Kíváncsi vagy, milyen egy okosotthonban élni? Költözz be néhány napra, és döntsd el magad!
2016. december 22. írta: smarthome

Kíváncsi vagy, milyen egy okosotthonban élni? Költözz be néhány napra, és döntsd el magad!

Az intelligens otthonokról manapság sokat olvashatsz a legkülönfélébb helyeken: internetes portálokon, vagy építészeti és számítástechnikai újságokban, emellett a különböző videómegosztókon is számos filmet találsz, amik az okosházak előnyeit mutatják be. Csakhogy ettől még nem érzed a bőrödön azokat az előnyöket, illetve mindazt a kényelmet, amit egy ilyen épület nyújthat a számodra.

A jó hír az, hogy ezentúl akár első kézből megtapasztalhatod, milyen is a teljes automatizáció, ugyanis Csehországban három okos apartman is vár téged.

Csehországba utazol? Lakj okos apartmanban!

 

50964365_l.jpg

Nem, ez nem egy szálláshirdetés. Vagy mégis?

De kezdjük az elejéről! Néhány éve az Adam Rujbr Architects iroda munkatársai gondoltak egyet, és úgynevezett „Living Showroom”-ot terveztek Brnóban, amit elsősorban a Bed&Breakfast típusú szállást keresők felé hirdettek meg. Ezek az apartmanok azonban sokban különböznek egy szokványos szobától: egyrészt a berendezésükben, másrészt a felszereltségükben.

Az apartmanok belső dizájnja igen modern, és híres cseh tervezők keze munkáját dicsérik. A 2016. november közepén átadott prágai lakás azért is különleges, mert olyan anyagokat használtak benne, amik kontrasztja izgalmas enteriőrt ad: az üveg felületek és a téglafalak valóban különleges atmoszférát teremtenek.

És ha ez még nem lenne elég, akkor egy kis kiegészítés: az apartmanok az iNELS épületautomatizálási rendszer megoldásait is tartalmazzák, így az okosotthon valamennyi előnyét élvezhetik azok, akik eltöltenek bennük egy éjszakát.

Mit nyújtanak az okos apartmanok a lakók számára?

A prágai és a két brnói apartmant nem véletlenül nevezik „Living Showroom”-nak, vagyis élő, de inkább élhető bemutatóteremnek. Aki ugyanis beköltözik, olyan mai, modern megoldásokkal találkozik, amik akár kedvet is csinálhatnak ahhoz, hogy a saját otthonát is intelligenssé alakítsa.

A lakások teljesen felszereltek, így az ott tartózkodók semmiben sem szenvednek majd hiányt, és jó érzéssel töltheti el őket, hogy miközben kipróbálják az épületautomatizálás nyújtotta nem mindennapi funkciókat, ezek segítségével még energiát is spórolhatnak.

Ha ehhez még hozzávesszük a kényelmet, és a tér hatékony kihasználását, akkor teljesen egyértelmű a kép: akik már eddig is gondolkodtak az otthonuk okosabbá tételén, de hiányzott az utolsó lökés, azoknak mindenképpen érdemes kipróbálni ezeket a high-tech apartmanokat.

Mi történik, ha megérkezel az okos apartmanba?

Az apartmanokat az iNELS Smart Home Solutions épületautomatizálási rendszerei teszik intelligenssé. A számos technológiai megoldás között találod a világítás és a fűtés vezérlését, de a sötétítőket is irányíthatod, és a lakásban található egy Smart-i-Wall is – ez tulajdonképpen egy üvegfelület, ami kivetítőként funkcionál.

Amikor megérkezel a prágai Jakubská utcai okos lakásba, az első teendőd, hogy megnyomd a központi kapcsolót, ami máris elindít egy előre beállított jelenetsort. Felkapcsol a lámpa, beindul a szellőztetés, az üvegfalon pedig egy videó indul el, amiben üdvözölnek téged.

Az apartmanban még a fürdőszoba sem mindennapi: az átlátszó falú helyiség a nappali közepén helyezkedik el, de aggodalomra semmi ok: ha nem akarod, hogy lássanak, elég csak a „privát” gombot megnyomnod, és az üveg máris mattá válik, ami elrejt téged a kíváncsi szemek elől. És ha már ott vagy, a lakás funkcióit a falra szerelt, dizájnos, üveg vezérlőkkel, vagy táblagéppel irányíthatod.

Nem csak te, de a tulajdonos is élvezheti az intelligens apartman előnyeit

Az okos apartmanok nem csak a számodra nyújtanak maximális élményt, és teljes kényelmet, de a lakás tulajdonosa számára is.

Ő például nyithatja és zárhatja távolról az ajtót, így nem kell ott lennie, amikor te megérkezel, vagy amikor elhagyod a lakást. Ha megadod, hogy pontosan mikor költözöl be, akkor kellemes hőmérséklet fogad – nyáron hűvös, télen meleg –, a távozásod után pedig a tulaj, az állapotjelző ikonokon keresztül ránézhet az apartmanra, és ellenőrizheti, nem maradt-e felkapcsolva a villany, vagy más elektromos berendezés.

A csehországi intelligens apartmanok téged is várnak, ha szeretnéd kipróbálni, hogy milyen kényelmi funkciókat nyújt egy okosotthon. Egyetlen egy baj van csak velük, mégpedig az, hogy a „teszt” után ki kell költöznünk, átadva a stafétát más – az intelligens otthon előnyeit megismerni óhajtó – felhasználóknak…

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr7112058371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása