8 „okos” világítási tipp, ami fényt visz az otthonodba
2017. március 27. írta: smarthome

8 „okos” világítási tipp, ami fényt visz az otthonodba

Az okosotthonra sokan még ma is úgy tekintenek, mintha valamiféle luxus lenne, pedig mindenki számára könnyen elérhető. Ha nem is rögtön egy teljesen automatizált épület, de szép fokozatosan kiépíthető a rendszer az igényeknek megfelelően.

Mondjuk kezdheted a világítással, amihez most adunk néhány hasznos tippet kedvcsinálónak, de nem csak kezdőknek, hanem azoknak is, akiknél már okos a lakás vezérlése.

39309390_l.jpg

  1. Vezéreld a fényeket egyetlen gombbal!

Egy nagyobb helyiségben általában több kapcsoló és fényforrás található. Gondolj például a nappalira, ahol van egy központi csillár, de ezen kívül még számos lámpa, többek között álló- és olvasólámpák is elhelyezésre kerülnek benne, hogy a szoba egy-egy pontja különleges hangulatot kapjon.

Normál körülmények között ezeket egyenként kellene le- és felkapcsolnod, amibe természetesen még senki nem halt bele, de mennyivel egyszerűbb lenne egyetlen gombbal irányítani mindet, ugye? Nos, egy intelligens otthonban elég mindössze egyetlen kapcsolót megnyomnod, és az összes fényforrás kialszik vagy bekapcsol.

  1. Használd az „All Off” gombot, és minden lekapcsol

Az előbbi rendszer tovább is fejleszthető az „All Off”, azaz „minden ki” gombbal pedig a teljes ház világítása lekapcsolható, így nem kell végigjárnod az összes szobát, hogy ellenőrizd, nem maradt-e valahol égve a villany.

  1. Spórolj mozgásérzékelőkkel!

Ha mozgásérzékelők kerülnek a fontosabb helyiségekbe, akkor még azzal sem kell bajlódnod, hogy egy gombot megnyomj, a rendszer ugyanis automatikusan reagál arra, ha egy szoba hosszabb ideig üres, azaz nincs benne semmiféle mozgás.

Képzeld csak el, hányszor fordul elő, hogy a pár percből, amire kiugrottál az adott helyiségből, akár egy óra is lett, márpedig egy ilyen esetben teljesen fölöslegesen égnek a villanyok, és csak az energiát pazarolod.

Ezzel a funkcióval arra is lehetőséged van, hogy amikor az udvaron mozgást érzékel a rendszer, akkor a kinti lámpák működésbe lépjenek, de nem teljes kapacitással – éppen csak annyira, hogy lásd, mi történik a ház körül.

  1. Nincs többé sötét garázs

Sokak számára ijesztő éjszaka, sötétben hazaérni, amikor még a saját árnyékától is fél az ember. Az okosotthonok világításának egyik hasznos funkciója lehet, hogy a garázskapu kinyitásával automatikusan felkapcsol a világítás ebben a helyiségben, illetve a felhajtón, így sokkal biztonságosabb lesz a hazaérkezés naplemente után.

  1. Vigyél fényt a kertbe is!

Egy szép kert éjszaka különösen izgalmassá tehető a megfelelő megvilágítással. Az intelligens házakban arra is lehetőség van, hogy a kinti fények az este közeledtével automatikusan fel – míg napkeltekor pedig automatikusan lekapcsoljanak.

Sőt, a szükséges beállításokkal az is megoldható, hogy naplemente után nagyobb legyen a fényerő, majd este 10 után lecsökkenjen egy alacsonyabb szintre, hogy ezzel is energiát takaríthass meg.

  1. Aludni készülsz? Az okosotthon erre is figyel

Ha eljött a lefekvés ideje, akkor egy előre beállított „jelenet” segítségével a rendszer az ágyad mellett elhelyezett lámpák fényét csökkenti, így még nyugodtan olvashatsz, viszont nem úszik fényárban a hálószoba.

Egy másik beállításnak köszönhetően akkor, ha éjszaka ki kell menned pl. inni a konyhába, pont annyi világosság lesz, amiben még látsz, de ami nem zavarja a család többi tagját. Fényerőszabályzással beállítható, hogy a fényforrások pl. csak 10%-os fényerővel világítsanak, így kvázi egy „fényfolyosót” képezve pl. a fürdőszobáig vagy a mellékhelyiségig. Praktikus, nem igaz?

  1. Az utolsó kapcsolja le a villanyt!

Ha létezne azzal kapcsolatban kutatás, hogy mit felejtünk el a leggyakrabban, akkor a villany lekapcsolása, amikor elmegyünk otthonról, valószínűleg igen előkelő helyen végezne rajta.

Az intelligens lakásokban ez az apró feledékenység is kiküszöbölhető azzal, hogy az összes lámpa lekapcsol, amikor az utolsó ember elhagyja a házat.

  1. Amikor a benti világítás a kinti fényviszonyokhoz igazodik

Sötétedéskor nehéz eldönteni, hogy mikor kapcsoljuk fel a lámpákat. Ha azonban a benti világítás a kinti fényviszonyokat is figyelembe veszi, akkor ez többé nem jelent majd gondot.

Miért? Mert ha a szobában a természetes fény mennyisége egy bizonyos szint alá csökken, akkor a lámpák „rákapcsolnak”, azaz minél sötétebb lesz kint, annál több fény lesz bent, és neked mindehhez fel sem kell állnod a fotelből, vagy a székből a dolgozószobában.

A lehetőségek tárháza szinte végtelen, de a fenti tippek is jól mutatják, hogy mennyi funkció áll a rendelkezésedre, hogy kihasználd az okosotthon nyújtotta előnyöket.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr8112359033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

battore · http://www.battore.com 2017.03.28. 00:12:31

Most komolyan ilyen kommersz szart képes voltál leírni? :D
Se egy link, se egy komolyabb tech infó.
Persze én vagyok a hülye, hogy klikkeltem. Egészségedre.

Sweetshark 2017.03.28. 00:13:54

Arról már nem szól a fáma, hogy egy csomó lámpa nem támogatja az "okos" megoldásokat, vagyis cserélhetek le mindent, beleértve az izzókat is, méregdrága okos izzókra.

És akkor olyan apróságokról még nem beszéltünk, hogy mondjuk nem találom a telefont, amikor le akarom kapcsolni a villanyt.

Kösz, de inkább maradok a villanykapcsolónál.

Terézágyú 2017.03.28. 09:27:27

Ha a házadat egy számítógép irányítja, akkor elég egy okos hekker hozzá, hogy átvegye az irányítást. Az EGÉSZ felett. És akkor még csak be se tudsz menni a saját házadba mondjuk...

fugyp 2017.03.28. 09:47:51

Hahaha! Triggerek, dimmerek, 0...
Amit leirtál idealis lenne, ha egy új ház tervezésekor. De a legtöbb meglevő lakás csak komoly fúrás faragás, vezetékeléssel alkalmas. Legtöbb helyen egy dimmer nem fér be a kapcsoló alá. Jó lenne mindenhol 0 vezetéknek lenni.
Nem beszelve az árakról. Egy villanyszerelő az utólagos akcióért 100 ezret is elkérhet.
Szóval tiszta marketing a cikk. A legtöbb lakás nem alkalmas erre.

fugyp 2017.03.28. 10:29:30

@Terézágyú:
Ez erős túlzás. A központ jelszavának megválltoztatása, akár rendszeresen is megoldás. De ha nagyon akarnak feltörik. De ez alapján nem használnánk telefont, pc-t sem. Mennyi az esélye, hogy a te okosotthonodat törik fel? 0, 00001 %.

fugyp 2017.03.28. 10:31:37

@Sweetshark:
Csak dimmerelhető izzók kellenek.

Szzzz 2017.03.28. 11:12:43

Panelproli ábrándok, persze.
Hogy a telefonodról tudod kapcsolgatni a színes lámpákat, attól még nem lesz okosotthonod... Ez kábé a fütyülőskulcstartó jelenkori okostelefonra letölthető változata, remekül beillik a panelfürdőbe a mosógép helyére beállított álló infraszauna, a porszívóügynöktől vett zepter edénykészlet, és a többi rémesen hasznos dolog közé.
Egy okos otthon ott kezdődik, hogy automatika szabályozza a fűtést és a központi hővisszanyerős szellőztetést és az árnyékolást, a külős belős légállapotok és fényeknek megfelelően, adott esetben egy központi gépről, szofvterből lehet állítani minden paramétert... innen is tudsz vezérelni és monitorozni minden ki és bemenetet, riasztót, kamerákat, sima dugaljakat is akár, és mellesleg minden lom kütyüt igény szerint... és a gép praktikusan távolról is elérehtő, de ez tényleg már csak részletkérdés.