Búcsú a pazarlástól: energiagazdálkodási tippek, amikkel még hatékonyabbá teheted az okosotthonod
2017. május 19. írta: smarthome

Búcsú a pazarlástól: energiagazdálkodási tippek, amikkel még hatékonyabbá teheted az okosotthonod

Akik egy kicsit is jártasak a témában, azok számára ismerős az a három tulajdonság, amikkel az okosotthonokat jellemezhetjük. Ezek a kényelem, a praktikusság, illetve az energiatakarékosság.

 

48606961_l.jpg

 

 

De hogyan érhető el a legnagyobb spórolás és hatékonyság annak érdekében, hogy az intelligens lakások beváltsák a hozzájuk fűzött reményeket? Ehhez adunk most néhány tippet, amiket érdemes szem előtt tartani már a tervezés folyamán.

1. Programozd úgy a fűtést, hogy ne működjön fölöslegesen!

Télen a legnagyobb kiadást minden kétséget kizáróan a fűtés jelenti. A legtöbben ugyanis folyamatosan működtetik, hogy ne hűljön ki a lakás, és hogy a családtagoknak ne egy jégverembe kelljen hazatérniük a nap végén. Márpedig ez rengeteg elpazarolt energia, ami jelentősen megnöveli a havi költségeket.

De még ha valaki tudja is, hogy le kellene csavarnia a radiátorokat, akkor is könnyű megfeledkezni róla, különösen reggel, amikor az embernek száz dolgon jár az agya egyszerre.

Az okosotthonok nagy előnye, hogy észben sem kell tartani az ilyen gyakorlatias dolgokat, hiszen egy egyszerű programozással megoldható a probléma. A fűtés ennek következtében kikapcsol – vagy alacsonyabb fokozatra vált –, ha a lakás tulajdonosa elmegy otthonról, és máris búcsút inthetünk a pazarlásnak.

És még egy előny, amire érdemes kitérni: ha tudjuk, hogy mikor ér haza az első családtag, a rendszert utasíthatjuk, hogy egy órával előtte indítsa be a fűtést, így mindig garantált a kellemes hőmérséklet.

2. Állíts be „ébresztési jelenetet”!

Szintén a fűtéshez kapcsolódik a reggeli „ébresztési jelenet” beállítása, ami két pozitívumot is magában hordoz. Az egyik a takarékosság, hiszen éjjel teljesen fölösleges maximumon működniük a radiátoroknak, a másik, hogy reggel olyan hőmérsékletre ébredhetsz, ami a számodra legideálisabb.

Mivel éjszaka a fűtés alacsonyabb fokozaton megy, magától értetődő a spórolás, ugyanakkor reggel nem kell azon gondolkodnod, hogy kidugd-e a lábad a meleg takaró alól.

3. Így spórolhatsz a világítással

Egy lakás világításán szintén sokat lehet spórolni egy kis odafigyeléssel, de egy okos lakás mindezt „magától” tudja. Például azt, hogy lekapcsolódnak a lámpák, ha senki nem tartózkodik az adott helyiségben, amihez mozgásérzékelőkre lesz szükség.

Az intelligens világítás ezenkívül a kinti fényviszonyokat is képes figyelembe venni, és a benti fényerősséget ennek megfelelően állítja be, már amennyiben ehhez a ház rendelkezik a szükséges érzékelőkkel.

Ha pedig az éjszakai világítást úgy állítod be, hogy ne 100%-on világítsanak a lámpák, hanem csak 30-on, akkor szintén sokat tettél a környezet védelmében.

4. Az okos öntözőrendszer nem locsol hiába

Az intelligens kerti öntözőrendszerek sok családi házban megtalálhatók ma már. Ha beprogramozod a locsolót, akkor minden nap pontban ugyanakkor kapcsol be, és végzi el a munkát. De mi van akkor, ha esik az eső, és nincs is szükség öntözésre, mert az csak vízpazarlás lenne?

Egy okosotthonban az öntözőrendszer a megfelelő programozás után figyelembe veszi az időjárási viszonyokat, és nem lép működésbe, ha odakint zuhog, vagyis alacsonyabb lesz majd a vízszámlád.

5. Figyeld a lakásod energiafogyasztását!

Ha nem akarsz meglepetéseket, akkor folyamatosan nyomon követheted, hogy mennyi energiát fogyaszt a lakásod, és a mérések alapján változtatásokat is eszközölhetsz azokon a szokásaidon, amik túl sok energiafelhasználással járnak.

6. Működtesd okosan a klímát!

Ami télen a fűtés, az nyáron a légkondicionálás. Szerencsére ahhoz, hogy a megfelelő, kellemes hőmérséklet várjon, amikor hazaérsz, nem kell egész nap bekapcsolva hagynod a klímát. Elég, ha beállítod, mikor lépjen működésbe, vagy akár távolról is elindíthatod a rendszert, amivel sokat takaríthatsz meg, hiszen csak akkor hűtesz, amikor az szükséges.

A fenti tippek alkalmazásával rengeteg energiát takaríthatsz meg, ami jót tesz a pénztárcádnak, és sokkal hatékonyabban használhatod fel az amúgy véges erőforrásokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr8812526207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása