Mindenképp ellenőriztessük le a fűtésrendszert idejében, még a szezon előtt
2015. szeptember 18. írta: smarthome

Mindenképp ellenőriztessük le a fűtésrendszert idejében, még a szezon előtt

Bár még tartanak a meleg napok és azok a bizonyos vénasszonyok is rendesen emelgetik a hőmérő higanyszálát, lassan, de biztosan érdemes elkezdeni gondolkodni rajta, hogy ismét jön a fűtésszezon. Sajnos sokan hajlamosak vagyunk legyinteni egyet a hír hallatán és magunkban azt mondani, hogy „na és”, holott elképzelhető, hogy magunknak ártunk a nemtörődömségünkkel, és egy kis odafigyeléssel könnyen csökkenthetnénk az idei fűtésszámlákat.

Mindenképpen érdemes még időben átnézni – még inkább szakemberrel átnézetni – a fűtésrendszert, egyrészt, hogy ne a hirtelen beköszöntő első hideg napokon derüljön ki, ha valami nem működik, másrészt pedig, hogy optimalizáljuk működését. Zárójelben jegyezzük meg, ha nem indulna el a fűtés, és akkor akarunk szakembert hívni, amikor már nyakunkon a „baj”, lehet, hogy már késő lesz, ugyanis nagy valószínűséggel senkit sem fogunk találni, hiszen nem mi leszünk az egyetlenek, akik így jártunk. 

shutterstock_183681188.jpg

Ha gázzal fűtünk, akkor bizonyos fokig kötelességünk is ezt megtenni. A Nemzetgazdasági Minisztérium rendelete szerint ugyanis az ingatlan tulajdonosa köteles 5 évente elvégeztetni a gázkészülékek műszaki-biztonsági felülvizsgálatát. A csatlakozó vezetékek felülvizsgálatát pedig 10 évente kell megejteni. Ha gázról van szó, mindenképpen érdemes szakembert hívni. Hogy könnyebb legyen a helyzetünk, szerencsére van egy hivatalos adatbázis is (http://mkeh.gov.hu/nyilvantartasok), ahol nyugodtan tájékozódhatunk.

A főrendszer karbantartásával, (már csak a megfelelő kitisztításával is) optimalizálni tudjuk a fűtést, vagyis csökkentjük a felhasznált energiát, amivel egyrészt a környezetüket is megszabadítjuk a felesleges terheléstől, másrészt a pénztárcánkat is óvjuk. Ha már átnézetjük a rendszert, akkor érdemes elgondolkodni a korszerűsítésen is. Főleg, ha azt független szakember javasolja. Az ilyen irányú kiadásokat mindig befektetésként kell elgondolni, hiszen a nagyobb egyszeri összegért cserébe egy költséghatékony megoldást kapunk, ami rövidebb-hosszabb távon meg fog térülni.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr107797370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kekeckokec 2015.09.18. 12:48:59

Oszt mégis, kivel?? Fűtésrendszert korszerűsítenék, negyedik hónapja nem találok rá embert - tizensok céggel leveleztem, telefonáltam, ebből írd és mondd kettő (!) érdemesített arra, hogy eljöjjön felmérni, ajánlatot egyik sem adott.
1 milliós munkára nem találok embert, majd akkor erre igen? Nemár....