Intelligens városok jöhetnek
2016. április 29. írta: smarthome

Intelligens városok jöhetnek

Valószínűleg az Internet of Things (IoT) – a dolgok internete – lesz az egyik leggyakrabban ismételt fogalom a közeljövőben. 

Az intelligens otthonok kapcsán már rengeteget hallottunk a különféle okoskészülékekről, amik hálózatba kötve képesek egymással kommunikálni, és bizonyos előre beprogramozott feladatokat akár a beavatkozásunk nélkül is ellátni, hamarosan pedig talán a városaink is intelligensek lehetnek.

42356361_m.jpg

Az automatizálásé a jövő

Szakemberek egyöntetűen állítják, hogy a jövő az automatizálásé – az egymással hálózatba kötött eszközöké, amik függetlenül kommunikálnak egymással, ellenőrzik, optimalizálják magukat.

Sokak szerint az automatizálás jelentheti az újabb ipari forradalmat – 2020-ra közel 50 milliárd objektum és eszköz lesz az internetre kötve, és hatalmas robbanás várható ezen a területen. Ehhez az a tény is hozzájárul, hogy a szenzorok, valamint az energiatakarékos mini processzorok ára jelentősen csökkent az utóbbi években a mobil szegmens fejlődésének köszönhetően.

Az automatizálás gyors fejlődésének másik mozgatórugója a felhő alapú technológia, ami lehetővé teszi, hogy központilag irányíthatóak legyenek a különféle rendszerek.

Az információ fontos a tervezéshez

Ma már alapvető szükségletünk az információ. Szeretünk mindent előre tudni, hiszen csak így lehet felelősségteljesen tervezni, vannak azonban helyzetek, amikor csak a szerencsében bízhatunk. Ilyen az a szituáció, amikor parkolóhelyet kell keresnünk, de fogalmunk sincs, hogy van-e szabad hely, és ha igen, akkor hol. Lehet, hogy csak két utcával kellene arrébb mennünk, már ha tudnánk, hogy ott leállíthatjuk az autót.

Egyre több olyan törekvés van a világban, hogy amit kicsiben megvalósítunk az otthonunkban, azt magasabb szintre emelve, akár egy egész városra kiterjesztve alkalmazzuk. A klasszikus példával élve, ha egy hűtőszekrény képes szólni, hogy elfogyott a tej, akkor miért ne szólhatna egy kuka, hogy megtelt, és ideje kiüríteni?

Svájc az első

Svájc legnagyobb telekommunikációs cége, a Swisscom, 2016 végére egy olyan országos Internet of Things rendszer kiépítését tervezi, ahol intelligens városok, energiatakarékos épületek és gépek lesznek összekötve egymással, és digitális alkalmazások irányítanak majd mindent.

A Low Power Network (LPN) hálózatán keresztül a rendszerbe bekapcsolt „dolgok” képesek lesznek egymással kommunikálni, aminek a gyorsaság mellett még egy nagy előnye lesz, mégpedig a költséghatékonyság. Bármikor megtudhatjuk például, hogy egy adott tárgy hol van éppen, hogy milyen a hőmérséklete, és hasonlók.

Könnyebb lehet a parkolás

Egy intelligens városban sokkal könnyebb lesz majd parkolóhelyet találni. A parkolók ugyanis jelentést adnak arról, hogy hány szabad helyük van, ezt az adatot pedig továbbítják egy közlekedésirányítási rendszernek, ami így hozzájárul a közlekedés jobb szervezéséhez, ugyanis az autósoknak nem kell fölöslegesen cirkálniuk egy parkolóhelyért.

A rendszer megmondja, hová érdemes menni, ha parkolni akarunk, így felgyorsul a közeledés, tisztább lesz a levegő, hiszen nem pöfögünk el fölöslegesen benzint, és kevesebb stresszel is jár majd a parkolás.

A szemétszállítás is optimalizált lesz

A parkolás nem az egyetlen terület, ahol az Internet of Things nyújtotta előnyök hasznosíthatóak. Az intelligens konténerek valós időben jelzik majd, ha megteltek, így csak akkor kell kiüríteni őket, amikor ez már tényleg szükséges. És ha kevesebbszer megy a kukásautó, akkor az kevesebb költséggel is jár, és a károsanyag-kibocsátást is jelentősen csökkenthető.

Ráadásul az sem fordulna így elő, hogy a szemetes már megtelt, de az esedékes ürítése még odébb van, ez ugyanis nagy mértékben ronthatja a városképet, és higiéniai szempontból sem túl előnyös.

A sornak itt még nincs vége, hiszen számos egyéb területen is szóba jöhet az IoT, mint megoldás. Hogy hol? Mondjuk ott, hogy a postaládánk jelezheti, hogy dobtak bele valamit.

A svájci Low Power Network az egész ország területére kiterjed majd, és a maga nemében az első ilyen rendszer lesz, a Swisscom pedig az első olyan szolgáltató, ami ekkora fába vágja a fejszéjét.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr188672606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása