Mert nem lehetünk mindig jelen…
2017. október 17. írta: smarthome

Mert nem lehetünk mindig jelen…

Bár szeretjük az otthonunkat, jólesik néha kimozdulni a lakásunkból, és néhány napot vagy hetet nyaralással, kikapcsolódással tölteni. De ne menjünk ilyen messzire, hiszen kénytelenek vagyunk a házunkat elhagyni nap, mint nap a munka miatt is, és a gyerekeinkért is el kell menni az iskolába, vagy éppen az edzésre.

Ilyenkor pedig vérmérséklettől függően aggódunk amiatt, hogy mi történik éppen otthon. Különösen akkor, ha hosszabb időt töltünk a lakásunktól távol, és semmi rálátásunk nincs arra, áll-e még egyáltalán az épület, vagy megvannak-e azok az értékeink, amiket oly féltve őrzünk.

elko_szept_jo.jpg

 

A jó hír az, hogy egy okosotthonban a fenti problémára is van megoldás: sok idegeskedést kerülhetünk el az intelligens kaputelefonokkal és IP kamerákkal.

Minden pillanatban otthon

Ha a nap 24 órájában, és akár a világ másik végéből is tudni szeretné valaki, hogy minden rendben van-e a háza táján, akkor ezt ma már könnyen megteheti, vagyis az illetőnek egyetlen pillanatot sem kell anélkül eltöltenie, hogy pontos képe legyen az ingatlanjáról. (Referenciáink között olyan - szinte extrém - eset is szerepel, amelynél a tulajdonos, nyaralójában élő, nagy becsben tartott házi kedvencét szerette volna alaposan szemmel tartani. A nem mindennapi igény megvalósításáról bővebben itt olvashatsz.)

Nem véletlenül használtuk a kép szót, hiszen egy IP kamerával folyamatos rálátás biztosítható a lakás minden egyes pontjára, így tényleg olyan, mintha mindig otthon lennénk. Nem várnak hazaérkezve meglepetések, és ha valami rendkívüli esemény történik, arról is azonnal értesít bennünket a rendszer.

Az IP kamerák előnyei

Az IP kameráknak a hagyományosakkal szemben számtalan előnyük van. Mivel a rendszer az interneten keresztül továbbítja az általa közvetített, illetve rögzített képet, így ahhoz bárhonnan hozzáférhetünk, feltéve persze, ha van netkapcsolat, ami viszont manapság már szinte mindenhol alap.

Ehhez csak egy számítógép kell, vagy az okostelefonunk, és máris ellenőrizhetjük, hogy mi a helyzet a házunkban.

Az IP kamerák esetén ezenkívül attól sem kell tartani, hogy a felvett anyagokat a betörők elviszik, és nem marad utánuk semmi nyom. Hiszen a felvételek rögzítése nem csak helyben elhelyezett NVR-en (hálózati video rögzítő), hanem a hagyományostól eltérő módon is történhet, pl. egy külső szerverre, ami nem a házban található.

A rendkívüli eseményekről is mindig frissen értesülhetünk, mert az IP kamerák, megfelelő beállítások mellett, képesek arra is, hogy riasszanak minket, ha a látóterükben, pl. a kertben mozgás van, ráadásul képet is küldenek a rendszert működésbe hozó okról. Ha a kamerákat távolról is lehet irányítani, akkor végigpásztázhatjuk a teljes otthonunkat, hogy meggyőződjünk róla, minden úgy van-e, ahogy hagytuk.

Aki tehát biztonságban szeretné tudni az otthonát, és interaktívan szeretné kezelni a kamerarendszert, annak az IP kamera egy saját NAS-sal (külső tárhely) vagy felhőszolgáltatással ideális megoldás lehet.

Ne csak nézzen, kérdezzen!

Az IP kamerákkal remekül megfigyelhetünk egy adott területet, de mi van akkor, ha nem csak nézni szeretnénk a rendszer által közvetített képeket, hanem beszélni is szeretnénk például a csomagunkat kiszállító futárral?

Nos, ilyenkor jöhet jól egy IP kaputelefon, ami egyszerre több funkciót is képes ellátni. Az ilyen kaputelefonok legnagyobb előnye abban áll, hogy nem csak beszélhetünk azzal a személlyel, aki becsöngetett hozzánk, de láthatjuk is őt. Ehhez sem kell más, csak Internet-hozzáférés és az okostelefonunk, amelyre a rendszer továbbítja az illető - IP kaputelefon kamerája által rögzített – képét. Emellett pedig meg is kérdezhetjük tőle, hogy mit akar.

Ez utóbbi félrevezetésnek sem rossz, hiszen mi riaszthatná el legjobban a rossz szándékú embereket, ha nem az, ha azt hiszik, hogy otthon vagyunk? Ha pedig nincs kedvünk ajtót nyitni, egyszerűen nézzük meg, ki csengetett fel, és ha nem fontos az ügy, nyugodtan figyelmen kívül hagyhatjuk.

IP kamera és kaputelefon: érdemes együtt használni őket

Igaz, hogy mind az IP kamerák, mind a kaputelefonok önmagukban is hasznosak, egy valóban biztonságos rendszer kialakításához érdemes együtt alkalmazni őket.

A két eszköz ugyanis eltérő funkciókat lát el, amikre egyaránt szükség lehet. A kamerákra azért, hogy mindent lássunk, a kaputelefonra pedig azért, hogy adott esetben akkor is kapcsoltba léphessünk a hozzánk érkezőkkel, ha nem vagyunk otthon.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr10012956543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása