Íme 3 eszköz, amivel a kert is okosabb lesz
2018. május 11. írta: smarthome

Íme 3 eszköz, amivel a kert is okosabb lesz

 Az okoseszközök nemcsak a házon belül, hanem azon kívül is teret hódítanak. A fokozott érdeklődés érthető az új kerti eszközök iránt, hiszen nemcsak a konyhában szeretnénk megkönnyíteni a mindennapi teendőinket – ezzel időt és energiát spórolva. Valószínűleg kevés olyan emberrel találkozunk, aki ne fogadná kitörő örömmel a hírt, hogy egyszerűbbé teheti az időrabló fűnyírást vagy gazolást.

elko_okos_kert_2.jpg

 

A kert, amire büszkén nézünk

Egy gondosan ápolt kertben jó érzéssel fogyasztjuk el a ráérős hétvégi reggelinket és a hétköznapokon is büszkeségtől dagadó mellkassal nézünk végig rajta, mielőtt bezárjuk a kaput és elindulunk dolgozni.

A szépségnek azonban ebben az esetben is ára van, hiszen ez az összkép jelentős idő-, és energiaráfordítást – és persze egy kis szakértelmet – kíván. A tapasztalt hobbikertészek tudják, hogy a gondozás korántsem merül ki a fűnyírásban, az alapvető feladatok közé tartozik a locsolás és a gyomok eltávolítása is.

Jó hír, hogy az okosmegoldások a kertekbe is betörtek, ezzel levéve a vállunkról némi terhet.

 

A fűnyírás csak rossz emlék

A fűnyírással kapcsolatban a kertes házban élők határozott érzéseket táplálnak. Egyesek igazi kikapcsolódásként élik meg a gép tologatását, és élvezik a frissen vágott fű illatát, míg mások hétről hétre egy fintor kíséretben indítják el.

Elsősorban az utóbbi táborba tartozóknak szolgál jó hírként, hogy már elérhetőek az okos fűnyírók, amelyek maguktól róják a köröket a gyepen. Az önjáró gépezetnek nem számít a terület nagysága, ráadásul az aktuális időjárás sem befolyásolja a hatékonyságát.

A tervezése során igyekeztek minden eshetőséget figyelembe venni, ezért úgy alkották meg, hogy a lehető legcsendesebben végezze a dolgát, valamint az eső se jelentsen neki akadályt. Természetesen gondoltak a biztonságra is: rengeteg szenzor garantálja a balesetek elkerülését, a rejtett lopásgátló pedig gondoskodik arról, hogy ne vigyék el.

Más okoseszközökhöz hasonlóan kiadhatjuk neki az utasításokat a telefonunkon vagy a tabletünkön, a GPS adatok alapján pedig folyamatosan ellenőrizhetjük, merre jár. Jogosan merül fel a kérdés, mi történik akkor, ha valamilyen akadályba ütközik. Ilyenkor sincs probléma, mert egyszerűen megfordul és elindul a másik irányba.

 

Elfelejthetjük a gazolás utáni derékfájást

A gyomlálás akkor sem leányálom, ha kesztyűt használunk hozzá. Szerencsére a kellemetlen hajolgatást, illetve görnyedést elfelejthetjük az okos gazolóval, amely elvégzi helyettünk a feladatot.

Hogyan?

A földön cirkáló kis gép egyszerű módon különbözteti meg a gyomot és a növényt. Abból indul ki, hogy a növények magasak, a gyomok pedig alacsonyak. Vagyis, ami áthalad a burkolata alatt, az aktiválja a damillal működő vágórendszerét, ami viszont megérinti az elejét, attól elfordul.

Természetesen ahhoz, hogy a kis segítőnk megfelelően tudja elvégezni a dolgát, nekünk is oda kell figyelnünk néhány apróságra. Először is, hagynunk kell, hogy az elültetett növények elérjenek egy bizonyos magasságot – amíg ez nincs meg, ezeket is gyomnak fogja érzékelni.

Az ültetésnél annyi helyet kell hagynunk, hogy a palánták között elférjen az eszköz, ezen kívül gondoskodnunk kell a talaj egyenletességéről, hogy fennakadás nélkül tudja tenni a dolgát. Egyébként a töltésére sem kell különösebb gondot fordítanunk, mert napelem van a tetején (ha hosszabb ideig nem jut napfényhez, akkor pedig egy USB porton keresztül biztosíthatjuk neki az energiát).

 elko_okos_kert_1.jpg

A profi locsoló

A locsolás a harmadik olyan feladat, amire a kertészek rendszeresen sort kerítenek, mert pontosan tudják, hogy a megfelelő mennyiségű víz a szép kert egyik alapvető összetevője. A hangsúly azon van, mikor és mennyi vizet kapnak a növények. A slag végére helyezhető szórófejek helyett új alternatíva az intelligens öntöző rendszer, amely nemcsak a kényelem, hanem a gazdaságosság szempontjából is jó döntésnek bizonyulhat.

Míg a hagyományos, spriccelő fejeket sokszor elfelejtjük, és túl sokáig áztatjuk a gyepet vagy a növényeket, addig ez az eszköz egy adathalmaz kielemzésével állapítja meg, milyen ápolás lesz a legjobb.

Felhasználóként nekünk ebből annyi fontos, hogy sokat spórol nekünk, mert az analizálgatással akár 90%-kal képes csökkenteni a vízfogyasztást. Ahhoz, hogy hatékonyan tudja végezni a dolgát, be kell táplálnunk, a kert melyik részén milyen növények vannak, mert ez alapján fogja megállapítani, hogyan kell eloszlatnia a vizet.

Az okoscsaládba tartozó eszközök többi tagjához hasonlóan ennél is elég a kezünkbe vennünk a tabletünket, a telefonunkat vagy a laptopunkat, ha ellenőrizni akarjuk, hol jár és mit csinál éppen. A non plus ultra mégis az, hogy a kis robot úgy végzi el az öntözést, hogy nem áztatja el a kerítést, a kocsibeállót és a kerti bútorokat sem.

 

A technológia fejlődése persze nem azt jelenti, hogy a kisujjunkat sem kell mozdítanunk akkor, ha ápolt kertet szeretnénk. Egyszerűen arról van szó, hogy ezek az eszközök megkönnyítik a munkálatokat, így azok is élettel tölthetik meg az udvart, akik eddig nem tudtak volna a mindennapi feladatokra elegendő időt szakítani.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr2713907766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Berta Csacsi 2018.05.12. 19:15:20

Annyira okűsak leszünk, hogy 150 kilósan, fotelben döglünk meg

midnightcoder2 2018.05.13. 11:04:10

@Berta Csacsi: Ha nagyon szeretnél karcsú lenni és ezt a szabadidődben fűnyírással akarod elérni, szerintem sok-sok embert találsz aki boldogan a kezedbe nyomja a fűnyírót.