Jazz Light System: a rendszer, amivel a zene betölti a helyiséget
2017. november 23. írta: smarthome

Jazz Light System: a rendszer, amivel a zene betölti a helyiséget

 Ma már az otthoni zenehallgatás említésekor egy komplett rendszer jut eszünkbe. A hangfalak, az erősítő, a kábelek mellett a hangzás minél magasabb minőségéhez szükség van egy olyan központi egységre, ami megkönnyíti a hangrendszer telepítését és használatát.

 42089873_l.jpg

A zene az életünk része

Zenét hallgatunk, amikor meg akarjuk törni a monotonitást, amikor szeretnénk megnyugodni vagy ki akarjuk zárni a külvilágot. Tökéletes társ, amikor házimunkára kerül a sor, például mosogatás, takarítás, sütés, főzés közben. A kíséretében kevesebb nyűggel jár a reggeli készülődés, az edzés során új erőt nyerünk, hazaérve pedig felemelő érzés a kanapén elnyúlni a kedvenc lejátszási listánkkal.

A zene azon túl, hogy befolyásolja a hangulatunkat, jótékony hatással van az idegekre, nyitottabbá tesz a világra, erősíti a boldogságérzetünket. Akárhogyan is, az élményt fokozhatja vagy éppen csökkentheti a hangzás. Ez a hétköznapi háttérzajon túllépve még nagyobb hangsúlyt kap, ha egy bulit akarunk rendezni.

 

Minden elem minősége számít

A hangrendszerünk különböző darabjainak kiválasztására nagy gondot fordítunk. Ügyelünk a színre, összegyűjtjük róluk a lehető legtöbb információt, elolvassuk a felhasználói véleményeket és ha lehetőség van rá, ki is próbáljuk. Otthon előre megtervezett módon helyezzük el, vagyis ügyelünk arra, hogy ülve is megkapjuk a basszusokat. Hiába a nívós hangfalak, csak egy jól megválasztott erősítővel tudjuk kihozni belőlük azt a maximumot, amibe a bemutatóteremben beleszerettünk.

Amikor mindent beszereztünk, jöhet az összekötés, ami egy olyan lépés, melyen igazán sok múlik. Az olcsó hangfalkábeleknek meglesz a böjtje. Ezek az elektromossági szempontoknak ugyan megfelelnek, de akusztikailag gyenge eredményt adnak. A beállítások már a kicsomagolás pillanatában elkezdődnek, tévedés azt gondolni, hogy a szoftver finomhangolásán múlik minden. Ha a bekötés, kábelezés nem megfelelő, olyan érzésünk lesz, mintha fátyolos, torz hangképet kapnánk vissza.

 

Az otthonunkban jól összeállított rendszerekkel a zenehallgatást akár egy koncerthez, a filmnézést pedig egy mozihoz hasonló élménnyé tehetjük.

Technika és stílus egy helyen

Egy modern otthonban a tökéletes hangzás egy központi egységgel gombnyomásnyi távolságra van. Ezek, akárcsak a kapcsolók, a lakásunk olyan apró kiegészítői, melyek a letisztult megjelenésükkel illeszkednek a szoba dizájnjához.

jazz_light_1.jpg

A Jazz Light System a portfólióba tartózó termékekhez hasonlóan nagy hangsúlyt fektet a kinézetre. Persze, lehetne azt mondani, hogy ez nem fontos szempont. Viszont az otthonunk egy olyan hely, ahova a nap végén jó érzéssel szeretnénk megérkezni, és ahol szeretnénk, ha minden apró részlet az elképzeléseinkhez illeszkedne. A Jazz Light rendszer lelke, a mono, vagy sztereo vezérlő egységek pontosan akkorák, mint bármelyik LOGUS90 kapcsoló. Tehát egy kapcsolónyi felületen, olyan sztereó erősítővel egybeépített FM vevős kiépítést kapunk, mely ugyanolyan dizájnban szépítheti a helyiség falait, mint a villanykapcsoló vagy a konnektor aljzat - azaz a LOGUS90 lakásszerelvény dizájnjában, hiszen az összes kerettípushoz hozzáilleszthető és sorolható.

 

A Jazz Light elnevezésű hangrendszer többféle lehetőséget kínál az igények kielégítésére. Lehet monó, lehet sztereó és mindkét esetben lehet több hangszórós, ahol a hangszóró lehet szerelvény jellegű, de telepíthető hangszóró falsíkra vagy mennyezetre is vagy ezek kombinációjával. Lehetőség van nagyobb teljesítményű erősítő beépítésére is. Az egyvevős kiépítés mellett létrehozható központosított rendszer, valamint az FM adások lejátszása mellett külső audio jelek is csatlakoztathatók. A Jazz Light hangrendszer annyira rugalmas, hogy a fenti jellemzők szinte szabadon kombinálhatók, megfelelő egységek telepítésével és vezetékes összekötésével.

Valljuk be, nem akarunk választani a korszerű technika és a stílus között. Szerencsére az otthonunkat kiegészítő LOGUS90 termékeket addig finomítják, amíg azok mindkét kritériumnak tökéletesen megfelelnek. A tervezők pontosan tudják, hogy az ízlésünket nem csak a falak vagy a bútorok tükrözik vissza.

Ahogyan az embereknél a rosszul megválasztott óra vagy nyaklánc, úgy a lakásunknál a nagyobb egységekkel nem harmonizáló kapcsolók vagy központi vezérlőegységek ronthatják az összképet. A Jazz Light termékek többféle keret és fedőlap dizájnnal érhetőek el, a széles körű variálhatóságnak köszönhetően biztosan megtaláljuk az igényeinknek megfelelőt. A hangszórók tekintetében is nagyfokú rugalmasságot biztosít a Jazz-Light család. Választhatunk például a MEC21, vagyis a LOGUS90 szerelvénycsaládhoz tartozó mechanizmusok dizájnjában gyártott, szerelvénydobozba szerelhető 2”-os hangszórót. Ezzel például mindössze egy hármaskeretnyi méretben tudjuk létrehozni a hangrendszerünket, két hangszóróval. De ugyanígy lehetőségünk van 5”-os, 6,5”-os hangszóró telepítésére is, melyeket fali dobozba/a vakolat alá is telepíthetünk, vagy akár a falra is felszerelhetünk.

Több funkció egyben

A funkciók között megtalálható például az LDC kijelző háttérvilágítása, a funkció ikonok, illetve az óra. Természetesen be tudjuk hangolni a kedvenc rádióállomásunkat, szabályozhatjuk a hangerőt, sőt „sleep” üzemmódot is beállíthatunk akár 90 percig.

jazz_light_banner_1.png

A Jazz Light rendszerrel az okos megoldások nyújtotta kényelem mellett hallgathatjuk az aktuális lejátszási listánkat. Legyen szó a kedvenc rádiónkról vagy a saját zenetárunkról, forrásként csatlakoztathatunk MP3 lejátszót, PC-t, TV-t vagy okostelefont.

 

Rajtunk múlik, milyen vezérlést választunk

A vezérlést mi választhatjuk ki. A rendszer a központi és a helyi egységeknek köszönhetően egyszerű telepítést és rendkívüli rugalmasságot biztosít. Ha külső forrásokat szeretnénk csatlakoztathatni, akkor a centralizált telepítés mellett érdemes letennünk a voksunkat, központi vezérlővel. Ennek igazi előnyét akkor érezzük, amikor a ház lakói különböző zenét hallgatnának, vagy az eseti filmet néznék az egyes helyiségekben. A megoldással egy helyről szabályozhatunk mindent, emellett önállóan is használhatjuk a rendszert.

A fenti funkció nem mindenkinek fontos, számukra a decentralizált (nem központosított) telepítés az ideális alternatíva. Ebben az esetben a vezérlőegységek, valamint a hozzájuk tartozó hangfalak a ház különböző helyiségeiben kerülnek elhelyezésre és egymástól függetlenül működnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr9313401783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.