Lakásfelújítás és intelligens otthon
2016. június 03. írta: smarthome

Lakásfelújítás és intelligens otthon

Egy lakás felújításakor számtalan kérdés merül fel, amik között napjainkban már egyre gyakrabban szerepel, hogy intelligenssé tegyük-e az otthonunkat. Sokan félnek attól, hogy az átalakítás túl drága lesz, vagy rengeteg pluszmunkával jár az eszközök és a vezérlőrendszer beépítése, pedig ez ma már egyáltalán nincs így.

Egyrészt, mert léteznek olyan megoldások, amikhez szinte semmilyen munkálatot nem kell végezni – akár Wi-Fi-n keresztül is megoldható az egyes berendezések irányítása –, másrészt egy felújítás éppen ideális alkalom rá, hogy fúrjunk-faragjunk, és kialakítsuk az okosotthon rendszerünket.

11668422_m.jpg

Mi hiányzik most az otthonából?

Ha már úgyis felújítja a lakását, akkor érdemes átgondolnia, hogy mi hiányzik Önnek a legjobban a lakásából. A kényelem? Az energiatakarékosság? A biztonság? Vagy mindezek együtt?

Ha a válasza az utóbbi, akkor az épületautomatizálás lehet a tökéletes megoldás arra, hogy mindezeket egyben megkapja. Hiszen egy intelligens otthonban akár a karosszék kényelméből is leengedheti a redőnyöket, a munkahelyéről bekapcsolhatja fűtést, és bármikor „hazanézhet” akár a nyaralás alatt is.

Vagyis nincs idegeskedés, hogy minden rendben van-e az otthonában, nem kell állandóan felugrálnia, ha be akarja kapcsolni a klímát, vagy a felkapcsolva felejtett villanyt szeretné lekapcsolni a fürdőszobában. És a számlák miatt is kevésbé kell majd aggódnia, hiszen egy intelligens otthonnal jelentős energiamegtakarítás érhető el.

A lehetőségeket meghatározza a felújítás mértéke

Egy lakás vagy ház automatizálásakor többféle lehetőség közül is választhatunk. Ez azért különösen praktikus, mert bármilyen nagyságú is a lakás felújítása, találhatunk hozzá okosotthon megoldást.

Ha például csak a lakás kifestése van tervben, de nem szeretnénk nagyobb bontási munkálatokba fogni, hogy a vezetékeket elrejtsük a falban, akkor a rádiófrekvenciás (RF) kapcsolódási lehetőség ideális választás lehet. Hiszen ebben az esetben az egyes eszközök rádiófrekvencia segítségével kommunikálnak egymással.

Ha a felújítás nagyobb mértékű, és akár attól sem riadunk vissza, hogy falat bontsunk, vagy már eleve tervbe vettük például a régi elektromos vezetékek cseréjét, akkor az úgynevezett buszos módszert is választhatjuk. Ilyenkor az okosotthon részét képező berendezéseket vezetékek kötik össze egymással, így teremtve meg közöttük a kapcsolatot. 

A két fenti rendszer természetesen igény szerint kombinálható is egymással, vagyis egy sín rendszer kiépítése után bármely ponton csatlakoztatható egy újabb eszköz rádiófrekvencián keresztül, hogy az otthonában semmiről ne kelljen lemondania. Már ami az okosotthonhoz kapcsolódó megoldásokat illeti.

Ha már egyszer felújít, gondolkodjon nagyban!

Ha valaki egyszer rászánja magát a lakás felújítására, akkor érdemes elszakadni a megszokott dolgoktól, és praktikusabb megoldásokban gondolkodni. Hiszen a lakás több annál a helynél, ahol az időnk nagy részét töltjük – az otthon attól otthon, hogy minden rólunk szól. Nem csak a bútorok és a különféle díszek, kiegészítők tükröznek minket, de az is, hogy mennyire tartjuk szem előtt például a környezet védelmét.

Egy okosotthon ugyanis jóval gazdaságosabban működtethető, mint egy kevésbé okos társa. Sokkal több ponton nyílik lehetőség arra, hogy energiát takarítsunk meg, hiszen a fűtést bárhonnan vezérelhetjük, így nem működik hiába, amikor senki nincs otthon, de más területeken is sokat spórolhatunk.

Tervezzen az okosotthonnal!

Ha tehát éppen a lakása felújításán gondolkodik, akkor az intelligens otthonná történő alakítást is fontolja meg. És az se tartsa vissza, hogy ezek a megoldások túlságosan költségesek, ez ugyanis ma már a legkevésbé sem fedi a valóságot.

Egy okosotthon már egy kisebb beruházással is elindítható – igaz, ekkor még nem élvezhető valamennyi funkció, de az alapok megvalósíthatóak, amit azután igény szerint tovább lehet bővíteni.

A tervezés során a felmerülő igények és a rendelkezésre álló források alapján pontosan megtervezhető minden részlet, úgyhogy tervezzen Ön is az okosotthonnal, és élvezze mindazon előnyöket, amiket csak egy intelligens lakás nyújthat a benne élőknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr128776204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.