Irodaépület okosan: biztonságos és költséghatékony
2016. november 28. írta: smarthome

Irodaépület okosan: biztonságos és költséghatékony

A legtöbb cég ma már irodaépületekben alakítja ki a „főhadiszállását”, amit több más vállalkozással oszt meg. Ezeknek a vállalatoknak eltérő igényeik lehetnek, de vannak olyan funkciók, amikre mindenképpen szükségük lesz: ilyenek a világítás, a fűtés vagy éppen a biztonsági rendszer.

39825024_l.jpg

Az épületautomatizálási megoldások, mint amilyen az iNELS-rendszer, egy irodaépületben is rengeteg előnyt biztosítanak – nem csak az épület fenntartója számára, aki ezáltal optimalizálni tudja a költségeket, de az irodákat bérlő cégek számára is, akiknek így az üzemeltetés kapcsán kevesebb terhet kell viselniük.

Fontos továbbá az is, hogy a kialakított rendszer mind a munkavállalók, mind a munkaadók, mind pedig az irodaház fenntartója számára megfelelő legyen, ami azonban az ellentétes érdekek miatt nem is mindig olyan egyszerű.

Milyen funkciókat láthat el az iNELS-rendszer egy irodaházban?

Az iNELS épületautomatizálási rendszer gyakorlatilag ugyanazokat a funkciókat képes ellátni egy irodaházban, mint egy okosotthonban. Támaszkodhatunk rá a világítás, a klímaberendezések, vagy a fűtés irányításában, de az árnyékolástechnikát, a kamerákat és a beléptető-rendszert is vezérelheti.

A kényelmet, a biztonságot és az energiatakarékosságot az épület rendszereinek programozott, összehangolt, vagy az egyedi igényekhez igazított működtetésével érhetjük el.

És ha már szóba került az energiatakarékosság, mint az épületautomatizálás egyik fő célja, akkor érdemes néhány konkrét példát is megemlíteni, hogy mire képes az intelligens irodaház. Megoldható például, hogy ha kinyitunk egy ablakot, akkor a légkondicionálás automatikusan lekapcsol, így nem pazarolunk energiát, vagy a redőnyök ereszkednek le, ha a nap éppen az adott épületrészre süt.

Az iNELS-rendszer ezen kívül a biztonság területén is nagy szolgálatot tehet, többek között a beléptetési rendszerrel és a jogosultságok kezelésével kapcsolatban, vagy a kamerák vezérlésével.

Milyen előnyökkel jár az épületautomatizálás egy irodaházban?

Az épületautomatizálási rendszerek előnyei között az energia megtakarítás előkelő helyen szerepel. Ha ugyanis a fűtést és a hűtést, valamint a vízmelegítést megfelelő módon szabályozzuk, akkor nagymértékben csökkenthetőek az irodaház fenntartási, üzemeltetési költségei.

Ez nem csak azért fontos, mert így kevesebbet kell fizetni a közüzemi számlákért, hanem a környezet védelme miatt is, ami különösen az olyan cégek számára lehet vonzó, akik egyébként is „zöldek”.

Az intelligens irodaépület másik pillére a biztonság, hiszen az egyes cégek számos drága informatikai eszközt tartanak az irodáikban, a bizalmas, üzleti titkot képező anyagokról nem is beszélve. Ezért senki nem szeretné, ha illetéktelenek kedvükre ki-be járkálnának az adott vállalkozásnál.

A beléptető-rendszerrel nem csak azt lehet szabályozni, hogy ki mehet be az adott cég irodáiba - legyen az alkalmazott vagy látogató - de akár a munkatársak esetén is meghatározható, hogy kinek mely helyiségekbe történő belépéshez van jogosultsága, azaz szabad bejárása.

Bizonyos funkciókat automatizálhatunk is egy irodaépületben: mozgásérzékelőkkel vagy időzítőkkel vezérelhető a világítás és a klíma, de, többek között a fényerő is szabályozható a fényviszonyok alapján. Ezek a lépések szintén energiát spórolnak, hiszen pl. nem kell a fűtést egész éjjel a nappali üzemmódban működtetni. Erre elég csak a munkaidő kezdete előtt visszaállítani, amihez csupán a megfelelő beállításokat kell elvégezni.

Az épületautomatizálási rendszerek talán legnagyobb pozitívuma a sokoldalúság. Az iNELS számára nincs akadály: legyen az egy kisebb épület, vagy egy nagy irodaház, a rendszer mindenhová telepíthető. Sőt, az sem gond, ha maga az irodaépület nem intelligens, hiszen a vezeték nélküli megoldással lehetőség van rá, hogy az egyes irodákat a vállalkozások tulajdonosai utólag tegyék okossá.

Láthatjuk tehát, hogy az iNELS épületautomatizálási rendszer teljes mértékben megfelel annak a három fő kritériumnak, melyeket egy okos irodaházzal szemben az épület üzemeltetője, felhasználói támaszthatnak. Telepítésével az ingatlanban tartózkodók biztonság – és komfortérzete növekszik, emellett optimalizálható az energiafelhasználás is, ami - a relatíve nagy alapterületek esetében - kézzel fogható megtakarítást eredményez. Így persze az épület üzemeltetése is sokkal kevesebb fejfájással jár.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr7711997534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása