „felkapcsolom a villanyt” mondat létjogosultsága.    

A szocializmus csodálatos éveiben a villanykapcsoló is, mint oly sok minden más leegyszerűsödött, nélkülözvén mindenféle esztétikát, hozzá adott design értéket, megjelenésében a funkcionalitás testesült meg. Jóllehet itt már kombináltuk a fekete és fehér színeket.  

A villanykapcsolók történetében a 80’ éveket nevezhetjük az újítások nagy korszakának. Új formák születtek meg ekkor és jelent meg a modernség a lakások falán villanykapcsolók képében. Ekkor születik meg a lapos, egyetlen finom mozdulattal üzemeltethető négyzet alakú kapcsoló is.

Az ezredforduló tovább erősíti ezt az innovációt és vele párhuzamosan megkezdődik a természetes anyagokból – leginkább fa keret – készült kapcsolók korszaka is. A választék szín és design tekintetében immár hatalmas, a fő trend azonban mindenekelőtt a természetesség.

Az LCD panel megjelenése nem csak a televíziók és a monitorok új korszakát hívta életre, de a villanykapcsolókat is más perspektívába helyezte. Nálunk csak pár éve,  jelentek meg és kezdtek elterjedni az érintőkijelzős villanykapcsolók, melyek valószínűleg a jövőben válnak csak igazán népszerűvé.  

A 2013-as év az IT jegyében telik, ami a kapcsolókat illeti. Az iNELS alkalmazásával innentől a fali kapcsoló az okostelefonunkra vagy táblagépünkre vándorol, a világítást pedig mostantól nem fel- és lekapcsoljuk, hanem vezéreljük. Az okostelefon mellett természetesen megmarad a lehetőség a klasszikus fali kapcsoló használatára is, de ezt kiegészítve, többé már nem kell odafáradnunk sehova, a zsebünkben lévő telefon vagy táblagép használatával bármely helyiségben bármikor szabályozhatjuk a világítást. Jelenleg ezt tekinthetjük a kapcsolók végső forradalmának, a praktikum és a kényelem győzelmének.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr737335928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása