5 lépés, amivel biztonságosabbá tehető egy okosotthon
2016. június 13. írta: smarthome

5 lépés, amivel biztonságosabbá tehető egy okosotthon

Az okosotthonokkal kapcsolatban a legnagyobb aggály a mai napig a biztonság. Sokan azért nem mernek belevágni az épületautomatizálásba, mert attól tartanak, hogy így gyakorlatilag szabad utat biztosítanak a betörőknek.

Azt egyetlen IoT (Internet of Things) eszközt gyártó cég sem tagadja, hogy az intelligens otthonok számára fejlesztett berendezéseknek lehetnek biztonsági kockázatai, de arra is felhívják a felhasználók figyelmét, hogy egy kis odafigyeléssel ők maguk is sokat tehetnek azért, hogy az okosotthon valóban biztonságos legyen.

39577996_m.jpg

1. Gondoskodjunk a biztonságos Wi-Fi-ről!

A routert akár az otthonunk digitális bejáratának is tekinthetjük, és csakúgy, mint ahogy a házunk ajtaját bezárjuk, úgy a routert, vagyis a Wi-Fi hálózatunkat is a lehető legbiztonságosabbá kell tennünk. Azaz minden esetben védjük erős jelszóval a hálózatot, hogy illetéktelenek ne tudjanak rákapcsolódni, és ne férhessenek hozzá az automatizálásban résztvevő eszközökhöz.

Mindenképpen olyan routert válasszunk, ami kiváló biztonsági tulajdonságokkal rendelkezik – ennek az interneten könnyedén utánanézhetünk, hiszen számos helyen olvashatunk teszteket a routerekről is. Arról se feledkezzünk meg továbbá, hogy az alapértelmezett adminisztrátor jelszót megváltoztassuk, és hogy mindig a legfrissebb firmware fusson az eszközön.

2. Akadályozzuk meg az eszközökhöz történő könnyű hozzáférést!

Egy tanulmány szerint ha egy illetéktelen személy próbál hozzáférni az otthonunkban egy eszközhöz, akkor arra két perc nem elegendő idő, ellenben az USB frissítési mechanizmussal rendelkező eszközök meglehetősen sérülékenynek mutatkoztak a támadásokkal szemben.

Kicsit talán egyszerűnek hangzik a következő tanács, de lehetőség szerint az automatizálási rendszer részét képező eszközöket tartsuk olyan helyen, ahol egy idegen nem fér hozzá könnyen, és lehetőség szerint MGMT porttal rendelkező berendezéseket válasszunk.

3. Használjuk a felhőt!

A felhőszolgáltatások az épületautomatizálás részét képező eszközök kezelésében is segítséget nyújtanak a felhasználóknak. Bár ezek a szolgáltatások a legtöbb esetben pénzbe kerülnek, és maguk is felvetnek különféle biztonsági kérdéseket, összességében mégis sokkal jobb biztonsági szolgáltatásokat nyújtanak, mint amit egy átlagos felhasználó képes elérni.

Vagyis a felhővel nagyobb biztonságban lehetünk, de itt is fontos, hogy biztonságos, vagyis minél összetettebb jelszót válasszunk, és kérjünk kétlépcsős azonosítást, ez a módszer ugyanis nagyban megnöveli a fiókunkhoz történő biztonságos hozzáférést.

4. Frissítsünk!

A különféle eszközök szoftvereinek frissítését nem lehet eleget hangsúlyozni. Mivel az okosotthonok számára egyre többen gyártanak berendezéseket, és ezek között a cégek között igen sok a kezdő vállalkozás, gyakran nem szentelnek kellő figyelmet a biztonságnak. Így gyakran előfordul, hogy kisebb-nagyobb hibákra derül fény, amiket bizony orvosolni kell.

A biztonsági rések befoltozása a szoftverek legújabb, javított verzióinak letöltésével érhető el, ezért ennek mindig szenteljünk nagy figyelmet. Egy-egy frissítés telepítése semeddig sem tart ahhoz képest, hogy ezzel milyen kellemetlenségektől, és esetleg károktól kímélhetjük meg magunkat.

5. Válasszunk ismert márkát!

Ha az otthonunk biztonságáról van szó, akkor nem érdemes kísérletezni azzal, hogy teljesen ismeretlen márkákat vásárolunk meg és szerelünk be. Mert lehet, hogy így spórolunk valamennyit, de hosszabb távon több probléma is adódhat. Egy még nem kiforrott technológia jóval előbb tönkremehet, és az esetleges biztonsági kockázatok esélye is sokkal nagyobb lehet.

Éppen ezért olyan márkát válasszunk, ami már bizonyított, még akkor is, ha drágább, mint a versenytársai. Itt szintén nagy hasznát vehetjük a neten fellelhető teszteknek, amik több paraméter alapján is összehasonlítják az egyes eszközöket.

Ha a fenti lépéseket betartjuk, akkor nagy eséllyel egy olyan automatizálási rendszert tudunk összeállítani, ahol a biztonsági kockázatokat a minimálisra csökkentettük, és így nagyobb biztonságban tudhatjuk az otthonunkat és a családunkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr718806120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.