Milyen telefonnal irányítható egy okosotthon?
2016. január 21. írta: smarthome

Milyen telefonnal irányítható egy okosotthon?

Az okosotthon koncepciója mára már hazánkban is egyre népszerűbb, és mind többen teszik részben vagy egészben intelligenssé a lakásukat.

Maga a ház attól lesz „okos”, hogy a benne található funkciók – világítás, fűtés, biztonság, illetve a különféle kényelmi funkciók – egymással összehangoltan, valamint a lehető legköltséghatékonyabban működnek. Fontos ismérv továbbá, hogy ezeket a funkciókat a világ bármely pontjáról elérhetjük a megfelelő technológia birtokában.

Mivel irányítható egy okosotthon?

Bár az okosotthon intelligens, de azt nem tudja eldönteni helyettünk, hogy milyen hőmérsékletre vágyunk a lakásban, vagy hogy mikor kapcsoljon be a légkondi, ha éppen nem tartózkodunk otthon.

30109948_m.jpg

Copyright: <a href='http://hu.123rf.com/profile_alexeyboldin'>alexeyboldin / 123RF Stock fotó</a>

Az intelligens ház funkcióit többféle eszközzel is irányíthatjuk, akár a lakáson belülről, de akkor is, ha távol vagyunk a házunktól. A falra szerelt paneleken át a laptopunkig, a táblagéptől a mobiltelefonig számtalan lehetőség közül választhatunk, ha utasítást szeretnénk adni az otthonunkban található különféle berendezéseknek.

A legkézenfekvőbb talán mégis a mobiltelefon használata, hiszen azt szinte mindig magunknál tartjuk, így bármikor „hazaszólhatunk”, és beállíthatjuk a kívánt funkciót.

Milyen mobiltelefonnal vezérelhető az intelligens ház?

Az intelligens otthon vezérléséhez a telefonunknak is okosnak kell lennie, de ez nyilván kézenfekvő. Az viszont már teljesen mindegy, hogy az adott mobil milyen gyártmányú, és az is mellékes, hogy milyen operációs rendszer fut rajta.

Vannak ugyanis, akik az Androidra esküsznek, mint operációs rendszerre, míg mások az iPhone-jukat nem cserélnék le semmi pénzért másra, de azokról se feledkezzünk meg, akiknek Windows fut a telefonján. A lényeg, hogy mindez egyáltalán nem számít, hisz valamennyi operációs rendszerhez készítenek a lakásunk irányításához szükséges programokat.

Mik azok a lakásvezérlő applikációk?

Az intelligens ház irányításához a telefonon kívül még valamilyen lakásvezérlő alkalmazásra is szükségünk lesz.

A lakásvezérlő applikációk olyan programok, amiknek a segítségével az otthonunk valamennyi funkcióját egyetlen felületről irányíthatjuk. Legyen az a termosztát, vagy a lakás helyiségeinek a világítása, a kerti öntözőrendszer – az okosház valamennyi eleme működtethető egy-egy ilyen programmal.

Akár még úgy is, hogy külföldön tartózkodunk, és onnan szeretnénk bekapcsolni a fűtést, hogy mire hazaérünk, már a jó meleg otthon fogadjon minket.

iHC MAIRF lakásvezérlő Androidra

Az ELKO EP által Androidos okostelefonokra kifejlesztett lakásvezérlő alkalmazás, az iHC MAIRF segítségével az okosház vezérlése szinte gyerekjáték.

Az applikáció felhasználóbarát felületéről számtalan funkciót irányíthatunk, így többek között a már példaként említett öntözőrendszert, de a redőnyöket és a garázskaput is. Ami a világítást illeti, lehetőség van a fényerő-szabályozásra, ezen kívül az időzített kapcsolásra is.

És ha már applikációk és okostelefonok: aki igazán érdeklődik az intelligens otthonok iránt, annak kötelező darab az iNELS Home Control nevű alkalmazás, amely valós időben, élethűen mutatja meg, hogy milyen lenne távolról vezérelni egy házat. Esetünkben egy csehországi házon próbálhatjuk ki az alkalmazást.

A demó Androidos verzióját innen, az iOS-eset pedig innen lehet letölteni.

A felsorolás a teljesség igénye nélkül történt, hiszen az iHC MAIRF használatával számos további funkció is vezérelhető egy okosotthonban, ráadásul a program még a DHCP protokollt is támogatja, így a felhasználó akkor is irányíthatja az intelligens házát, ha nincs fix IP címe.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr578298818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.