Csengess okosan!
2015. május 13. írta: smarthome

Csengess okosan!

A kapucsengőknek is megvolt a maga evolúciója: az elektromos áram feltalálása előtt leginkább a kapura szerelt kisebb kolompok és a hangos „Jóóó napot” kiáltások közepette adtuk hírül jöttünket, majd következett a nagy áttörés.

A kapucsengők nem nagyon cifrázzák, az első megoldás, ami még a mai napig is sok helyen létezik, hogy a gombnyomást követően a lakásban megszólal egy hang, ami jelzi, hogy valaki érkezett. Profibb változat, amikor van beszélőke, vagyis a lakásban halljuk a kint ácsorgót és még azt is megkérdezhetjük tőle, hogy mi célból is érkezett hozzánk.

shutterstock_96445676_kicsi.jpg

Harmadik, legifjabb változat, ami már az okos kapucsengők felé vezet bennünket, amikor egy kamerának köszönhetően, nem csak halljuk, de látjuk is, hogy ki ácsorog az ajtónk előtt. Nálunk még ez is kevésbé elterjedt és leginkább csak hollywoodi filmekből ismerjük, ahol még mindig nagyon menő, holott a technológia ugyancsak régi, legalábbis az innováció perspektívájából. 

Ha már innováció, akkor okos otthonhoz okos kapucsengő. Azt talán mondani sem kell, hogy a beépített kijelzőkön tökéletes minőségben láthatjuk azt, hogy ki érkezett hozzánk. Ez is szuper, de az okosság ott kezdődik, hogy a rendszer automatikusan oda kapcsol, ahol vagyunk. A kapucsengő kijelzőjén fel van tüntetve, hogy ki, hol is illetékes, vagyis lehet például külön csengetni a gyerekekhez. Sok macerától kíméli ez meg a szülőket, így ugyancsak hasznos a funkció. Igen ám, de mi van akkor, ha a szülőket keresi valaki, de ők éppen a nappaliban tévéznek? Ilyenkor az történik, hogy a rendszer a nappaliba irányítja a „hívást”, amit ott tudunk fogadni.

A legjobb mégis az, hogy akkor is tudjuk, hogy jöttek hozzánk, ha éppen nem tartózkodunk otthon. Legyünk a világ bármely pontján, ha valaki megnyomja a kapucsengőt és mi nem fogadjuk a lakásban a „hívást” akkor az iNELS rendszere az okostelefonunk vagy a táblagépünk kijelzőjére irányítja azt. Ha ez nem lenne elég itt is fel tudjuk venni a hozzánk érkezővel a kapcsolatot. Ez esetben is igaz hát a megállapítás, hogy egy smart home olyan, mintha félig mindig otthon lennénk.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr127456852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.