Az intelligens otthon egyszerűbb, mint gondolná
2016. március 18. írta: smarthome

Az intelligens otthon egyszerűbb, mint gondolná

Sokakat az tart vissza az okosotthon kialakításától, mert meg vannak győződve róla, hogy egy intelligens ház túlságosan bonyolult – túl összetett maga a rendszer, ami működteti, és a kezelése sem egyszerű.

Pedig ez ma már egyáltalán nincs így. Igaz, hogy a különféle technikai kifejezések a legtöbbünk számára első hallásra idegenül csengenek, de a végeredmény egyáltalán nem ördöngösség. Abban a világban pedig különösen nem, ahol az okostelefonok és a táblagépek már a mindennapi életünk részei.

A régi reflexek még sokakban működnek

Vajon miért alakult ki az intelligens otthonokról az a kép, hogy bonyolult a használatuk? Ki tudja, de a felmérések azt mutatják, hogy az emberek többsége szerint túl sok készüléket és berendezést kell összekötni, mindehhez pedig rengeteg kábelre van szükség, amik úgy hálózzák be a lakást, mint egy fa gyökere a talajt.

Ez azonban csak részben igaz. Az intelligens otthonoknál alkalmazott technológia ugyanis majdnem olyan átalakuláson ment keresztül, mint hosszú évekkel ezelőtt a mobiltelefonok: a behemót táskamobiloktól mára eljutottunk az egészen vékony és könnyű okostelefonokig.

42356423_m.jpg

Folyamatos innováció, új megoldások

Mivel a gyártók az intelligens otthonokban nagy potenciált látnak, ezért ezen a területen is folyamatos az innováció: a különféle cégek – legyenek azok informatikai vagy elektronikai vállalatok – újabbnál újabb megoldásokkal állnak elő.

Ezeknek az újításoknak a legfőbb célja, hogy megkönnyítsék a felhasználók életét, hiszen egy okosotthon előnyeit csak akkor élvezhetjük, ha azt egyszerű vezérelni, és nem nehezíti meg fölöslegesen a mindennapjainkat.

Vezérlőrendszer? Szinte észre sem veszi

Az intelligens otthonok központi eleme a vezérlőrendszer. Ebben fut össze minden, vagyis tulajdonképpen a lakás „agyának” is nevezhetjük. Nem foglal el nagyobb helyet, mint egy kapcsolószekrény, mégis minden szükséges technológia elfér benne.

Egy vezérlőrendszer – mint amilyen például az iNELS – a lakásban megtalálható valamennyi funkciót egyetlen központban fogja össze. A vezérlőegységre kapcsolt különféle rendszerek ezután már könnyen összehangolhatóak, és irányíthatóak akár egy fali panelről, akár egy okostelefonra letölthető applikációról.

A legjobb talán mégis az, hogy miután a vezérlőrendszert beszerelték Önhöz, illetve ezzel együtt az egyéb szükséges átalakításokat is elvégezték a lakásban, a rendszer  magától teszi dolgát, miközben ugyanolyan észrevétlen marad, mint, mondjuk, a villanyóra.

Akinek van okostelefonja, annak nem okoz gondot egy intelligens otthon vezérlése

Ma a legtöbb ember rendelkezik okostelefonnal vagy táblagéppel, amiket ráadásul nagy biztonsággal kezelnek. Valószínűleg Ön is tölt le különféle alkalmazásokat a mobiljára, legyen az egy fitnesz applikáció, vagy éppen e-könyv olvasó, és nap mint nap használja is azokat.

Nos, egy intelligens otthon irányításához sem kell nagyobb tudás, hiszen egy olyan applikációval, mint az Androidra vagy iOS-re letölthető iHC lakásvezérlő, az okosház irányítása szinte gyerekjáték.

A kezelőfelületen csupán ki kell választani azt a funkciót – például a fűtést vagy a világítást –, amit vezérelni szeretne, és már állíthat is a szoba hőmérsékletén, vagy lekapcsolhatja a lámpákat, ha nincs rájuk szükség.

Legyen nyitott, és ne féljen az újtól!

Az újtól való félelem szintén olyan tényező lehet, ami az útjában állhat annak, hogy valaki belevágjon egy intelligens otthon kialakításába.

Pedig erre semmi ok, hiszen az okosotthonokhoz kapcsolódó megoldásokat nyújtó cégek minden támogatást megadnak a felhasználóknak a rendszer kiépítésétől egészen a szükséges beállítások elvégzéséig. Ezenkívül biztos és folyamatos hátteret garantálnak a mindennapos működtetéshez is, kérdés esetén pedig segítséget nyújtanak.

Szeretne egy olyan otthont, ami egyszerre kényelmes és praktikus? Akkor ne féljen az új megoldásoktól! Vágjon bele bátran a projektbe, és élvezze az intelligens otthon valamennyi előnyét: az egyszerűséget, az interaktivitást, és éljen nap mint nap azzal a jóleső tudattal, hogy mindeközben még a környezetet is védi.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr668492480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.