Okosotthon-vezérlés csuklóból, avagy így irányíthatod okosórával az intelligens lakásod
2017. április 24. írta: smarthome

Okosotthon-vezérlés csuklóból, avagy így irányíthatod okosórával az intelligens lakásod

Ahogy az intelligens otthonok egyre nagyobb teret nyernek, úgy merül fel a kérdés, hogy hogyan lehetne egyszerűbbé, és sokkal „kézre esőbbé” tenni az irányításukat. Bár a fali panelek remekül betöltik ezt a szerepet, de így lemondasz a mobilitásról. Eggyel praktikusabb megoldást jelent, ha az okostelefonodról vezéreled a lakásod funkcióit, ami a távoli irányítást is lehetővé teszi, de tudunk ennél jobbat is!

Az okosotthonod vezérléséhez ugyanis akár okosórát is használhatsz, például az iHC kompatibilis Samsung Geart, amivel a világítástól a légkondicionálóig szinte mindent „csuklóból”, vagy inkább csuklóról irányíthatsz.

Az okosórával minden kéznél lesz

43398548_l_1.jpg

Az okosóra talán legnagyobb előnye, hogy mindig kéznél van, ellentétben például a telefonnal, amit senki sem tart folyamatosan magánál, különösen a lakáson belül. Az óra azonban egész nap a csuklódon lehet, így pillanatok alatt el tudod érni a házad legtöbb funkcióját, és könnyedén változtathatsz a beállításokon.

Vagyis sokkal kényelmesebben és gyorsabban reagálhatsz a szükségletekre, mintha előbb meg kellene keresned a telefonodat, vagy a fali panelhez kellene fáradnod. De lássuk, mire is képes a Samsung Gear az iHC rendszerével karöltve!

Az iHC-WTRF applikáció

Ahhoz, hogy az okosóráddal irányítani lehessen az otthonodat, szükséged lesz az iHC-WTRF applikációra, ez az alkalmazás ugyanis a rendszer lelke, azaz így tudod majd vezérelni a különféle funkciókat. A legjobb az a dologban, hogy okostelefonra gyakorlatilag nincs is szükséged, elég maga az óra az irányításhoz.

Amit azonban még mindenképpen be kell szerezned, az egy intelligens RF box (eLAN-RF), ami szintén nélkülözhetetlen az iNELS RF Control rendszerek vezérléshez, mert ez teszi lehetővé, hogy irányítani tudd pl. redőnyöket, a világítást, a garázskaput vagy az egyéb fogyasztókat. Az intelligens RF box segítségével akár 40 RF eszközt vezérelhetünk. Persze a rendszer akár egyesével, lépcsőzetesen is bővíthető.

Ha ezeknek a beszerzésével megvagy, akkor minden adott ahhoz, hogy a rendszert elérd akár az okosórádról is.

Vezéreld csuklóból az okosotthonod!

Miután a Samsung Gear okosórát csatlakoztattad az eLAN-hoz, az alábbi funkciókat vezérelheted akár az érintőképernyőn keresztül, akár a motion wheel segítségével:

Készülékek, kapcsolása: a bedugva felejtett vasaló az okosórádnak sem okoz gondot, akár távolról is kikapcsolhatsz egy-egy áramkört, kapcsolható dugaljat.

Világítás: ez talán már lejárt lemeznek tűnik, vagy túl egyértelmű, de a világítást az okosóráddal is irányíthatod. Egyrészt le- és felkapcsolhatod, ami tulajdonképpen az alap, de akár a fényerőt is a kedved szerint állíthatod vele. Ezenkívül az RGB LED izzók esetén a színeket is változtathatod attól függően, mihez van épp hangulatod.

Fűtés és klíma: túl meleged van, vagy épp ellenkezőleg – úgy érzed, hogy jó lenne pár plusz fok a nappaliban? Semmi gond, csak keresd meg az okosórádon az adott funkciót, és akár a kanapé kényelméből is beállíthatod a megfelelő hőfokot a nagyobb komfort érdekében.

Időzítések beállítása: bizonyos funkciók esetén jól jöhet, ha időzítőt állítunk be. Az okosóra segítségével ezt is megteheted, így mindig minden időben történik majd.

Garázsajtó, redőnyök: az okosóra arra is alkalmas, hogy a garázsajtót kinyisd vagy becsukd vele, sőt, a redőnyöket/sötétítőket is kedved szerint állíthatod. Ha például a laptopodra süt a nap, pillanatok alatt árnyékot varázsolhatsz magadnak, és fordítva: amikor túl sötét lesz odabent, beengedheted a kellemes fényt.

Zene és tévé: ellenőrizheted, hogy a lakás egyes helyiségeiben milyen zene szól, és megváltoztathatod a hangerőt, de akár ki is kapcsolhatod a videót vagy az audiót.

Biztonság: ha nem vagy benne biztos, hogy bezártad-e a bejárati vagy a garázsajtót, akkor anélkül ellenőrizheted, hogy a hálószobából ki kellene dugnod az orrod. Nincs többé fölösleges aggódás a biztonság miatt, hiszen csuklóból csekkolhatsz mindent.

Ezúttal csak a legfontosabb funkciókat vettük végig, de az okosotthon és az okosóra párosa még rengeteg megoldást kínál a számodra. Ha érdekel, hogyan teheted még kényelmesebbé és elérhetőbbé az intelligens lakásodat, akkor kérdezz tőlünk, vagy nézz szét a honlapunkon!

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr5312443737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása