Otthon, édes okosotthon
2016. február 29. írta: smarthome

Otthon, édes okosotthon

Hazaérkezni mindig megnyugtató érzés – nem hiába mondjuk gyakran elérzékenyülve, hogy otthon, édes otthon. Mert térjünk haza a világ bármely csodálatos pontjáról, nincs is annál kellemesebb, mint amikor belépünk a lakásunkba, abba az ismerős környezetbe, ahol megannyi emlék vesz körül minket.

De vajon lehet ezt tovább fokozni? Lehet az otthonunk még kényelmesebb és még praktikusabb, olyan, ahol minden a mi igényeinknek megfelelően került kialakításra, és ahol spórolhatunk az energiával?

Igen, ha az otthonunk nem csak lakályos, hanem okos is.

24003674_m.jpg

Az otthon, ahogy eddig ismerte

Ha már szó esett az utazásokról, akkor képzelje el, hogy hazaérkezik a barátaival töltött sítúráról. Tele élményekkel, kipihenten, csakhogy a taxiban végig azon izgul, mi várja otthon. Betörtek? Leégett? Árvíz volt vagy földrengés? Hiszen az emberi természet ilyen – néha a legképtelenebb dolgok fordulnak meg a fejünkben.

A bejárat előtt azután megkönnyebbülten sóhajt föl, és hálát ad az égnek, hogy minden rendben: a ház még áll, és semmi jele annak, hogy kirabolták volna. A bőröndöket fáradtan az ajtó elé cipeli, matat a kulcsokkal, majd belép a...

Hideg és sötét lakásba.

Amíg a villanykapcsolót keresi, háromszor nekimegy a nappaliban a kanapénak, de végre világos lett, ami már félsiker. Viszont úgy dönt, hogy a kesztyűt még egy ideig magán hagyja, mert az Alpokban nem volt olyan hideg, mint a lakásában.

Ezek után pedig kezdetét veszi a rutin: fűtés bekapcsolása, redőny leengedése az összes helyiségben. És amikor benyit a hálóba, meglátja, hogy nem kapcsolta le indulás előtt az olvasólámpát, ami így egész héten világított, vagyis áramot fogyasztott.

Bosszantó, nem igaz?

Okosotthon, te édes!

Elismerjük, hogy a fenti történetben van némi túlzás, de szinte biztos, hogy hasonló kellemetlenségeket Ön is átélt már. Ezért most pörgessük vissza az eseményeket, és nézzük meg, hogy milyen is egy intelligens otthonba megérkezni!

Hazafelé a taxiban nyugodtan hátradől, és nem idegeskedik, mert pontosan tudja, hogy otthon minden rendben. A biztonsági kamerák felvételeit ugyanis időről időre ellenőrizte az okostelefonján, és, szerencsére, semmiféle váratlan helyzetről nem kapott értesítést.

Amikor belép a lakásba, barátságos fény fogadja, mert az ajtónyitással egy időben a világítás is felkapcsolt, így nem kell a sötétben botorkálnia. Sőt, nem csak világos van, de kellemes meleg is, a fűtést ugyanis úgy állította be az iNELS rendszeren, hogy az már a megérkezése előtt néhány órával működésbe lépjen.

A redőnyök az este beálltával leereszkedtek, mi több, abban is biztos lehet, hogy egyetlen lámpa sem égett fölöslegesen, amíg távol volt, mert amint elhagyta az otthonát, és megnyomta a „távozás” gombot, a rendszer automatikusan kikapcsolt mindent.

Ha pedig valamiről mégis megfeledkezett, akár a fekete pályáról is vezérelheti a lakását az okostelefonja segítségével, bár ezt az Ön biztonsága érdekében nem ajánljuk!

Képzelje el!

Egy intelligens otthonban szinte csak a képzelet szab határt a lehetőségeknek.

Képzelje el, hogy üzenetet kap arról, amikor a gyermeke hazaér az iskolából, így nem kell azon aggódnia, hogy vajon mi lehet vele.

Képzelje el, hogy amíg Ön nincs otthon, a csemetéje nem tévézhet, de a számára veszélyes háztartási gépeket sem tudja bekapcsolni, vagyis biztonságban lesz.

Képzelje el, hogy az öntözőrendszer korán reggel bekapcsol, és Ön a friss pázsit és az eső illatára ébred!

Képzelje el, hogy a mosógép éppen akkor fejezi be a munkát, amikor belép a lakásba, és Önnek már csak teregetnie kell!

Képzelje el, hogy nem kell a vekker idegesítő csörömpölésére felriadnia, mert az intelligens lakása kíméletesen ébreszti Önt: egy előre megadott időpontban felhúzza a redőnyöket, hogy a napfény elárassza a hálószobát, majd bekapcsolja a kedvenc rádióadóját, hogy kicsit kellemesebb legyen kibújni a puha takaró alól.

És amikor a képzelet valósággá válik

Ön elképzeli, az iNELS rendszere pedig segít megvalósítani mindazt, amiről eddig csak álmodott.

Mert az otthon édes ugyan, de egy intelligens ház vagy lakás ezenfelül kényelmes, praktikus, illetve költséghatékony is, hogy Ön minden pillanatban az igazán fontos dogokra tudjon koncentrálni.

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr488049320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.