Hogy alakíthatom át régi házamat intelligens otthonná?
2015. december 07. írta: smarthome

Hogy alakíthatom át régi házamat intelligens otthonná?

Egy intelligens otthon az ember legjobb barátja lehet, ha jól használják. Ráadásul nem kell hozzá újépítésű ház vagy épp futurisztikus építmény sem.

Az intelligens otthon megvalósítható egy régi épület ügyes, ötletes és céltudatos átalakításával. Micsoda lehetőség ez, ha belegondolunk abba, hogy mennyire népszerű manapság az idős parasztházak naprakész elvárásoknak megfelelő felújítása?

Éppen ezért vizsgáljuk meg:

Hogyan alakíthatom át régi házamat intelligens otthonná?

Először is szögezzük le: az átépítés bizonyos aspektusai (milyen alapanyagot használjunk, hogyan tervezzük át a tereket) nem tartozik a mi szakterületünk alá.

Mi most arra koncentrálunk, hogy miképp lehet házunk vagy épp lakásunk irányítása központosított és automatizált.

Az intelligens otthon ugyanis nem azt jelenti, hogy olyan lakásunk lesz, mint amilyet a sci-fikben látunk (nagy üvegfelületek, kocka design és minimalista stílus), hanem egyebek mellett azt, hogy a legfontosabb dolgokat egy kézből, kényelmesen és biztonságosan irányíthatunk.

Hogy lehetőségünk van kézbe venni egy eszközt (mobil, táblagép), és üzenetet küldeni a lámpáknak, a fűtésnek, a mosogatógépnek vagy épp a házimozi-rendszernek. Úgy, ahogy azt elvárjuk a 21. századtól.

Ebben pedig nem akadályozhat meg az sem, ha valóban egy százéves parasztházat újítunk fel. A WiFi oda is befér, és az automatizált fények és fűtés sem ellenség az ilyen otthonokban.

A vezeték nélküli irányítás kényelme

Az egyik legfontosabb tanács egy régi ház intelligens otthonná történő átalakításakor az, hogy fontoljuk meg a vezeték nélküli rendszerek minél több helyen történő használatát.

Az már csak a szakértőkön múlik, hogy egy vastag falakkal rendelkező, nagy alapterületű ház esetében ezt miképp oldják meg, és hogy mennyire ügyelnek a harmóniára (vezetékes és vezeték nélküli kialakítás között).

Egy megfelelő rendszer az ilyen problémákat megfelelően át tudja hidalni, és olyan megoldásokat használ, amelyekkel otthonunk teljes egészében lefedhető.

Ha ez megvan, akkor elgondolkodhatunk azon, hogy a falra vagy épp a falba építjük a különböző egységeket, de ez már szubjektív megközelítés, itt hagyatkozhatunk az általunk kedvelt stílusra.

A régi fűtés átalakítása

Az intelligens ház egyik legfontosabb kelléke az irányítható és optimalizálható fűtés; különösen télen, amikor megfelelő időben szeretnénk megfelelő hőmérsékletet.

Korábbi cikkünkben bemutattuk már, hogy az ilyen rendszerekkel rendkívül sokat spórolhatunk, hiszen a fűtés csak akkor és csak annyit megy, amennyire szükségünk van, és adott esetben ezt távolról is kontrollálhatjuk.

Példa? Ha mégsem érünk haza délután, akkor nem kapcsoljuk be a fűtést, ezt pedig egy hagyományos rendszer nem tudja, azaz ha reggel beállítottuk délután 5-re a fűtést, így is, úgy is bekapcsol.

Sőt, olyan lehetőség is van, hogy GPS-alapokra fektetjük az intelligens otthon fűtését: ha nem akarunk azzal foglalkozni, hogy fejben tartjuk, mikor kell távolról bekapcsolni a fűtést (20 perccel hazaérkezésünk előtt?), akkor automatizálható ez is. A rendszer a GPS-jelek segítségével érzékeli, hogy milyen távol vagyunk, és képes ennek megfelelően gondoskodni a várt melegről.

Egy régebben épített háznál a különböző szobákban kialakulhatnak eltérő viszonyok (egyik helyiségben melegebb, másikban hidegebb van), de ezt a kellemetlenséget hőérzékelők beépítésével orvosolhatjuk.

20381352_m.jpg

Okos fények

Az intelligens otthonok fényeit kialakíthatjuk rendkívül egyszerű, letisztult igényeknek megfelelően, de ha akarjuk, akkor az egész rendszer nagyon széles körűen bővíthető.

Azt, hogy melyik legyen végül, mi, a felhasználók döntjük el. Egy ház szinte bármilyen megoldással felszerelhető, azt annak kora (építési ideje) csak minimális mértékben befolyásolja.

Kicsi, barátságos fényeket akarunk vagy épp látványos, erőt sugárzó világítást? Érdemes megtervezni, melyik illik az adott otthonba, de korlátok közé nem kell szorítanunk magunkat.

A vezérléshez szükséges egységeket egyszerű telepíteni, és ugyanúgy spórolhatunk velük, mint a fűtéssel. A cél ugyanis az, hogy távolról, kényelmesen kapcsolhassuk be és ki a világítást; hogy egyetlen kapcsolófelületről irányítsuk a ház fényeit.

Mielőtt viszont belemennénk a tervezésbe, érdemes megfontolni az egyik legfontosabb tanácsot: célszerű olyan rendszert választanunk, amelyik a lehető legtöbb dolgot összefogja (minimum a fűtést és a fényeket), hiszen ha különböző gyártók termékeit próbáljuk egymással összeegyeztetni, akkor előfordulhat, hogy ezek az elemek nem lesznek egymással kompatibilisek. 

Márpedig az nem mondható intelligens otthonnak, amelyiknél a különböző dolgokat különböző panelekről tudjuk csak irányítani. Egy otthon ugyanis csak akkor intelligens, ha egyetlen kézbe adja az irányítás könnyű és kényelmes lehetőségét. Az ELKO EP által gyártott és forgalmazott iNELS BUS System (vezetékes) és iNELS RF Control (rádiófrekvenciás, vagyis vezeték nélküli) épületautomatizálási/felügyeleti rendszerek viszont pont ilyenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr398145220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Provokat Úr 2015.12.08. 10:55:56

Én azt szeretném megtudni, hogyan tudnám az intelligens otthonomat visszaalakítani "normál" otthonná, anélkül, hogy újra kellene vezetékezni az egész házat. Az intelligens rendszer ugyanis állandóan csak hibákat generál, folyamatosan baj van vele, nincs olyan hét, hogy ne kelljen valamilyen beavatkozás! Több millió forintot elköltöttem már a javításokra, amelyeknek az elején mindig azt az igéretet kaptam "ha még ezt az X összeget (ahol X mindig több mint 250ezer forint) ráköltjük, akkor biztosan működni fog minden". Nos 5-6 ilyen ígéret után azért megcsappan az ember bizalma.

Szóval hogyan lehetne "buta" házzá alakítanom a jelenlegi rendszert? Ahol a kapcsolókban csak 12V van, és a fűtésnek sincsenek önálló termosztátjai, azok is mind a központba vannak bekötve.