Ezért az 5 dologért szeretjük az okosotthonokat
2017. július 19. írta: smarthome

Ezért az 5 dologért szeretjük az okosotthonokat

Könnyű szeretni egy okosotthont: minden megvan benne, amire az ember csak vágyhat. Persze kinek-kinek más a menő, de az iNELS rendszere van annyira sokoldalú, hogy valamennyien megtaláljuk benne azokat a dolgokat, amik miatt nem egyszerűen szeretjük a lakásunkat, de egyenesen odavagyunk érte. Összegyűjtöttünk néhány előnyös lehetőséget, de persze ezeken kívül is rengeteg praktikus funkciót találni egy smart home rendszerben, amely egy hagyományos villamossági hálózattal rendelkező épületben biztosan nem állna rendelkezésre. 

elko_28_v2.png

Király világítás

Mivel a fény a lételemünk, ezért szinte egész nap szükségünk van rá. Kivéve persze, amikor alszunk, de még éjjel is adódhat olyan szükségletünk, amihez bizony nem árt némi világítás, hogy elkalauzoljon minket a megfelelő helyre.

Az okosotthonban a világítás szabályozásának tényleg csak a fantáziánk szab határt. Hogy miért? Mert az összes funkcióját irányíthatjuk, és legyenek bármilyen igényeink vele kapcsolatban, azt könnyedén megvalósíthatjuk. Beállíthatunk különböző világítási „jeleneteket” mondjuk a nappaliban, amiket egyetlen gombnyomással „élesíthetünk”.

Egy „jelenet” indításakor a rendszer több beprogramozott parancsot egyszerre hajt végre, amiket egy hagyományos villanyszerelési rendszer esetében manuálisan kellene aktiválnunk, több gombnyomással/kapcsolással. Azaz például egyik pillanatról a másikra romantikus hangulatot varázsolhatunk a hálószobában. A lehetőségeknek csak fantáziánk és kreativitásunk szabhat határt.

Amikor hazaérünk, az „Érkezés” gomb megnyomásával fényt gyújthatunk a folyosón, a nappaliban és konyhában, amit a napi rutinunk alapján előre beállítottunk. És ha az éjszakai fények már úgyis szóba kerültek, akkor érdemes újra megemlíteni, hiszen a jelzőfények nem csak kényelmet biztosítanak, de praktikusak is, ugyanis nem kell a koromsötétben tapogatóznunk a fürdőszobáig, de nem is ébresztünk fel másokat.

Lehetne még beszélni a vezeték nélküli RGB LED lámpákról vagy színes RGB LED szalagokról is, amikkel tetszés szerint változtathatjuk a fények színét a lakásban, vagy a jelenlét szimulációról, amivel a betörők tarthatók távol, vagyis a lehetőségek tárháza szinte végtelen.

A fűtés szabályzása minden egyes helyiségben

Biztosan sokan futottak már bele abba a szinte megoldhatatlan problémába, hogy a család különböző tagjainak más-más a hőigénye télen. Van, aki fázósabb, másoknak viszont már a 22 fok is kész kánikula.

Mivel az okosotthonban lehetőség van rá, hogy a fűtést minden egyes helyiségben külön szabályozzuk, ezért nem lesz vita belőle, hogy hány fokra állítsuk az egyetlen szem termosztátot, hiszen mindenki a saját igényei szerint szabályozhatja a fűtést a szobájában.

elko_28_v3.jpg

Mozi feeling egyetlen kattintásra

Mozizni jó, pláne, ha van egy szuper házimozi rendszerünk. De mielőtt elkezdjük a kedvenc filmünket nézni, bizony, van pár dolgunk. Leengedni a redőnyt – ezt még este is érdemes, hogy az utcai lámpa fénye ne zavarjon be –, bekapcsolni az élethű hangzást garantáló hangrendszert, levenni a fényeket, és ki tudja még, mi minden.

A szuper hír az, hogy egy okosotthonban ehhez fel se kell állni a kanapéról, mert mindössze egyetlen gombnyomással elintézhetjük ezt a rengeteg teendőt, és már kezdődhet is a film!

Kár, hogy az intelligens otthonunk a mogyorót nem teszi elénk! Vagy hamarosan ez is megoldható lesz?

Zenelejátszás, fülre szabva

Kétféle ember létezik: az egyik reggeltől estig zenét hallgat, a másik… nos, jelen esetben vele nem foglalkozunk. Akiknek viszont tényleg fontos a zene, azoknak sokat számít a minőség, és az is, hogy a lakás bármely helyiségében élvezhessék kedvenc előadójuk szerzeményeit.

És ami még lényeges, hogy ne kelljen egyfolytában a lejátszóhoz rohangálniuk, és kapcsolgatni a különféle eszközöket.

A zeneimádók kedvenc funkciója egy okosotthonban minden bizonnyal az, hogy ott szól a muzsika, ahol éppen tartózkodnak – amikor például belépnek a fürdőszobába, elindul a lejátszás, így pedig a fogmosás is élvezetesebb. De ezenkívül is számtalan lehetőség áll még a zenekedvelők rendelkezésére: saját lejátszási listák, vagy például a zenés ébredés reggelente, hogy csak ezt a kettőt említsük. Hazatérve a rendszer felismeri az adott családtagot és az általa beállított lejátszási listával fogadja őt egy fárasztó munkanap után.

Kényelmes távozás: egy kattintás, és bezár a bazár

Vagyis a lakás. Amikor elindulunk otthonról, gyakran azt sem tudjuk, hol áll a fejünk. Rohanunk, a gyerekek türelmetlenek, már eleve késésben vagyunk, és fogalmunk sincs, hogy kikapcsoltuk-e a hálóban a tévét, levettük-e a fűtést, és becsuktuk-e az ablakot a nappaliban.

Fejvesztve rohangálunk körbe a lakásban… De várjunk csak! Egy okosotthonban erre semmi szükség, hiszen a „Távozás” jelenet elindításával az épület mindezeket megteszi helyettünk. Mi csak megnyomunk egy gombot, a többit pedig a ház intézi helyettünk, így abban is biztosak lehetünk, hogy semmit nem felejtünk el – az otthonunk helyettünk is okos.

Hát nem imádnivaló funkciók? És ezek után van még valaki, aki ne szeretne okosotthonban élni?

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr5012672425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása