Az Operában nem csak bál van, hanem okos világítás is
2017. május 29. írta: smarthome

Az Operában nem csak bál van, hanem okos világítás is

Bármilyen épületről is legyen szó, az okos megoldásokról sehol sem kell lemondani. Talán az egyik legjobb példa erre Budapest egyik legpatinásabb épülete, a magyar Champs-Elysées ragyogó ékköve, az Operaház, ahol két helyen is találkozhatnak a látogatók az intelligens világítással.

 

66813291_l.jpg

 

Mind a Feszty Bár, mind pedig az Opera Café világítását az iNELS rendszere vezérli, ami kellemes környezet biztosít az operakedvelők számára az előadások előtt, illetve a szünetekben is.

Hogy miként, arra hamarosan rátérünk, ám előbb időzzünk el egy kicsit annál a kérdésnél, ami sokakat foglalkoztat: hogyan tehető okossá egy adott funkció anélkül, hogy teljesen fel kellene forgatni a lakást?

Jó tudni: az épületautomatizálás nem feltétlenül jár felfordulással

Az okosotthon kialakításáról az a kép él az emberekben, hogy ahhoz a pincétől a padlásig fel kell túrni az épületet, és hetekig élhetetlen lesz a szóban forgó ingatlan. Talán így fordulhat elő, hogy sokan bele sem vágnak a munkálatokba, különösen akkor, ha nemrég esett át az épület egy „nagygenerálon”.

Pedig az intelligens funkciók kialakítása sokkal egyszerűbben megvalósítható, mint azt a legtöbben gondolnák, hiszen létezik erre egy remek megoldás. Ez nem más, mint az iNELS RF Control System, azaz az iNELS rendszer rádiófrekvenciás változata. Az iNELS RF Control rendszer eszközei nem (BUS) vezetékekkel, hanem RF jellel, 868,5 MHz-es frekvencián kommunikálnak egymással.

Legnagyobb előnye, hogy telepítése pofonegyszerű, hiszen nem kell a falakban extra kábelt húzni, újravezetékezni - egyáltalán szinte semmilyen komolyabb szerkezeti átalakítással nem jár. Emellett nagyjából egy délután alatt beépíthető.

Ezt a megoldást alkalmazták az Operaház két említett kávézójánál is, ahol az épület műemlék jellege, valamint a korábban elvégzett felújítások miatt egyszerűen szóba sem jöhetett a BUS-os kialakítás, csakis az iNELS RF Control rendszer.

A patinás Opera Café, ahol az ételekhez a fények adják a körítést

Az épület földszintjén található Opera Café egész nap tárt kapukkal várja a vendégeket, akár csak egy feketét szeretnének meginni, akár ebédelni vagy vacsorázni akarnak.

Egy kellemes étkezéshez a hangulatvilágítás is elengedhetetlen, ami a kávézó esetében hagyott némi kívánnivalót maga után. 1884-ben, a tervezéskor ugyanis a boltíves mennyezet csúcspontjaiba került egy-egy lámpatest, ami a mai, modern elvárásoknak már egyáltalán nem felelt meg. Nem csak a funkciójukban, de a dizájnjukat tekintve sem.

További igényként merült fel az asztalok megvilágítása is: ehhez szabályozható spotlámpákat álmodtak meg a tervezők, de a festett mennyezet derítése is fontos szempont volt a világítással kapcsolatban. És most lássuk a részleteket!

A már említett világítótesteket a kávézó személyzete egy RF Touch érintőképernyő segítségével vezérelheti. A mennyezetre olyan speciális lámpatestek kerültek, amiket külön ide terveztek – összesen 8 darab ilyen csillár készült. A lámpák vezérlése, a fényerőszabályozás iNELS RF Control aktorokkal történik: a spotlámpákhoz RFDA-11B alap dimmer, a mennyezeti LED-ekhez pedig RFDAC-11B analóg aktor tartozik.

A kávézóban ezen kívül az összes fényforrást az iNELS Control rendszer vezéreli: a kinti cégért, a kiszolgáló pult fényeit és így tovább.

A Feszty Bárban mindig jólesik egy pohár pezsgő

Az emeleten található Feszty Bár az előadás előtt egy órával nyitja meg a kapuit, és szendvicsekkel, süteményekkel és italokkal várja az Operaház látogatóit.

A megfelelő hangulatvilágítás irányításáról itt szintén az iNELS RF Control rendszer gondoskodik; a személyzet az RF Pilot vezeték nélküli távirányítóval vezéreli a lámpákat. Látványos elem a bárpult fölött elhelyezett 40 darab spotlámpa, aminek a dimmeléséért – a fényerő szabályozásáért – a RFDEL-71M univerzális dimmer egység a felelős.

Természetesen a Feszty Bárban is találhatóak még további fényforrások, mint azok a speciális LED-ek, amik az oldalfalon található festményeket világítják meg, vagy épp az üvegpolcok világítása, illetve a belső munkafény, ahol a kapcsolási feladatokat az RFSA-66M kapcsoló aktor látja el.

Akit érdekelnek az intelligens otthonnal kapcsolatos megoldások, és az Operaház két kávézójának valamelyikében jár, annak érdemes egy kicsit „szakmai” szemmel nézni a fényeket, mert talán pont itt kap kedvet az okos világításhoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr1212543297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása