A bolygónk azt mondaná: köszönöm!
2015. augusztus 26. írta: smarthome

A bolygónk azt mondaná: köszönöm!

A kérdést mindenekelőtt földrajzi perspektívába kívánjuk helyezni, mindezt azért, hogy jelezzük milyen jövő várható nálunk is az épületautomatizálást illetően, vagyis a smart home tekintetében. Ausztráliában vagy Kanadában kissé más a helyzet az okosházakat illetően, mint nálunk Magyarországon.

Ebben nincsen semmi meglepő, hiszen a dolognak egyrészt van egy gazdasági vetülete, másrészt pedig vannak országok, ahol fogékonyabbak az emberek a technológiai újításokra, mint nálunk. Valamiért, mi magyarok mindig is ódzkodtunk attól, ami új. Más kérdés, hogy ha már megismertük, akkor szeretjük is. Hozzávetőleg most itt tartunk.

De térjünk rá a különbségekre, nálunk jelenleg még az is okosnak és meglehetősen innovatívnak számít, ha például egy televíziót tudunk vezérelni a hangunkkal vagy a kézmozdulatainkkal, de talán még az is meglepetést okoz, ha valahol tapsra lehet fel és lekapcsolni a villanyt.

shutterstock_185818562.jpg

 

Ezzel szemben az említett két országban, illetőleg kontinensen gyakorlatilag nem épül olyan új ház, amit ne automatizálnának. Nem bizonyos elemeit, mint „csak” a világítást vagy „csak a fűtést, hanem komplexen az egészet. Hogy miért? Meg fogunk lepődni! Azért mert mindkét hely nagyon környezettudatos, azaz sokkal inkább a hétköznapi gondolkodás része a bolygónk tehermentesítése, mint nálunk. Hozzátesszük ennek is vannak természetesen gazdasági előzményei.

Minekután egy smart home maximálisan képes optimalizálni az energiafogyasztást, így ez természetesen nem csak a rezsi csökkentését jelenti – ami talán nálunk talán fontosabb, mint a most feszegetett téma –, de egyúttal azt is, hogy mentesítjük a környezetüket a felesleges káros anyag kibocsájtástól, ami valószínűleg fontosabb dolog, mint azt legtöbbünk gondolná.

A smart home elképesztő módon képes hozzájárulni, ahhoz, hogy a bolygónkat élhetőbb módon éljük. Ha a világon mindenütt okosházakban laknának és a Föld tudna beszélni, akkor biztosan egy nagy köszönömöt mondana. Ezért reméljük előbb és nem utóbb, de eljön az a pillanat, amikor a bolygónk nagy részén smart home-okban élünk majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr457736272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.