Smart home: A luxus ingyen van
2015. július 28. írta: smarthome

Smart home: A luxus ingyen van

Hajlamosak vagyunk bizonyos dolgokat, vagy inkább meglehetősen sok mindent, a luxus kategóriájába sorolni. Ennek több oka lehet: az egyik, hogy keveseknek van, a másik, hogy vágyunk rá, a harmadik és legfontosabb pedig az, hogy nem ismerjük és tévesen gondolkodunk róla.

Nyolc évvel ezelőtt az okostelefonról sokan úgy vélekedtek, hogy az a luxuskategória, huszonöt évvel ezelőtt pedig a mosogatógépről gondolkodtak így. Ma az okosmobil olyan gyakori, mint a farmernadrág (100 éve az is luxus volt), a mosogatógép pedig ma már minden harmadik háztartásban megtalálható.

Ezek közül ma már egyik terméket sem mondanánk luxusnak, sőt, a telefonok esetében az árak a tizedére apadtak, a mosogatógépeknél pedig a vásárlási ár csökkenése mellett tudatosodott a tény, hogy nem pénzkiadásról van szó, hanem befektetésről, hiszen hosszú távon nem csak visszahozza a vásárlási értékét, de a csökkenő rezsinek köszönhetően forintokat hagy a zsebünkben.

shutterstock_133937003.jpg

 

Pontosan ez a helyzet a smart home, azaz az okosotthon esetében is. Húsz évvel ezelőtt, amikor minden, ami automatikusan működik, olyan ritka volt, mint a fehér holló, akkor valóban kevesek kiváltsága volt, kvázi a luxus kategóriába tartozott a dolog. Természetesen ekkor még az anyagköltség és a kivitelezés is jóval drágább volt, mára azonban ezek a kiadások minimalizálódtak, és a smart home csak azért tűnik luxusnak, mert talán nincs megfelelő kommunikációja.

Viszonylag kevesen találkoztak vele élőben, még kevesebben büszkélkedhetnek vele (egyelőre). Ezért hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ez luxus, holott korántsem az. Eltelt annyi idő, hogy a smart home háttér technológiája annyira hétköznapi legyen, hogy az így kivitelezett lakást vagy házat egy átlagos család is megengedhesse magának.

Ráadásul ott van a mosógatógép példája is: a smart home nem kiadás, hanem befektetés, mert általa nem csak a víz, hanem bármely energia felhasználás tökéletesen optimalizálva lesz. Érdemes érdeklődni a konkrét árak felől és a csökkenő rezsit belekalkulálva kiszámítani, hogy valóban drága-e az okosház. Meg fogunk lepődni, ha pedig hosszú távon gondolkodunk, rájövünk, hogy spórolunk, ezt pedig semmiképpen sem nevezhetjük luxusnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr757661246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.