Viszlát lakáskulcs, azaz okosotthonhoz okoszárat
2016. július 11. írta: smarthome

Viszlát lakáskulcs, azaz okosotthonhoz okoszárat

Az okosotthonok biztonságával kapcsolatban eddig leginkább a riasztórendszerek és a távolról történő felügyelet kaptak nagy hangsúlyt. Pedig ma már számtalan, a régi, hagyományos lakáskulcsot helyettesítő okos megoldás áll a rendelkezésre, amiket az intelligens otthonok esetén használhatunk. 

Ezek a rendszerek ráadásul sokkal biztonságosabbak is, mint egy hagyományos zár, ezért egy nem intelligens otthon estén is érdemes lehet felszerelni őket.

36146160_m.jpg

Csak okostelefon kell hozzá

Ha nem a hagyományos zárat választjuk, hanem az okoszárak valamelyikét, akkor a lakáskulcs funkcióját az okostelefonnal, vagy valamilyen más, viselhető eszközzel helyettesíthetjük. Ez lehet egy okosóra, sőt, akár az ujjunkon hordható gyűrűvel is kinyithatjuk a bejáratot.

A rendszer ugyanis érzékeli, ha az okostelefonnal a zárunk közelébe érünk, és automatikusan kinyitja nekünk az ajtót. Néhány rendszer estében arra sincs szükség, hogy elővegyük a telefont, mert Bluetooth technológia segítségével nyílik ki az ajtó.

Kevesebbe kerül, mint gondolná

Az első dolog, ami most sokaknak az eszébe jut, az minden bizonnyal az okoszárak ára. Pedig izgalomra semmi ok, ugyanis ezek a rendszerek is megfizethetőek – átlagban 40-60.000 forint között mozog az áruk.

Ha például egy hagyományos biztonsági zárbetétet veszünk, amihez öt kulcs jár, és amihez csak biztonsági kódkártyával lehet kulcsot másoltatni, már az is több tízezer forintba kerül, ennyi pénzért pedig okoszárat is vásárolhatunk magunknak. Vagyis extra kiadásra nem lesz szükség, okostelefonja pedig már szinte mindenkinek van manapság.

Friday Smart Lock, minden funkció egyben

A Friday Smart Lock névre keresztelt zárra a fejlesztők a közösségi finanszírozás keretein belül gyűjtötték össze a pénzt, ami azt mutatja, hogy sokan láttak nagy fantáziát az eszközben.

Nem véletlenül, hiszen ez a zárrendszer sok hasznos funkciót foglal magában: nem csak az ajtót nyithatjuk ki vele, de beállíthatjuk, hogy ki és mikor juthasson be a lakásunkba. Az eszköz az otthoni Wi-Fi hálózatra csatlakozik, de Bluetooth kapcsolat használatával is működtethető, és egy, a telefonra letölthető applikáció szükséges hozzá.

Ezen az alkalmazáson keresztül adhatunk engedélyt, hogy a takarító, vagy egy régi, a városba látogató barátunk bejusson az otthonunkba, de ami még ennél is jobb, hogy ezt bárhonnan megtehetjük. Ugyanúgy, mint ahogy az okosotthon egyéb funkcióit vezérelhetjük távolról.

A zár ezen kívül azt is érzékeli, ha egy illetéktelen személy babrál vele, amiről azonnal értesítést kapunk az okostelefonunkra, vagyis tényleg biztonságban érezhetjük magunkat egy ilyen zárral.

Okostelefon nélkül is lehet okoszárunk

Bár ma már nehéz elképzelni, hogy valakinek ne legyen okostelefonja, de előfordulhat ez az eset is. Vagy az is lehet, hogy pusztán nem akarjuk állandóan előkapkodni a mobilunkat az ajtóban.

Az ilyen esetekben nyújt remek megoldást az Unikey, ami a Bluetooth technológiára épít, így ha hazaérünk, akkor az is elég, ha megállunk az ajtó előtt, és az máris tárul. Ezen kívül speciális biléták is járnak hozzá, amikkel ugyancsak ki lehet nyitni az ajtót.

A Lockitron zárak esetén a bejárat SMS küldésével is nyitható, és az eszköz szenzorai azt is jelzik a számunkra, ha a távollétünkben kopognak az ajtónkon.

Az egyik legnépszerűbb okoszár: az August

Az intelligens zárak közül az August az egyik legnépszerűbb. Ha ilyen típusú okoszárunk van, akkor a távollétünkben bárkit beengedhetünk magunkhoz – megadhatunk például olyan időintervallumot, amíg valaki nálunk tartózkodhat anélkül, hogy bezáródna az ajtó.

A Goji szintén a populáris intelligens zárak közé tartozik, de a Samsung is beszállt ebbe az üzletbe, és a fentieken kívül is rengeteg ilyen eszközt találhat még az, aki egy okoszárral szeretné biztonságosabbá tenni a házát.

Akár ujjlenyomattal is bejuthatunk a lakásba

A megannyi okoszár között olyat is találhatunk, ahol az ujjlenyomatunk is elég ahhoz, hogy beengedjük magunkat az otthonunkba. Léteznek olyanok, amik kódot kérnek, de a vezérlés megoldható viselhető eszközzel, vagy akár egy gyűrűnek tűnő tárggyal is.

Okoszárakból tehát nagy a választék, így biztosan nem okoz majd gondot megtalálni azt a típust, ami a számunkra a leginkább megfelelő, és ami iránt a legnagyobb a bizalmunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr808880430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása